Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarmen met zonnepanelen: 2 mogelijkheden [Complete gids]

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Sterker nog: ze worden steeds populairder. Ze staan symbool voor de energietransitie: ze zijn duurzaam, leveren groene stroom en kunnen ook gebruikt worden om zuinig te verwarmen. Verwarmen met zonnepanelen is mogelijk wanneer je de geschikte verwarmingsinstallatie aanschaft. Hier bespreken we de 2 belangrijkste mogelijkheden!

 

Verwarming met zonnepanelen: 2 mogelijkheden

De fotovoltaïsche cellen van zonnepanelen zijn in staat om zonlicht om te zetten naar groene stroom. Deze elektriciteit kan je vervolgens op 2 manieren inzetten:

OPTIE 1: woning verwarmen met zonnepanelen

Hierbij dient de groene stroom om je woningverwarming aan te sturen. Liever een totaaloplossing? Dan bestaan er toepassingen die ook je sanitair water verwarmen. Je besparing kan oplopen tot wel 35%. Benieuwd welke installaties er zijn? Je ontdekt het hier.

OPTIE 2: sanitair water verwarmen met zonnepanelen

Verwarm je je sanitair water nog op gas of mazout? Dan kan je alvast je woning verduurzamen door over te stappen naar een zonneboiler of een warmtepompboiler. Zo bespaar je gemiddeld 30% op stookkosten. Meer weten? Je leest het verderop.

Interesse in verwarmen met zonnepanelen, maar heb je nog geen installatie? Neem dan contact op met een erkende zonnepanelen-installateur. Die vertelt je graag meer over de verschillende mogelijkheden, welke zonnepanelen het meest geschikt zijn en hoeveel je er nodig hebt. Interesse? Kom in contact met meerdere installateurs actief in je regio!

warmtepomp met zonnepanelen

 

OPTIE 1: woning verwarmen met zonnepanelen

In dit onderdeel bespreken we hoe je je woning elektrisch kan verwarmen met zonnepanelen. Welke installaties komen in aanmerking?

Ga snel naar:
MOGELIJKHEID 1: warmtepomp
MOGELIJKHEID 2: zonneboilercombi
MOGELIJKHEID 3: vloerverwarming
MOGELIJKHEID 4: elektrische cv-ketel
MOGELIJKHEID 5: elektrische verwarmingselementen

MOGELIJKHEID 1: warmtepomp

De eerste manier om te verwarmen met zonnepanelen is via een warmtepomp. Deze bestaat doorgaans uit een binnen- en buitenunit en gebruikt elektriciteit om warmte uit de bodem of de lucht te onttrekken. Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt:

 • Lucht-water warmtepomp: dit type haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt hiermee zowel je sanitair water als cv-water. Daarom zijn deze installaties uitermate geschikt als totaaloplossingen bij grote renovatieprojecten.
 • Lucht-lucht warmtepomp: een kleinschalige renovatie in zicht? En op zoek naar een installatie die je woning op een milieuvriendelijke manier kan verwarmen? Dan zit je goed met een lucht-lucht warmtepomp. Bovendien fungeert deze installatie ook als airco.
 • Geothermische warmtepomp: dit type warmtepomp gebruikt warmte uit de bodem om je woning en sanitair water te verwarmen. Om deze te plaatsen, zijn grondwerken vereist. Daarom is het doorgaans enkel mogelijk bij nieuwbouwwoningen.
 • Hybride warmtepomp: een hybride warmtepomp is de enige installatie in het rijtje dat geen all electric warmtepomp is. Het combineert elektriciteit met het hoge rendement van een condensatieketel. Jouw installatie kiest zelf wat de meest efficiënte warmteproductie is op dat ogenblik.

  • Hoeveel kost een warmtepomp?

  De goedkoopste warmtepompen zijn lucht-lucht warmtepompen. Die koop je al vanaf € 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Gevolgd door lucht-water warmtepompen met een gemiddelde aankoopprijs van € 5.000 à 9.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De duurste warmtepompen zijn geothermische aangezien er flink wat ingrijpende werken aan vooraf gaan. Reken op zo’n € 15.000 à 30.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Kortom, het is lastig om een precieze inschatting van de totale kostprijs mee te geven. Benieuwd? Neem dan contact op met een ervaren installateur. Die helpt je graag verder.

  TIP: voor de aanschaf van een warmtepomp ontvang je onder bepaalde omstandigheden een mooie subsidie. Benieuwd? Lees hier meer over verwarmingspremies. • Wanneer kiezen voor een warmtepomp?

  Bij nieuwbouwwoningen zijn warmtepompen stilaan de norm, maar ook bij grondige renovaties worden ze steeds populairder. Ze reduceren de CO2-uitstoot aanzienlijk, zijn duurzaam en milieuvriendelijk… Zeker in combinatie met zonnepanelen. Welke installatie je het best kiest, hangt af van je eigen wensen, de omvang van de werken, …

  BELANGRIJK: zonnepanelen en een warmtepomp zijn een gedroomde combinatie. Dankzij zonnepanelen hoef je geen torenhoge elektriciteitskosten te betalen. Heb je nog geen zonnepanelen installatie? Ontvang dan gratis offertes op maat via ons contactformulier.

 

 

zonnepanelen warmtepomp

MOGELIJKHEID 2: zonneboilercombi

Een zonneboilercombi gebruikt de kracht van de zon om zowel je cv-water als sanitair water te verwarmen. De zonnecollectoren op het dak in combinatie met de ingebouwde cv-brander zijn de drijvende kracht achter de installatie, in combinatie met een groot voorraadvat.

  • Hoeveel kost een zonneboilercombi?

  De prijs van een zonneboilercombi start vanaf € 4.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Dit varieert afhankelijk van de oppervlakte van de zonnecollectoren, het merk, de inhoud van het boilervat, … Ontvang je liever een gerichte prijsofferte? Vul dan het aanvraagformulier in.

  TIP: voor de aanschaf van een zonneboiler ontvang je onder bepaalde omstandigheden een mooie subsidie. Benieuwd? Lees hier meer over verwarmingspremies. • Wanneer kiezen voor een zonneboilercombi?

  Een zonneboilercombi is een duurzamer alternatief voor jouw warmwaterboiler, waardoor je meteen een toekomstbestendige installatie hebt. Wil je dus je verouderde boiler vervangen? Waarom dan geen zonneboilercombi overwegen? Zo heb je meteen een installatie die ook je cv-water verwarmt. De belangrijkste voorwaarde is dat je voldoende plaats hebt op het dak voor de collectoren.

  BELANGRIJK: elektrisch verwarmen is enkel financieel interessant wanneer je je eigen groene energie produceert. Zo hoef je alvast geen hoge elektriciteitskosten te betalen. Wil je zonnepanelen aanschaffen? Ontvang dan gratis offertes via ons contactformulier.

 

 

verwarming met zonnepanelen

MOGELIJKHEID 3: vloerverwarming

Vloerverwarming met zonnepanelen is ideaal wanneer je je woning duurzaam en gelijkmatig wil verwarmen met de kracht van de zon. In dit geval onderscheiden we 2 soorten vloerverwarming:

 • Elektrische vloerverwarming: dit type is verkrijgbaar in matten, kabels of foliesystemen. Deze kunnen rechtstreeks met groene stroom gevoed worden voor een fijne en gelijkmatige warmteverdeling. Let op: elektrische vloerverwarming is vooral aangeraden als bijverwarming in bv. de badkamer.
 • Standaard vloerverwarming: de groene stroom opgewekt door de zonnepanelen dient in dit geval om het water in de hybride verwarmingsketel of warmtepomp op te warmen. Het is uiteindelijk dit water dat rechtstreeks naar je vloerverwarming stroomt en de temperatuur binnenshuis regelt.

  • Hoeveel kost vloerverwarming?

  De prijs voor vloerverwarming hangt af van de oppervlakte en het type. Standaard vloerverwarming kost gemiddeld tussen de € 30 à 65 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Elektrische vloerverwarming is iets duurder. Daarvoor betaal je ongeveer € 60 à 75 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Wil je graag een preciezere prijsberekening ontvangen? Neem dan contact op met een installateur. Die adviseert je graag verder. Start hier je aanvraag.

  TIP: in bepaalde situaties ontvang je een mooie premie voor de aanleg van nieuwe verwarmingselementen. Benieuwd? Lees hier meer over verwarmingspremies. • Wanneer kiezen voor vloerverwarming?

  Vloerverwarming is de meest aangeprezen lage temperatuurverwarming op de markt. Zeker bij nieuwbouwwoningen en energetische renovaties. Elektrische vloerverwarming is vooral interessant als bijverwarming in ruimtes zoals de badkamer of een hobbyruimte.

  BELANGRIJK: elektrisch verwarmen is enkel financieel interessant wanneer je je eigen groene energie produceert. Zo hoef je alvast geen hoge elektriciteitskosten te betalen. Wil je zonnepanelen aanschaffen? Ontvang dan gratis offertes via ons contactformulier.

 

elektrisch verwarmen zonnepanelen

MOGELIJKHEID 4: elektrische cv-ketel

Een elektrische cv-ketel vereist veel stroom, want elke kWh aan warmte heeft 1 kWh aan stroom nodig. Net daarom is het zo interessant om dit systeem te combineren met zonnepanelen en zo te verwarmen. Daardoor bespaar je flink wat op je energiefactuur. Een elektrische cv-ketel werkt net zoals een gascondensatieketel, alleen wordt het water volledig door een elektrisch element opgewarmd.

  • Hoeveel kost een elektrische cv-ketel?
  Een elektrische cv-ketel kost gemiddeld tussen de € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Wist je dat er ook installaties bestaan die niet alleen het water in je centrale verwarming opwarmen, maar ook instaan voor je sanitair water? Dan betaal je al snel € 4.000 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Benieuwd naar de kostprijs voor jouw meest geschikte oplossing? Schakel dan een installateur in. Die helpt je graag verder. Start hier je aanvraag.


 • Wanneer kiezen voor een elektrische cv-ketel?

  Is je woning zeer goed geïsoleerd? Wek je grotendeels zelf stroom op door middel van zonnepanelen? En moet je slechts een beperkte woonoppervlakte verwarmen? Dan kan dat met behulp van een elektrische cv-ketel.

  BELANGRIJK: elektrisch verwarmen is enkel financieel interessant wanneer je je eigen groene energie produceert. Zo hoef je alvast geen hoge elektriciteitskosten te betalen. Wil je zonnepanelen aanschaffen? Ontvang dan gratis offertes via ons contactformulier.

 

elektrische cv ketel met zonnepanelen

MOGELIJKHEID 5: elektrische verwarmingselementen

Verwarmingselementen kunnen zowel dienen als hoofd- en als bijverwarming. We overlopen de 3 meest interessante oplossingen in combinatie met zonnepanelen.

 • Elektrische radiatoren: deze kan je aansturen met een thermostaat. De elektrische elementen zijn erg energiezuinig. Let erop dat je radiatoren geschikt zijn om te combineren met zonnepanelen. Dit herken je aan het Eco Design logo.
 • Elektrische kachel: op zoek naar mobiele verwarming op zonne-energie? Dan is een verrijdbare en compacte elektrische kachel een prima alternatief. Ideaal als je tijdens de koudere maanden een kamer wil bijverwarmen, zoals je bureau of je badkamer.
 • Infraroodpanelen: infraroodstralen verwarmen niet de lucht in de ruimte, maar de objecten en personen waarmee ze omringd zijn. Dit is een heel doelgerichte methode om te verwarmen en geeft een aangename stralingswarmte af.

  • Hoeveel kosten elektrische verwarmingselementen?
  Kies je voor elektrische verwarmingselementen? Dan vallen de prijzen voor je installaties al bij al goed mee. De duurste optie zijn radiatoren. Die kosten al snel zo’n € 400 à 450 per stuk (excl. btw & plaatsing). Infraroodpanelen zijn verkrijgbaar vanaf € 100 (excl. btw & plaatsing). De goedkoopste optie? Dat zijn elektrische kachels. Kleine modellen heb je al vanaf € 25 per stuk (excl. btw). Benieuwd wat jij betaalt voor elektrische verwarming in huis? Neem dan contact op met een expert.


 • Wanneer kiezen voor elektrische verwarming?

  De meeste van deze installaties verbruiken veel elektriciteit, maar dankzij de gratis groene stroom van zonnepanelen druk je de energiekosten aanzienlijk. Groene stroom is daarnaast ook een uitstekende energiebron voor wie hoofdzakelijk nog op gas verwarmt, maar op specifieke plekken in de woning elektrisch wil bijverwarmen.

  BELANGRIJK: elektrisch verwarmen is enkel financieel interessant wanneer je je eigen groene energie produceert. Zo hoef je alvast geen hoge elektriciteitskosten te betalen. Wil je zonnepanelen aanschaffen? Ontvang dan gratis offertes via ons contactformulier.

 


OPTIE 2: sanitair water verwarmen met zonnepanelen

De stroom van je zonnepanelen kan ook zorgen voor de opwarming van je sanitair water. Een overzicht van de mogelijkheden:

Ga snel naar:
MOGELIJKHEID 1: zonneboiler
MOGELIJKHEID 2: elektrische boiler
MOGELIJKHEID 3: warmtepompboiler

MOGELIJKHEID 1: zonneboiler

Zonneboilers bestaan uit zonnecollectoren op het dak. Qua uitzicht lijken zonnecollectoren goed op zonnepanelen, maar hun grote verschil ligt in in de opbouw van de collectoren. Deze hebben buizen met speciale vloeistof die opwarmt door het zonlicht. Deze opgewarmde vloeistof wordt vervolgens naar het voorraadvat gepompt om je sanitair water op te warmen.

TIP: wist je dat je je zonneboiler perfect kan combineren met een warmtepomp? Dan kan je het hele jaar door zowel je woning als je sanitair water verwarmen door middel van duurzame energie.

  • Hoeveel kost een zonneboiler?

  De kostprijs van een zonneboiler voor sanitair water kan sterk variëren naargelang het merk, de capaciteit van je installatie, het aantal collectoren, de grootte van je gezin, … Reken gemiddeld op zo’n € 2.500 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang je graag een precieze prijsberekening? Contacteer dan een ervaren installateur. Die helpt je graag verder.

  TIP: in bepaalde situaties ontvang je een mooie premie voor de plaatsing van een zonneboiler. Benieuwd? Lees hier meer over verwarmingspremies. • Wanneer kiezen voor een zonneboiler?

  Heb je een groot warmwater verbruik? Dan haal je een optimaal rendement uit een zonneboiler. Waarin verschilt de werking van een zonneboiler met die van zonnepanelen? Die eerste gebruikt het zonlicht rechtstreeks om het water te verwarmen voor je sanitaire installaties. In vergelijking met een zonnepaneel heeft een zonneboiler dus een hoger rendement. Heb je voldoende plaats over op je dak? Dan kan je zowel zonnepanelen als -collectoren plaatsen voor een duurzame thuis.

  BELANGRIJK: elektrisch verwarmen is enkel financieel interessant wanneer je je eigen groene energie produceert. Zo hoef je alvast geen hoge elektriciteitskosten te betalen. Wil je zonnepanelen aanschaffen? Ontvang dan gratis offertes via ons contactformulier.

 

verwarmen met zonnepanelen

MOGELIJKHEID 2: elektrische boiler

Een elektrische boiler voorziet in je warmwaterbehoefte. Deze installatie bevat een geïsoleerd vat waarin het water voortdurend op temperatuur wordt gehouden zodat jij op elk moment warm water kan afnemen. Moet je echter een grote hoeveelheid water in 1 keer gebruiken? Dan kan het zijn dat je je voorraad verwarmd water hebt opgebruikt. Dan heeft de boiler opnieuw wat tijd nodig om te verwarmen.

  • Hoeveel kost een elektrische boiler?
  Een elektrische boiler met een inhoud geschikt voor een middelgroot gezin (4 personen) kost tussen de € 1.000 à 1.600 (excl. btw, incl. plaatsing). De finale prijs is afhankelijk van het merk, de capaciteit, het type vat en verwarmingselement, … Benieuwd naar de kostprijs? Schakel dan een installateur in. Die helpt je graag verder. Start hier je aanvraag.


 • Wanneer kiezen voor een elektrische boiler?

  Geen gasaansluiting in de straat? Zie je het niet zitten om een luchtaanvoer en rookafvoer te plaatsen? En zoek je een oplossing waarmee je direct beschikt over warm water? Dan is een elektrische boiler iets voor jou. Vooral in combinatie met zonnepanelen, waardoor je water door gratis stroom opgewarmd wordt.

  BELANGRIJK: elektrisch verwarmen is enkel financieel interessant wanneer je je eigen groene energie produceert. Zo hoef je alvast geen hoge elektriciteitskosten te betalen. Wil je zonnepanelen aanschaffen? Ontvang dan gratis offertes via ons contactformulier.

 

buffervat verwarmen met zonnepanelen

MOGELIJKHEID 3: warmtepompboiler

Op zoek naar een duurzaam alternatief op elektriciteit om je sanitair water te verwarmen? Dan is een warmtepompboiler misschien wel de oplossing voor jou. Die haalt warmte uit de omgevingslucht of de afgevoerde ventilatielucht om zo je sanitair water te verwarmen. Dit type boiler stoot aanzienlijk minder CO2 uit dan een klassieke boiler.

  • Hoeveel kost een warmtepompboiler?

  De prijzen voor een warmtepompboiler schommelen tussen de € 2.500 à 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing). De precieze kostprijs hangt af van verschillende factoren zoals het merk, het type, de inhoud en de prestaties van je installatie. Ontvang je liever een prijs op maat voor jouw project? Dat kan! Neem contact op met een ervaren installateur.

  TIP: in bepaalde situaties ontvang je een mooie premie voor de plaatsing van een warmtepompboiler. Benieuwd? Lees hier meer over verwarmingspremies. • Wanneer kiezen voor een warmtepompboiler?

  Geen gasaansluiting in de straat? Of wil je een echt energiezuinig alternatief om je water te verwarmen? Dan vind je het ongetwijfeld interessant om te weten dat een warmtepompboiler tot wel 75% minder energie verbruikt dan een elektrische boiler.

  BELANGRIJK: elektrisch verwarmen is enkel financieel interessant wanneer je je eigen groene energie produceert. Zo hoef je alvast geen hoge elektriciteitskosten te betalen. Wil je zonnepanelen aanschaffen? Ontvang dan gratis offertes via ons contactformulier.

 


 

CONCLUSIE: is het slim om te verwarmen met zonnepanelen?

In dit artikel hebben we de meest voorkomende oplossingen overlopen om elektrisch te verwarmen met zonnepanelen. Maar is het daadwerkelijk slim om je huis elektrisch te verwarmen? Ja, maar er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden:

 • Goede isolatie: investeer pas in elektrische verwarming voor je zonnepanelen wanneer je woning goed geïsoleerd is. Zo blijft je binnentemperatuur veel constanter en moet je elektrische verwarmingsinstallatie minder hard werken. Dankzij een optimale woningisolatie blijft je stroomfactuur dus binnen de perken.
 • Installatie op maat: een boiler, warmtepomp, … verbruiken ook energie. Daarom is een zonnepanelen-installatie op maat belangrijk om verzekerd te zijn van voldoende elektriciteit. Heb je al panelen op je dak? En wil je een warmtepomp plaatsen? Dan zal je je installatie allicht moeten uitbreiden.
 • Goed georiënteerd: wil je genieten van een optimaal rendement uit je zonnepanelen? Dan is de oriëntatie van je panelen op het dak erg belangrijk. Hoe beter die georiënteerd zijn, hoe hoger de opbrengst en hoe meer stroom er ontstaat voor je verwarmingsinstallatie.
 • Slim verbruiken: ongetwijfeld hoorde je al van ‘zelfverbruik’. Door op de piekmomenten je elektrische apparaten in te schakelen en het buffervat voornamelijk overdag te verwarmen, moet je minder stroom het net opsturen. Een energiemanagementsysteem kan je hierbij helpen.

 

Vraag vandaag nog jouw zonnepanelen aan…

Zonnepanelen vormen, samen met een grondige isolatie, hét startpunt om energiezuinig te wonen. Twijfel je al lang over het produceren van je eigen groene stroom? Wil je al een tijdje minder afhankelijk zijn van de schommelende energieprijzen? Laat je dan adviseren door een ervaren zonnepanelen installateur. Die komt langs voor een plaatsbezoek en dakinspectie, maakt op basis daarvan een professioneel legplan op en adviseert je over de meest geschikte zonnepanelen-installatie.

Gratis verschillende installateurs met elkaar vergelijken? Dat kan! Je komt gratis in contact met meerdere erkende installateurs via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs