Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Installateur centrale verwarming

Als je een nieuwe cv-ketel wil plaatsen is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de installatie ervan. In dit artikel kom je te weten waaraan je een goede centrale verwarming installateur herkent en hoe je geld kan besparen door het installeren van je centrale verwarming.

Ga snel naar:
Hoe erkend cv-installateur zoeken?
Cv-installateur voor ketelonderhoud
Welke cv-installateur kiezen?
Veelgestelde vragen

 

Hoeveel kost een cv-installateur?

Wil je een verwarmingsinstallatie laten plaatsen, onderhouden of herstellen? Dan ben je vast benieuwd naar de gemiddelde prijzen van centrale verwarming installateurs. Enkele richtprijzen per type werkzaamheden aan je cv-installatie:

 • Plaatsing cv-ketel: 2.150 à 15.000 euro (incl. btw & plaatsing)
 • Plaatsing volledige cv-installatie: 7.500 à 23.000 euro (incl. btw & plaatsing)
 • Onderhoud cv-ketel: 100 à 250 euro (incl. btw)
 • Herstelling cv-ketel: 65 à 140 euro per uur (incl. btw en excl. nieuwe onderdelen)

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw situatie? De kosten hangen natuurlijk af van je situatie. Gaat het bv. om de plaatsing of het onderhoud van een mazoutketel of een warmtepomp? Ook de arbeids- en materiaalkosten kunnen variëren per cv-installateur. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Erkende installateur centrale verwarming zoeken

Je centrale verwarming installeren laat je best over aan een professional, die erkend is door de Vlaamse overheid. Waaraan herken je zo’n centrale verwarming installateur? Een technicus erkend door de Vlaamse overheid heeft een erkenningsnummer. Enkel technici kunnen erkend zijn, bedrijven niet. De erkenning wordt namelijk altijd verleend op naam van de technicus, nooit op naam van het bedrijf. Om erkend te worden als installateur centrale verwarming, moet een vakman een bepaalde opleiding gevolgd hebben, slagen voor een examen én een retributie betalen. Vraag hier offertes aan bij erkende installateurs.

Erkende installateurs centrale verwarming krijgen een erkenningsnummer, afhankelijk van het type brandstof. Er zijn 3 soorten erkenningsnummers:

 • Nummer erkende technicus gasvormige brandstof: ‘GV’ en 5 cijfers
 • Nummer erkende technicus vloeibare brandstof: ‘TV’ en 5 cijfers
 • Nummer erkende technicus verwarmingsaudit: ‘VA+’ en 5 cijfers

 

Vergelijken loont: contacteer verschillende cv-installateurs

Wil je een nieuwe verwarmingsinstallatie plaatsen of je huidige cv-ketel vervangen? Dan doe je er goed aan om verschillende centrale verwarming installateurs te contacteren. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook beter bepalen wie professionele en correcte informatie verschaft.

Op onze offertepagina kan je gratis en zonder aankoopverplichting prijzen vergelijken van erkende installateurs centrale verwarming actief in je regio. Klik hier voor meer informatie.

 

Centrale verwarming plaatsen: financiële voordelen

Als je je oude verwarmingsketel vernieuwt, kunnen de kosten oplopen. Door het hogere rendement van de nieuwe ketel verdien je je investering gelukkig op een aantal jaar terug. Een nieuwe verwarmingsketel zal er dus op langere termijn voor zorgen dat je energiekosten gereduceerd worden.

Bovendien kom je in aanmerking voor verschillende premies en financiële voordelen als je je centrale verwarming vernieuwt. Op voorwaarde dat je samenwerkt met een erkende centrale verwarming installateur. Bekijk hier een overzicht van alle premies voor verwarmingsketels.

 

installateur centrale verwarming

CV-installateur voor ketelonderhoud

Een goed onderhouden verwarmingsketel zal zijn rendement behouden. Het onderhoud van je cv-ketel is dus belangrijk en ook verplicht voor bepaalde ketels:

 • Cv-ketels op stookolie en vaste brandstof: jaarlijks onderhoud verplicht
 • Cv-ketels op gas: 2-jaarlijks onderhoud verplicht

Hoeveel kost zo’n onderhoud? De kostprijs van een onderhoud door een installateur cv is afhankelijk van het type brandstof en de ketel. Voor het onderhoud van je verwarmingsketel moet je rekenen op een bedrag van minimaal 100 euro (excl. btw).

 

Druk de kosten met een onderhoudscontract

Wil je kosten uitsparen? Dan kan je kiezen voor een onderhoudscontract bij je installateur centrale verwarming. De prijs van een individuele onderhoudsbeurt ligt dan lager. Bovendien word je automatisch op de hoogte gebracht als het tijd is voor de verplichte onderhoudsbeurt. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan heb je recht op het verlaagde btw-tarief van 6%. Prijzen van een onderhoud door erkende cv-installateurs kan je aanvragen via onze gratis offerteservice.

 

Welke cv-installateur kiezen?

Hoe kies je nu de juiste erkende cv-installateur? Dat hangt af van het soort werken die je wil laten uitvoeren: gaat het om een plaatsing, onderhoud of herstelling van je verwarmingsinstallatie? Een kort overzicht:

 

1. Welke cv-installateur bij plaatsing?

Heb je zelf de nodige expertise rond cv-installaties? Dan kan je eventueel je verwarmingsinstallatie zelf plaatsen. Vergeet wel niet dat je een erkende centrale verwarming installateur nodig hebt voor de keuring bij de 1e ingebruikname van je cv-installatie. Wil je echter 100% zeker zijn van een energiezuinige, veilige cv-installatie met een optimale werking en lange levensduur? Dan schakel je best een erkende installateur centrale verwarming in.

LET OP: kies voor een cv-installateur die gespecialiseerd is in jouw cv-installatie. Wil je bv. een gascondensatieketel plaatsen? Dan kies je best voor een gasinstallateur. Gaat het om een biomassaketel met pellets, hout(snippers), …? Contacteer dan cv-installateurs die vooral dat soort cv-ketels plaatsen. Zo ben je zeker van een vakman met de juiste expertise en kwalificaties. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van gespecialiseerde verwarmingsinstallateurs.

 

2. Welke cv-installateur bij keuring / onderhoud?

Heb je een cv-ketel op gas, mazout of vaste brandstof? Dan ben je wettelijk verplicht om die regelmatig te laten onderhouden (jaarlijks voor mazout- en biomassaketels / 2-jaarlijks voor gasketels). Die verplichting geldt niet voor warmtepompen en zonneboilers, maar ook bij deze cv-installaties is zo’n regelmatig onderhoud sterk aangeraden. Zo verleng je de levensduur van je cv-installatie, voorkom je defecten, …

LET OP: afhankelijk van je cv-installatie heb je een specifieke gecertificeerde centrale verwarming installateur nodig. Bij gas- en mazoutketels gaat het resp. om een erkende technicus gasvormige brandstof en een erkende technicus vloeibare brandstof. Bij een biomassaketel is het verplicht om voor een geschoolde vakman te kiezen. En bij een warmtepomp of zonneboiler heb je een groene energie-installateur met een certificaat van bekwaamheid nodig. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van erkende technici.

 

3. Welke cv-installateur bij herstelling?

Laat je je cv-installatie regelmatig onderhouden door een erkende installateur centrale verwarming? Dan beperk je het risico op eventuele storingen al tot een minimum. Toch is een mogelijk defect nooit uitgesloten, vooral bij oudere cv-ketels. In dat geval laat je de herstelling van je verwarmingsketel best over aan een gespecialiseerde centrale verwarming installateur.

LET OP: ga voor een installateur cv die veel ervaring heeft met jouw soort cv-ketel en het merk (bv. Vaillant-installateur, Remeha-installateur, …). Zo ben je zeker van een installateur centrale verwarming die over de juiste expertise beschikt, snel aan nieuwe wisselstukken geraakt, enkel met hoogwaardige nieuwe onderdelen werkt, … Op die manier kan je na de herstelling weer op beide oren slapen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van gespecialiseerde verwarmingsinstallateurs.

 

FAQ centrale verwarming installateur

Heb je nog vragen over erkende installateurs van centrale verwarming? Hieronder zetten we enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden kort op een rij:  • Wat als een cv-installateur mijn verwarmingsinstallatie afkeurt?

   Bij een keuring of onderhoud van je cv-ketel stelt een centrale verwarming installateur ter goedkeuring een keuringsrapport en/of een verbrandings- en reinigingsattest op. Maar wat als een cv-installateur je cv-installatie afkeurt omdat je ketel niet goed werkt of niet veilig is? In dat geval heb je 3 maanden tijd om deze tekortkomingen weg te werken. Na de nodige maatregelen stelt je cv-installateur dan een nieuw verbrandings- en reinigingsattest op.

   TIP: volstaat een herstelling van je cv-ketel of is het nodig om hem volledig te vervangen? Een installateur centrale verwarming geeft je gericht advies op maat om de beste keuze te maken. Ontvang gratis voorstellen op maat bij installateurs cv actief in je buurt via onze offertepagina.  • Waar vind ik een lijst met erkende installateurs centrale verwarming?

   Voor de keuring/onderhoud van een gasketel heb je een erkende technicus gasvormige brandstof (met een GV-nummer) nodig. Voor een mazoutketel gaat het niet om zo’n gasinstallateur, maar om een erkende technicus vloeibare brandstof. Wil je zeker zijn van een erkende cv-installateur met de juiste bekwaamheden? Op de site van Omgeving Vlaanderen vind je een lijst met erkende technici gasvormige brandstof of vloeibare brandstof, technici koeltechniek voor warmtepompen, …

   BELANGRIJK: alle installateurs centrale verwarming aangesloten bij onze offertedienst zijn erkend door de Vlaamse overheid. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij deze cv-installateurs actief in je buurt.  • Voert een erkende cv-installateur ook een verwarmingsaudit uit?

   Ja, ook voor een verwarmingsaudit van je centraal stooktoestel op gas, mazout of vaste brandstof kan je bij een erkende chaufagist terecht. Het gaat om een grondig onderzoek van verwarmingsinstallaties ouder dan 5 jaar en met een vermogen van meer dan 20 kilowatt (meeste cv-ketels in woningen). Deze 5-jaarlijkse audit naar het rendement van je installatie moet gebeuren door een erkende technicus gasvormige brandstof (gasketel), een erkende technicus vloeibare brandstof (mazoutketel) of een erkende technicus verwarmingsaudit (biomassaketel).

   Op zoek naar een erkende cv-installateur voor je verwarmingsaudit? Ontvang gratis voorstellen bij erkende technici actief in je buurt via onze offertepagina.  • In welke gevallen moet een installateur cv mijn verwarmingsinstallatie keuren?

   Een keuring is wettelijk verplicht bij elke cv-installatie (op gas, mazout of vaste brandstof) die je voor het eerst in gebruik neemt. Een cv-installatie zelf plaatsen kan dus, maar je moet een erkende cv-installateur inschakelen voor de keuring ervan. Is je cv-ketel of de brander vervangen? Of is je cv-ketel verbouwd of verplaatst? Ook dan moet een erkende installateur cv je verwarmingsinstallatie keuren.

   TIP: je kan gratis en vrijblijvend erkende techniekers voor je gasketel, mazoutketel of biomassaketel contacteren via onze offertepagina.

 

Installateur centrale verwarming zoeken in jouw regio?

Ben je op zoek naar een erkende installateur cv actief in jouw buurt? Via onze offertedienst kom je gratis in contact met installateurs centrale verwarming in Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Gratis voorstellen op jouw maat aanvragen is erg eenvoudig. Het enige wat je moet doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs