Centrale Verwarming

Verwarmingswerken uitvoeren?
Vraag hier online offertes aan.

Radiatoren – Tips en weetjes

Meer dan de helft van de Vlamingen maakt gebruik van centrale verwarming met radiatoren. Het is één van de eerste verwarmingssystemen en is na meer dan 50 jaar nog steeds een van de goedkoopste en makkelijkste methoden voor het verwarmen van de woning. Als je een radiator wil kopen, kan je een kijkje nemen in de webshop.

 

radiatorHet werkingsprincipe van radiatoren is vrij eenvoudig: de CV-installatie maakt warm water aan dat verdeeld wordt over verschillende leidingen. Deze leidingen worden verbonden met radiatoren die terug te vinden zijn in elke kamer. Binnenin elke radiator is een klein doolhof gemaakt waar het water moet doorstromen. Dit doorstromen zorgt voor heel wat contact met het omhulsel zodat de radiator warmte kan absorberen en uitstralen in de te verwarmen kamer. Geribbelde en verticale onderbrekingen langs de buitenzijde zorgen voor meer contactoppervlakte met de buitenlucht wat de warmte-uitstraling bevordert.

 

Prijs radiatoren met of zonder cv-installatie

Prijzen radiatorenDe prijs van een radiator wordt bepaald naargelang de uitvoering en het vermogen. Moet je niet alleen nieuwe radiatoren plaatsen maar ook een volledige nieuwe cv-installatie met buizen dan zal het kostenplaatje uiteraard een pak hoger liggen.

Voor een complete CV-installatie voor een bescheiden woning mag je rekenen op een prijs van €7500 met kwalitatieve materialen. Voor een grotere woning vanaf 3 slaapkamers, aparte hal en grote woonkamer met keuken mag je rekenen op een budget van 10000 à 12500 euro. Laat je de cv-installatie plaatsen door een professionele installateur komt hier 10 à 20% bij op de aankoopprijs.

Voor een individuele radiator zonder plaatsingskosten, kan je tussen €50 en €200 betalen. Je kan deze kopen in de webshop.

 

Let op: Wanneer je centrale verwarming met radiatoren laat plaatsen door een erkend installateur ben je zeker van de waarborg. Ook de aankoopprijs van de radiatoren en onderdelen ligt een pak lager wanneer je deze bij de installateur koopt. Het prijsverschil tussen zelf plaatsen of laten plaatsen is in vele gevallen dus vaak gering. Ben je benieuwd hoeveel een cv-installatie met radiatoren kost voor jouw woning, dan kan je hier gratis offertes aanvragen.

 

Voordelen en nadelen van verwarming op radiatoren

Elk verwarmingssysteem heeft steeds zijn specifieke eigenschappen. Hieronder vind je een handig overzicht van de mogelijke voordelen en nadelen van radiatorverwarming. Weeg deze goed af alvorens een beslissing te nemen over de verwarmingselementen.

 

Voordelen radiatorverwarming

– Samen met convectoren zijn radiatoren de makkelijkst te installeren verwarmingselementen bij renovaties omdat ze niet ingewerkt worden in de vloeren of muren.

– Standaard radiatoren kunnen tot 50% goedkoper zijn dan vloerverwarming of warme luchtverwarming.

– Je kan een radiator ook gebruiken om handdoeken te drogen in de keuken of gebruiken om ze op te warmen in de badkamer.

– Heel snelle opwarming van de kamer.

 

Nadelen radiatorverwarming

– Duidelijk zichtbaar in de kamer wat sommige mensen stoort.

– Moet gekuist worden, wat bij onzichtbare verwarmingselementen niet het geval is.

– Met radiatoren in de kamer heb je minder plaats voor het plaatsen van kasten.

– Minder goede warmtespreiding in vergelijking met vloerverwarming.

– Strakke modellen ogen vaak blitser maar hebben meestal een slechtere geleiding of hogere prijs.

 

 

Radiatoren berekenen

Om je woning optimaal en snel te laten verwarmen spreekt het voor zich dat er enige berekeningen moeten gebeuren zodat je perfect weet hoeveel radiatoren nodig zijn en welk vermogen deze moeten hebben. Aangezien deze materie vrij complex en omvangrijk is vind je meer informatie op volgende pagina: radiatoren berekenen en vermogen bepalen.