Plintverwarming: opties & prijzen
Ben je op zoek naar een efficiënte bijverwarming voor in de keuken, de badkamer, …? En liefst zonder plaats te verliezen zoals met een radiator aan de muur? Dan is plintverwarming zeker het overwegen waard. Zulke esthetische plintradiatoren kan je eenvoudig onderaan tegen muren plaatsen of in de ruimte onder een keukenkast. Bovendien warmen ze een ruimte snel én energiezuinig op. Hier lees je er alles over!
Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Soorten plintverwarming
Prijs plintverwarming
Voordelen erkende installateur
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes
Wat is plintverwarming?
De term spreekt voor zich: het gaat om kleine, dunne en esthetische radiatoren die je onderaan tegen een muur plaatst of in de loze ruimte onder een keukenkast wegwerkt. Zo vermijd je doeltreffend koudeval tegen muren of raampartijen. Bovendien verlies je geen kostbare ruimte, in tegenstelling tot met een brede radiator. Plinten verwarming is dan ook vooral geschikt als bijverwarming in kleinere ruimtes als de keuken en de badkamer!
Ben je geïnteresseerd in plintverwarming voor jouw woning? Een erkende cv-installateur kan je informeren over de mogelijkheden, de kosten, de eventuele alternatieven, … Om zeker te zijn van de beste oplossing voor jouw situatie, vraag je dus best advies aan zo’n verwarmingsspecialist actief in jouw buurt. Kom gratis in contact met een gespecialiseerde cv-installateur!
Voor- en nadelen van plintverwarming
Geen ruimte voor grote radiatoren aan de muren in je keuken, badkamer, …? Of geen zin in een grote vloerrenovatie met elektrische vloerverwarming? Dan is plinten verwarming misschien wel de ideale oplossing. Zulke slanke en elegante plintradiatoren hebben flink wat voordelen. Een kort overzicht van deze troeven én enkele kanttekeningen over deze plaatsbesparende oplossing:
- Ruimtebesparend: dit is misschien wel de grootste troef van plintradiatoren. In tegenstelling tot radiatoren aan de muur zitten plintradiatoren mooi weggewerkt en nemen ze geen extra ruimte in. Een grote meerwaarde in ruimtes als de keuken, badkamer, studeerkamer, … waar elke vierkante meter aan vrije ruimte telt. Je hoeft dus geen stuk muur op te offeren.
- Snelle opwarming van de ruimte: plintradiatoren zijn een snel reagerend systeem. Een ventilator zuigt koude omgevingslucht aan langs een warmtewisselaar en blaast de opgewarmde lucht weer de ruimte in. Zo warmt de ruimte in een mum van tijd op. Dankzij de warme luchtsluier boven de vloer blijft de keuken, badkamer, … ook lange tijd op een aangename temperatuur. Nooit meer koude voeten dus!
- Verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen: er bestaan elektrische en warmwater plintradiatoren. Maar naast het type zijn er nog een aantal keuzes die je kan maken. Ga je bv. voor een rooster in het wit, zwart of in grijs roestvrij staal? En wat met het vermogen? Laat je zeker adviseren door een ervaren cv-installateur in je buurt.
- Mogelijk in elke woning en vlot te plaatsen: plintenverwarming is geschikt voor zowel nieuwbouw als een kleine renovatie. Zulke radiatoren zijn snel te plaatsen en compatibel met elke centrale verwarming. Ook ideaal in jouw keuken of badkamer dus!
- Ook verkoelende ventilator op warme dagen: is het stookseizoen voorbij? Ook dan komt je plintradiator nog goed van pas. Op warme dagen kan je die gebruiken als verkoelende ventilator.
- Niet geschikt voor elke muur in je woning: niet elke muur in je woning is even geschikt voor zo’n plintradiator. Het is bv. nodig dat de muur een zekere dikte heeft. Zo kan die voldoende warmte opslaan en die vertraagd afgeven. Ook een goede isolatie van een muur die grenst aan de buitenomgeving is belangrijk. Een erkende installateur helpt je om de juiste locatie te kiezen.
- Minder doeltreffend in grote ruimtes: in kleinere ruimtes zorgen plintradiatoren snel voor een behaaglijk warmtegevoel. In een grote woonkamer is dat echter minder vanzelfsprekend en zou het energieverbruik ook hoger liggen.
Soorten plintverwarming
Er bestaat een vorm van plinten verwarming voor elke woning. Dat is te danken aan de makkelijke plaatsing en het feit dat zulke slanke plintradiatoren compatibel zijn met elk verwarmingssysteem. Er bestaan dan ook meerdere types plintradiatoren:
1. Elektrische plintradiatoren
Deze radiatoren zijn volledig elektrisch en dus makkelijk te plaatsen. Het enige wat je nodig hebt, is een elektrische aansluiting. Elektrische plintverwarming valt overal te installeren in je woning, ook op plaatsen waar geen cv-leiding aanwezig is. Bovendien is plintverwarming die elektrisch werkt, te verkrijgen in meerdere wattages.
2. Warmwater plintradiatoren
Plintverwarming op je cv aansluiten, is natuurlijk ook een optie. In dat geval is je cv-water (opgewarmd door gas, stookolie, pellets, …) de warmtebron voor je plintradiatoren. Zo kan je je plintverwarming in de keuken, badkamer, … regelen zoals je andere radiatoren of je vloerverwarming. Natuurlijk moet het wel mogelijk zijn om je plintradiator op een cv-leiding aan te sluiten.
3. Combi plintradiatoren
Badkamer of keuken plintverwarming is ook beschikbaar in een combi-versie. Zulke plintradiatoren kan je aansluiten op je centrale verwarming, maar ze vallen ook elektrisch te gebruiken. Ideaal voor tijdens de tussenseizoenen wanneer je je centrale verwarming nog niet gebruikt.
Welk soort plintverwarming kies ik het best?
Dat hangt vooral af van de mogelijkheden in je badkamer, keuken, … Kan je makkelijk plintverwarming op je cv aansluiten of niet? Gaat het vooral om bijverwarming of wil je zulke plintradiatoren ook als hoofdverwarming in die ruimte gebruiken? Een erkende cv-installateur bekijkt jouw situatie en stelt dan een oplossing op maat voor.
Verschillende adviezen vergelijken? Goed idee! Vul gewoon het offerteformulier van Solvari in en binnen enkele werkdagen nemen meerdere verwarmingsinstallateurs contact op voor gratis advies op maat. Start je aanvraag hier!
Prijs plintverwarming
Koop je zelf een plintradiator? Dan beginnen de prijzen vanaf 350 euro (incl. btw). Laat je zulke radiatoren installeren door een cv-installateur? Dan mag je rekenen op een kostprijs van 100 à 400 euro per strekkende meter. Voor een volledige gemiddelde woning komt dat neer op 3.000 à 7.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Uiteraard hangen de prijzen vooral af van het type plintradiator, het vermogen, …
Meerdere prijsoffertes naast elkaar leggen? Vraag dan gewoon precieze prijsvoorstellen aan bij verschillende cv-installateurs actief in je regio. Zo kies je vast en zeker het beste aanbod tegen een correcte prijs. Start nu met vergelijken!
Voordelen erkende installateur
Ben je die ijskoude badkamer ’s ochtends meer dan beu? Wil je koude muren en bijbehorende vochtproblemen in je keuken voorkomen? Laat je dan zeker informeren over de mogelijkheden van warmwater en elektrische plintverwarming door een erkende verwarmingsinstallateur. Samenwerken met zo’n expert biedt de volgende voordelen…
- Thermisch onderzoek van je woning: heb je interesse in plintverwarming in je keuken of een andere ruimte? Dan voert een cv-installateur eerst een thermisch onderzoek uit. Hij bekijkt welke muren het meest geschikt zijn voor plintradiatoren en gaat na welk vermogen, afmetingen, … je nodig hebt.
- Gericht advies over beste oplossing: ga je best voor kickspace verwarming van Remeha of voor een ander merk? Hoeveel plintradiatoren heb je nodig en met welk vermogen? Of kies je toch het best voor een andere oplossing? Een expert geeft je advies over de meest geschikte bijverwarming in je woning.
- Correcte en snelle plaatsing: zeker bij plintverwarming op je cv is het belangrijk om een beroep te doen op de expertise van een verwarmingsinstallateur. Die werkt je plintradiatoren mooi weg, kiest een rooster op maat en werkt alles keurig en netjes af.
- Enkel materialen van topkwaliteit: een erkende installateur werkt uitsluitend met plintradiatoren van hoogwaardige merken, bv. Remeha plintverwarming. Ook voor andere materialen als leidingen, bekabeling, … ben je zeker van topkwaliteit en een lange levensduur.
- Laagdrempelig aanspreekpunt: heb je nog vragen over je plintverwarming? Of wil je je systeem laten checken tijdens het onderhoud van je cv-ketel? Je kan met elke vraag terecht bij je cv-installateur.
Een gespecialiseerde cv-installateur in jouw regio? Die vind je snel en eenvoudig via onze offerteservice!
Mogelijke alternatieven voor plinten verwarming
Plinten verwarming is absoluut het overwegen waard als bijverwarming in je keuken, badkamer of een andere kleinere ruimte in je woning. Maar het is natuurlijk niet de enige verwarmingsoplossing. Ook de volgende alternatieven zijn een optie:
1. Gewone radiatoren aan de muur
In plaats van plintradiatoren kan je natuurlijk ook standaard radiatoren aan je muren hangen. Die nemen de nodige plaats in, maar ze zijn gemiddeld wel iets goedkoper. Bovendien kan je ook hier kiezen uit verschillende mogelijkheden: radiatoren met cv-water, elektrische radiatoren, een handdoekradiator in de badkamer, een infrarood paneel, …
2. Ingebouwde wandverwarming in de muur
Gaat het om een nieuwbouw of grondige renovatie? Dan is het ook mogelijk om wandverwarming in je muren te laten inbouwen. Zo’n systeem is helemaal onzichtbaar en ook erg energiezuinig. Bovendien kan je kiezen voor wandverwarming met waterleidingen of met elektrische verwarmingsmatten. Uiteraard hangt hier wel een hoger prijskaartje aan vast en is de plaatsing ook arbeidsintensiever.
3. Vloerverwarming
Ook vloerverwarming is natuurlijk een ideale oplossing bij nieuwbouw. Zeker in combinatie met een warmtepomp. Maar ook als bijverwarming kan je wel degelijk vloerverwarming laten leggen. In dat geval kies je best voor elektrische vloerverwarming of infrarood vloerverwarming. Deze optie is ideaal in ruimtes die je niet constant moet verwarmen, bv. de badkamer. Bovendien gaat de plaatsing sneller en kom je niet in de problemen met je vloeropbouw.
Welk soort verwarming is voor mij het meest geschikt?
Hier spelen vele factoren een rol. Gaat het om een nieuwbouw of een renovatie? Wat is je budget? Hoe goed is je woning geïsoleerd? Heb je voldoende plaats voor radiatoren aan de muur of niet? Een erkende verwarmingsinstallateur brengt je volledige situatie in kaart en adviseert je dan over het meest geschikte systeem voor jouw woning!
Opties & prijzen vergelijken? Je komt gratis en vrijblijvend in contact met meerdere verwarmingsinstallateurs via het onderstaande offerteformulier: