Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Radiatoren: Mogelijkheden & Prijzen

Radiatoren zijn de meest gekende manier van verwarmen. Ze zijn combineerbaar met diverse soorten brandstof, goedkoop en plaatsbaar zonder veel breekwerk. Radiatoren kunnen individueel gestuurd worden of aangesloten worden op centrale verwarming.  Meer info over de prijs, mogelijkheden en soorten radiatoren vind je terug in dit artikel.

Ga snel naar: waar plaatsenprijzen – thermostaat – voordelen – onderhoud & ontluchten

 

Welk vermogen moeten radiatoren hebben?

Om je ruimte optimaal te verwarmen, is het belangrijk dat je nagaat hoeveel radiatoren en welke capaciteit je nodig zal hebben. Het vermogen van een radiator wordt uitgedrukt in Watt. Hoeveel Watt je nodig hebt, hangt af van de ruimte waarin de radiator gebruikt zal worden en hoe goed je woning geïsoleerd is.

Goed geïsoleerde woningen kunnen ook werken met radiatoren met een lager vermogen. Aangezien deze materie vrij complex en omvangrijk is vind je meer informatie op volgende pagina: radiatoren berekenen en vermogen bepalen.

Een juiste capaciteit van je radiatoren is heel erg belangrijk om te voorkomen dat je te veel stookkosten betaalt. Vooral als deze radiatoren deel zijn van de centrale verwarming doe je best beroep op een gespecialiseerde vakman om deze capaciteit te berekenen.

Door met een professional in zee te gaan, krijg je korting op de aankoop van je radiatoren en ben je 100% zeker van een correcte berekening zodat je nooit te veel energiekosten zal betalen. Klik hier om gratis offertes te ontvangen van gespecialiseerde vakmannen uit jouw buurt.

 

Lage temperatuur radiator

Een lage temperatuur radiator is een zeer effectieve en energiezuinige soort radiator. Het water dat wordt toegevoerd, heeft een lagere temperatuur dan bij een standaard radiator: ongeveer 35 à 55°C in plaats van 75 à 85°C.

Deze lage temperaturen zijn rendabel als ze gebruikt worden in grote verwarmingslichamen. Denk hier aan vloerverwarming, maar ook met een grote radiator geniet je van dit interessante lage verbruik. Daarom wordt een radiator op lage temperatuur ook een overgedimensioneerde radiator genoemd.

Zo’n lage temperatuur radiator werkt het beste op een verwarmingsketel die ook op lage temperaturen werkt, zoals een warmtepomp. Een warmtepomp haalt haar energie uit de omgeving (uit de lucht, het water of uit de aarde) en is een zeer milieuvriendelijke soort verwarmingsketel. Deze lage temperatuurverwarming (LTV) levert het meeste besparing op als je woning goed geïsoleerd is. Lees hier meer over lage temperatuur verwarming.

 

hoeveel capaciteit voor radiator

 

Waar radiator plaatsen?

Je bekomt de beste warmtespreiding als je je radiator tegen een buitenmuur, onder de vensterbank plaatst. Het is dan wel aan te raden om de muur waartegen de radiator wordt geplaatst, goed te isoleren. Met een radiatorfolie kan je warmteverlies tegengaan. Dit is een aluminiumfolie die achter de radiator wordt geplaatst en zo de warmte weerkaatst.

Naast rekening houden met de buitenmuren moet je ook kijken naar de opbouw van de kamers. Er moet steeds een goede luchtspreiding mogelijk zijn. Een correcte plaatsing en berekening door een erkend cv-installateur kan je al snel enkele honderden euros per jaar uitsparen. Voorstellen van erkende cv-installateurs vind je hier.

 

Beste methoden om de temperatuur te regelen

Om te voorkomen dat radiatoren onnodig veel warmte afgeven in sommige kamers, is het aan te raden om deze slim te besturen. Met een thermostaatkraan op je radiator stel je zelf in waar je wel warmte nodig hebt en waar niet. ‘s Morgens heb je bijvoorbeeld graag warmte in de badkamer en is warmte in de living niet nodig. Met een thermostaatkraan kan je deze temperaturen aanpassen.

Om deze thermostaatkranen nog beter te kunnen besturen, kan je een klokthermostaat installeren. Hiermee kan je de temperatuur instellen per tijdspanne van de dag. Als je overdag niet thuis bent, kan je instellen dat de temperatuur dan lager ligt. Met een klokthermostaat slaat de verwarming automatisch aan op het uur dat je instelt. Door je radiatoren te besturen met een thermostaat kan je tot 30% besparen op je energiekosten. Lees hier meer over radiatoren met een thermostaatkraan.

 

Prijs radiatoren:  individueel of met complete cv-installatie

De prijs van een radiator wordt bepaald naargelang de uitvoering en het vermogen. Moet je niet alleen nieuwe radiatoren plaatsen maar ook een volledige nieuwe cv-installatie met buizen, dan zal het kostenplaatje uiteraard een pak hoger liggen.

 

Prijs individuele radiator

Voor een individuele radiator zonder plaatsingskosten, zal je tussen €75 en €300 betalen.  De grootste factoren die de prijs bepalen zijn design en vermogen. Als je de radiator door een erkend vakman laat plaatsen, betaal je slechts 6% BTW voor de materialen en de plaatsing. Vraag hier gratis offertes aan voor de plaatsing van je radiator.

 

Prijs complete cv-installatie met radiatoren

Voor een complete CV-installatie voor een bescheiden woning mag je rekenen op een prijs van €7500 met kwalitatieve materialen. Voor een grotere woning vanaf 3 slaapkamers, aparte hal en grote woonkamer met keuken, mag je rekenen op een budget van 10 000 à 12 500 euro.

Laat je de cv-installatie plaatsen door een professionele installateur, dan komt hier 10 à 20% bij op de aankoopprijs. Via de offerteservice ontvang je gratis offertes van erkende installateurs.

Wil je werken met een warmtepomp dan moet je gebruikmaken van lage temperatuur radiatoren. De prijs van deze radiatoren zal iets hoger zijn aangezien de oppervlakte groter zal zijn dan een traditionele installatie. De prijs van een warmtepomp ligt tussen €7500 en €25 000. Dit is een grote investering maar door de energiezuinigheid verdien je deze kost snel terug. Je kan gratis en vrijblijvend een prijs op maat ontvangen via de offertepagina.

 

prijs radiator design

 

Uitvoeringen & Design

Buisradiator: Wie afhaakt bij radiatoren omdat hij ze associeert met een storend element in de kamer, leest toch best verder. Je kan namelijk nog steeds kiezen voor de klassieke en bekende witte buisradiator, maar tegenwoordig bestaan er ook paneelradiatoren.

Paneelradiator: Deze hebben een vlakke voorzijde en zijn zeer esthetisch. Paneelradiatoren zijn bovendien in meerdere kleuren te verkrijgen zodat ze zeker en vast bij jouw interieur passen.

Badkamerradiator: Een zeer handige toepassing is de badkamerradiator. Dit is een buisradiator waar de afstand tussen de buizen groot genoeg is om handdoeken tussen te kunnen hangen. Deze warmt dan niet alleen je badkamer op, maar droogt, of verwarmt ook je handdoeken. Lees hier meer over een badkamerradiator.

Bijverwarming of centrale verwarming: De meeste radiatoren kan je zowel aansluiten op de centrale verwarming als elektrisch gebruiken als bijverwarming. Meer weten over een elektrische radiator? Vind alle info in dit artikel. Ben je benieuwd naar het kostenplaatje om radiatoren aan te sluiten op het cv-netwerk? Ontvang hier vrijblijvende offertes.

 

Voordelen en nadelen van verwarming op radiatoren

+ Makkelijk te installeren: samen met convectoren zijn radiatoren de makkelijkst te installeren verwarmingselementen bij renovaties omdat ze niet ingewerkt worden in de vloeren of muren.

+ Goedkoper:  standaard radiatoren kunnen tot 50% goedkoper zijn dan vloerverwarming of warme luchtverwarming.

+ Handdoeken drogen: je kan een radiator ook gebruiken om handdoeken te drogen in de keuken of gebruiken om ze op te warmen in de badkamer.

+ Snel: heel snelle opwarming en afkoeling van de kamer.

 

– Zichtbaar: duidelijk zichtbaar in de kamer wat sommige mensen stoort. Het is wel mogelijk om je radiator te schilderen zodat deze minder opvalt.

– Stof: een radiator moet af en toe gekuist worden, wat bij onzichtbare verwarmingselementen niet het geval is.

– Neemt wat plaats in: met radiatoren in de kamer heb je minder plaats voor het plaatsen van kasten.

– Warmtespreiding: minder goede warmtespreiding in vergelijking met vloerverwarming.

– Esthetisch maar duurder: strakke modellen ogen vaak blitser maar hebben meestal een slechtere geleiding of hogere prijs.

 

Onderhoud radiator

Als je radiator aangesloten is op de cv-installatie, heeft die elke 2 jaar een onderhoud nodig. Aan een radiator op zich heb je geen onderhoud, buiten af en toe er het stof eens af te doen of wanneer nodig, de radiator te ontluchten.

Als één radiator, of de onderkant ervan koud blijft en/of je radiator vervelende geluiden maakt, is de kans groot dat er lucht in je radiator zit. Dit komt vaak voor en is gemakkelijk te verhelpen. Lucht komt in de radiator via een lek, via een verkeerd geplaatste leiding of omdat het er is achtergebleven bij het opvullen.

Je moet dit probleem wel snel verhelpen omdat anders de buizen kunnen oxideren. Met behulp van een ontluchtingssleutel kan je de radiator zelf ontluchten. Lees hier hoe je te werk moet gaan.

Wanneer dit niet volstaat en de druk op de leidingen blijft terugzakken, neem je best contact op met een gespecialiseerde installateur. In dit geval kan het gaan om een lek. Dit kan je niet zo eenvoudig zelf oplossen. Laat daarom ook best je radiator geregeld onderhouden en nakijken om problemen in de toekomst te vermijden. Kom hier in contact met erkende specialisten en vraag gratis en vrijblijvend prijzen aan.

 

Werking radiator

Het werkingsprincipe van radiatoren is vrij eenvoudig: de CV-installatie maakt warm water aan dat verdeeld wordt over verschillende leidingen. Deze leidingen worden verbonden met radiatoren die terug te vinden zijn in elke kamer. Binnenin elke radiator is een klein doolhof gemaakt waar het water moet doorstromen. Dit doorstromen zorgt voor heel wat contact met het omhulsel zodat de radiator warmte kan absorberen en uitstralen in de te verwarmen kamer. Geribbelde en verticale onderbrekingen langs de buitenzijde zorgen voor meer contactoppervlakte met de buitenlucht wat de warmte-uitstraling bevordert.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs