Centrale Verwarming

Verwarmingswerken uitvoeren?
Vraag hier online offertes aan.

De zonneboiler

Dankzij een zonneboiler kan je met de warmte van de zon je sanitair water opwarmen. Een of meerdere zonnecollectoren, die je zowel op een plat als op een hellend dak kan monteren, zorgen ervoor dat de zonnestralen worden opgevangen.

 

zonneboiler De werking van een zonneboiler klinkt heel logisch, maar het proces kan je op zijn minst inventief noemen: door speciale collectoren te plaatsen op het dak of in de tuin, wordt warmte geabsorbeerd die opgevangen wordt door een speciale vloeistof die steeds in beweging blijft. Deze vloeistof stroomt door kleine buisjes naar de warmtewisselaar die terug te vinden is in een opslagvat met water. Het warme water in dit opslagvat kan gebruikt worden voor tal van huishoudelijke taken zoals douchen, centrale verwarming, een bad nemen, het zwembad vullen en zoveel meer. Tijdens de zomermaanden kunnen zonneboilers instaan voor de volledige productie van warm water in huis. In de winter zal een combinatie gemaakt moeten worden met traditionele verwarmingsketels.

 

Voordelen van een zonneboiler

  • De productie van warm water is volledig gratis en in eigen beheer.
  • De naverwarming kan nog door een bestaande boiler fungeren.
  • Als je investeert in een zonneboiler maak je aanspraak op subsidies en diverse premies.
  • Bijzonder milieuvriendelijk en weinig vervuilend.
  • Perfect om zwembaden te verwarmen omdat hier geen extra verwarming nodig is.

 

Soorten zonneboilers

 

collector met watervat

De standaard zonneboiler

De standaardzonneboiler bestaat uit een los voorraadvat en een collector die een inhoud heeft van 3 tot 5 m². In een gesloten circuit wordt het water in het collectorvat gepompt, dat op zijn beurt het warme water afgeeft via de warmtewisselaar aan de waterleidingen.

Nadelen: een standaardzonneboiler volstaat niet om de volledige warmwatercapaciteit op te vangen van een woning. Een gewone warmwaterinstallatie zal dus nog nodig zijn als naverwarmer.

 

 

collector

De compacte zonneboiler

Het leidingwater wordt in dit systeem rechtstreeks verwarmd in een goed geïsoleerde collector. Hier is dus geen afzonderlijk voorraadvat nodig wat handig is bij beperkte dakoppervlakken. Er kan 75 tot 250 liter water in voorraad gehouden worden. Hoeveel inhoud je nodig hebt, zal afhangen van de gezinssituatie. Voor een gezin van 4 personen kies je best voor een collector van 250 liter.

Nadelen: net zoals bij de standaard zonneboilers zal ook hier gebruik gemaakt moeten worden van een naverwarmer.

 

 

zonneboiler

Koppeling centrale verwarming-zonneboiler

Ben je geen voorstander van een afzonderlijke naverwarming, dan kan je gebruik maken van een koppeling centrale verwarming-zonneboiler. Dit is een standaard zonneboilerinstallatie die in het voorraadvat uitgerust is met een extra warmtewisselaar. Deze is aangesloten op centrale verwarmingsketel en zorgt voor een constante temperatuur in het voorraadvat.

Voordelen: geen naverwarming nodig.

 

 

verwarmen met zonneboilers

Zonneboilercombi

Wanneer je de zonneboiler ook wil gebruiken voor de centrale verwarming dan kan je kiezen voor een combi-model. Dit twee-in-één systeem heeft niet alleen een voorraadvat maar ook een cv-brander. Het warme water in het voorraadvat kan je dan gebruiken voor zowel de centrale verwarming als voor het leidingwater.

Voordelen: scheiding van circuits warm water en cv-water.

 

 

Wanneer kan je een zonneboiler plaatsen?

Je moet bij de plaatsing van de zonnecollectoren zorg dragen dat:
– De collectoren zo weinig mogelijk schaduw opvangen.
– De collectoren naar het zuiden gericht zijn. Het absoluut maximum voor een afwijking is 45°
– De hellingshoek moet tussen de 20 en de 60° liggen, ideaal is 40°.

 

 

Benodigde vergunningen

Vlaanderen

In Vlaanderen hoef je nog geen vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een zonnecollector. Bij twijfel ga je best eerst even langs bij dienst stedenbouw in jouw gemeente.

 

Brussel

Je moet geen stedenbouwkundige vergunning aanvragen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor een paneel dat vanaf de openbare ruimte zichtbaar is. Ook panelen die in het dakvlak ingewerkt of opgebouwd zijn vereisen geen vergunning. Ze mogen wel niet meer dan 30 centimeter uitspringen of de grenzen van je dak overschrijden.

 

Prijs zonneboiler

Afhankelijk van het gewenste comfortniveau, mag je voor een standaard zonneboilerinstallatie voor 3 à 4 personen rekenen op een prijs tussen 4000 en 6000 euro, plaatsing inbegrepen. De hoge prijs van de installatie kan al snel gecompenseerd worden door een lager energieverbruik. Bovendien krijg je via de netbeheerder riante premies per vierkante meter. Ook provincies en gemeenten doen hun duit in het zakje om het plaatsen van zonneboilers te stimuleren. Voor een vrijblijvende prijs op maat en advies kan u vrijblijvend offertes aanvragen via onderstaand formulier: