Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler: werking, soorten en prijzen

Een zonneboiler is een toestel waarmee je je sanitair water kan verwarmen door de energie van de zon te gebruiken. Een of meerdere zonnecollectoren, die je zowel op een plat als op een hellend dak kan monteren, zorgen ervoor dat de zonnestralen worden opgevangen. Meer info over de werking van zonneboilers, de voordelen, de verschillende soorten en de kostprijs ontdek je in dit artikel.

Snel naar: werkingvoordelensoorten zonneboilersprijs

 

Hoe werkt het toestel?

De werking van een zonneboiler klinkt heel logisch, maar het proces kan je op zijn minst inventief noemen: door speciale collectoren op het dak of in de tuin te plaatsen wordt warmte geabsorbeerd. Deze warmte wordt opgevangen door een speciale vloeistof die steeds in beweging blijft. Deze vloeistof stroomt door kleine buisjes naar de warmtewisselaar, die terug te vinden is in een opslagvat met water. Het warme water in dit opslagvat kan gebruikt worden voor tal van huishoudelijke taken zoals douchen, centrale verwarming, een bad nemen, het zwembad vullen en zoveel meer.

Tijdens de zomermaanden kunnen zonneboilers instaan voor de volledige productie van warm water in huis. In de winter zal een combinatie gemaakt moeten worden met een traditionele boiler.

 

zonneboiler werking

 

Voordelen van een zonneboiler

  • De productie van warm water is volledig gratis en in eigen beheer.
  • De naverwarming kan nog door een bestaande boiler gebeuren.
  • Om de aankoop van milieuvriendelijke toestellen zoals warmtepompen en zonneboilers te stimuleren zijn er allerlei premies beschikbaar. Zo kan je je investering sneller terugverdienen.
  • Bijzonder milieuvriendelijk en weinig vervuilend.
  • Perfect om zwembaden te verwarmen omdat hier geen extra verwarming nodig is.

Op zoek naar een vakman voor de plaatsing van een zonneboiler?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op maat aan bij professionele installateurs van zonneboilers.

 

 

Soorten zonneboilers

Er zijn verschillende soorten zonneboilers. Afhankelijk van jouw situatie kan je kiezen uit volgende mogelijkheden:

standaard zonneboiler 1) Standaard zonneboiler

De klassieke zonneboiler bestaat uit een los voorraadvat en een collector die doorgaans een oppervlakte heeft van 3 tot 7 m². In een gesloten circuit wordt het water in het collectorvat gepompt, dat op zijn beurt het warme water afgeeft via de warmtewisselaar aan de waterleidingen.

Nadeel: deze uitvoering volstaat niet om de volledige warmwatercapaciteit van een woning op te vangen. Je zal dus moeten naverwarmen, bijvoorbeeld met een klassieke boiler.

 

compacte zonneboiler plaatsen

2) Compacte zonneboiler

Het leidingwater wordt in dit systeem rechtstreeks verwarmd in een goed geïsoleerde collector. Hier is dus geen afzonderlijk voorraadvat nodig, wat handig is bij beperkte dakoppervlakken. Hoeveel inhoud je nodig hebt, zal afhangen van de gezinssituatie. Voor een gezin van 4 personen kies je best voor een collector van 250 liter.

Nadeel: net zoals bij de standaard zonneboilers zal ook hier gebruik gemaakt moeten worden van een naverwarmer.

 

zonneboiler en centrale verwarming 3) Koppeling aan centrale verwarming

Ben je geen voorstander van een afzonderlijke naverwarming, dan kan je gebruik maken van een koppeling centrale verwarming-zonneboiler. Dit is een standaard zonneboilerinstallatie die in het voorraadvat uitgerust is met een extra warmtewisselaar. Deze is aangesloten op centrale verwarmingsketel en zorgt voor een constante temperatuur in het voorraadvat.

Voordeel: geen naverwarming nodig.

 

zonneboilercombi plaatsen 4) Zonneboilercombi

Wanneer je de zonneboiler ook wil gebruiken voor de centrale verwarming, dan kan je kiezen voor een combi-model. Dit twee-in-één systeem heeft niet alleen een voorraadvat maar ook een cv-brander.

Het warme water in het voorraadvat kan je dan gebruiken voor zowel de centrale verwarming als voor het leidingwater.

Voordeel: scheiding van circuits warm water en cv-water.

 

Een professionele installateur van zonneboilers kan je vertellen wat het meest geschikte type is voor jouw situatie. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in de plaatsing van zonneboilers. Vraag hier jouw offerte op maat aan.

 

 

Prijs zonneboiler

De kosten voor de plaatsing van een zonneboiler hangen natuurlijk af van verschillende elementen. Onder meer het merk en de capaciteit van het toestel zullen de kostprijs beïnvloeden. Onderstaande tabel geeft je alvast een idee van de prijs voor een klassieke zonneboiler voor huishoudens van verschillende groottes:

Grootte huishoudenVolume boilerPrijs (incl. plaatsing)
1-2 personen+/- 150 liter2.500 - 3.500 euro
3-4 personen+/- 250 liter4.000 - 6.000 euro
5-6 personen+/- 300 liter5.000 - 7.000 euro
Een vakman kan je vertellen wat de beste zonneboiler is voor jouw situatie. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in de plaatsing van zonneboilers. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

 

Wanneer kan je een zonneboiler plaatsen?

De zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke boiler, die bijvoorbeeld op aardgas of elektriciteit kan werken. Zowel op hellende als platte daken kan je een zonneboiler plaatsen. Je moet bij de plaatsing van de zonnecollectoren er wel op letten dat:
– de collectoren zo weinig mogelijk schaduw opvangen.
– de collectoren naar het zuiden gericht zijn.
– de hellingshoek tussen de 20 en de 60 graden ligt, ideaal is 40 graden.

 

 

Benodigde vergunningen

Vlaanderen

In Vlaanderen hoef je geen vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een zonnecollector, afhankelijk van het dak waarop je de panelen plaatst. Bij een plat dak wordt je van een vergunningsplicht vrijgesteld indien de installatie zich niet meer dan 1 meter boven de dakrand bevindt. Bij een hellend dak moet die geïntegreerd zijn in het hellende dakvlak. Bij twijfel ga je best eerst even langs bij dienst stedenbouw in jouw gemeente.

 

Brussel

Je moet geen stedenbouwkundige vergunning aanvragen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor een paneel dat vanaf de openbare ruimte niet zichtbaar is. Ook panelen die in het dakvlak ingewerkt of opgebouwd zijn, vereisen geen vergunning. Ze mogen wel niet meer dan 30 centimeter uitspringen noch de grenzen van je dak overschrijden. Bij een geklasseerd gebouw is een vergunning aanvragen altijd verplicht.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs