Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Radiatoromkasting

Sommige radiatoren zijn een stijlvolle blikvanger. Maar wat als dat niet zo is? Dan is een radiatoromkasting een ideale manier om je radiator subtiel te integreren in je interieur. Naast zo’n radiatorombouw zijn het verven of vervangen van radiatoren ook mogelijke alternatieven. Wat is de beste keuze? En welke mogelijkheden bestaan er voor radiatoromkastingen? Ontdek er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:

OPTIE 1: Radiatoromkasting plaatsen (hout of metaal)
OPTIE 2: Radiator verven
OPTIE 3: Radiator vervangen
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

 

 

OPTIE 1: Radiatoromkasting plaatsen (hout of metaal)

Wil je graag een radiatoromkasting (laten) plaatsen? Dan heb je een brede waaier aan mogelijke uitvoeringen. Welke keuzes kan je maken? En hoeveel kost dat? Een kort overzicht!

 

radiator omkasting

 

Waarom een radiatoromkasting plaatsen?

Is een radiator in je woning een constante doorn in het oog? Dan kan je ervoor kiezen om die te ‘verstoppen’ met een omkasting. Met zo’n radiatorbekleding kan je ervoor zorgen dat:

  • je radiator subtiel is weggewerkt in je woning.
  • de stijl en kleur van de omkasting helemaal op maat zijn van je interieur.
  • je kinderen zich niet verbranden aan de radiator.
  • je van de radiator niet alleen een stijlvol, maar ook een multifunctioneel element maakt (bv. een extra brede vensterbank met een aantal kussens om op te zitten).

TIP: benieuwd naar de verschillende mogelijkheden van standaard radiatoromkastingen? Neem dan zeker een kijkje in de webshop. Of schakel je graag een vakman in voor een radiatorombouw op maat? Dan kan je gratis offertes aanvragen via onze offerteservice.

 

 

Radiatoromkasting in hout of metaal

Radiatoromkastingen worden meestal vervaardigd uit hout of metaal:

  • Radiatorbekleding in hout: deze omkastingen hebben een warme, authentieke uitstraling. Je kan kiezen voor vaste panelen in MDF, maar ook massief hout behoort tot de mogelijkheden. Zin in een ander kleurtje? Houten radiatoromkastingen kan je vlot schilderen.
  • Radiatorbekleding in metaal: deze omkastingen zijn krasvast en hebben een strakker, moderner design. Je kan de metalen bekleding meestal simpelweg op je radiator klikken met magneten. Op die manier vermijd je breekwerken.

 

Denk ook aan de kleur, vorm en stijl!

Wil je een radiatoromkasting die perfect past bij de rest van je inrichting? Naast het materiaal hou je dan best ook rekening met de kleur, vorm en stijl van je bekleding. Omkastingen zijn beschikbaar in tal van RAL-kleuren, designs en structuren.

Let op: de mogelijkheden zijn beperkter bij standaard omkastingen voor de radiator dan bij omkastingen op maat. Hieronder lees je daar meer over.

 

 

Standaard radiatoromkasting of op maat?

Je kan zowel een kant-en-klare radiatorbekleding kopen als er eentje op maat laten maken door een vakman. Wat de beste keuze is? Dat hangt van verschillende factoren af. We zetten er kort enkele op een rij!

  1. Standaard radiatoromkasting

    Heb je een beperkter budget? En ben je handig genoeg om zelf je omkasting rond je radiator te plaatsen? Dan kan je gerust een prefab-bekleding kopen. Je kan dan wel enkel kiezen uit een beperkte reeks standaard afmetingen, kleuren, vormen, …

    → TIP: op zoek naar een standaard radiatoromkasting? Neem een kijkje in onze webshop!

  2. Radiatoromkasting op maat

    Wil je graag een omkasting voor je radiator die 100% aansluit bij je woning? En dat zowel op vlak van de afmetingen als op vlak van kleur, stijl en vorm? Dan ga je beter voor een radiatorbekleding op maat. De kostprijs ligt hoger, maar je hebt een veel grotere keuzevrijheid dan bij standaard modellen. Kortom, jij bepaalt de look van je omkasting!

    → TIP: ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

 

Prijs radiatoromkasting

De prijs van een radiatorombouw hangt in de eerste plaats af van de keuze voor een standaard model of een radiatorcover op maat. Daarnaast speelt ook de keuze voor het materiaal, kleur, … een rol. Een kort overzicht:

  • Standaard radiatorbekleding: de prijs voor een onbewerkte houten radiatoromkasting begint ongeveer vanaf 55 euro, incl. btw en excl. plaatsing. Voor een geverfd model beginnen de prijzen eerder vanaf 100 euro, incl. btw en excl. plaatsing. Wil je een overzicht van de verschillende modellen en hun prijzen? Grasduin dan zeker eens door de webshop.
  • Radiatorbekleding op maat: hier is het moeilijker om een richtprijs te geven. Alles hangt af van je eigen wensen. Ga je voor een landelijke look met hout of voor een strak design met metaal? Wat zijn de precieze afmetingen? Heb je een specifieke structuur in gedachten? Een vakman geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes via onze offerteservice.

 

 

Aandachtspunten radiatoromkasting

Of je nu een standaard radiatorbekleding koopt of eentje laat maken op maat, het is belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

  • Kies een omkasting op maat van je interieur: heb je een landelijke stijl in je woning? Dan is een houten omkasting met sierpanelen misschien wel iets voor jou. Heeft je interieur een minimalistische look? Dan is een egale metalen bekleding wellicht meer op jouw maat. Zorg er dus voor dat je radiatoromkasting 1 geheel vormt met de rest van je inrichting.
  • Kies een veilige omkasting: kijk goed na of bepaalde delen van je radiator onbedekt blijven of niet. Zeker met kinderen in huis is het belangrijk om mogelijke brandwonden te vermijden. Ook afgeronde hoeken kunnen voor extra veiligheid zorgen.
  • Vermijd warmteverlies door je omkasting: het is uiteraard niet de bedoeling dat een radiatorcover leidt tot warmteverlies. Bij een correcte plaatsing is er onderaan een opening voor de koude luchtstroom en ook bovenaan voor de warme luchtstroom. Op die manier heb je ook bij radiatorombouw een ideale warmtegeleiding.

 

Vraag advies aan een vakman!

Wil je vermijden dat je de verkeerde keuze maakt? Een vakman kan je advies geven voor een radiatoromkasting op maat van jouw situatie en wensen. Wil je snel en eenvoudig prijzen, maar ook modellen, kleuren en afwerkingsmogelijkheden vergelijken? Ontvang gratis offertes bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

 


 

OPTIE 2: Radiator verven

Een goedkoper alternatief voor een radiatorombouw is het schilderen van je radiatoren. Hoe ga je daarbij te werk? En hoeveel kost radiatorlak? Een woordje uitleg!

 

radiator schilderen

 

Werkwijze radiator verven

Zijn je radiatoren vergeeld of aan het afbladderen? Dan kan je ze in een nieuw kleurtje steken, op maat van je interieur. Daarbij ga je best als volgt te werk:

  1. Radiator schuren

    Zie je roestplekken of afbladderende verf? Dan is het belangrijk om die delen van de radiator grondig te schuren met staalwol of een staalborstel. Voor gladde oppervlakken kan je gewoon schuurpapier gebruiken.

  2. Radiator schoonmaken

    Na het schuren moet je het stof, vet en vuil van de radiator verwijderen met een metaalontvetter. Zo krijg je een goede hechting tussen je radiator en de verf die je zal aanbrengen.

  3. Radiator schilderen

    Is je radiator geschuurd en gereinigd? Dan kan je de verf aanbrengen. Gebruik je een spuitbus? Breng dan 3 à 4 dunne lagen aan. Neem je een pot verf? Dan zijn 2 lagen voldoende. Belangrijk: gebruik altijd speciale radiatorlak. Die is hittebestendig, sneldrogend en zorgt voor een fraai eindresultaat op lange termijn.

 

 

Prijs radiator verven

De kostprijs voor een pot speciale radiatorlak begint vanaf ongeveer 20 euro, incl. btw. Wil je een goed overzicht krijgen van de verschillende kleuren en eigenschappen van radiatorverf? Neem dan zeker een kijkje in de webshop.

 

 

Aandachtspunten radiator verven

Een radiator schilderen is sowieso een tijdrovende, lastige klus. Wil je een fraai en duurzaam eindresultaat? Hou dan zeker rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Goede voorbereiding: wil je vlekken vermijden? Dek dan eerst je vloer en muren af met afdekfolie of krantenpapier.
  • Afgekoelde radiator: de radiator moet helemaal afgekoeld zijn voor je begint te verven. Vergeet hem dus niet uit te zetten. Op die manier kan je ook de achterkant van de radiator verven.
  • Kwast of spuitbus: met een spuitbus bereik je makkelijker alle hoekjes en kantjes (bv. bij een gietijzeren radiator). Zo’n spuitbus is wel enkel te combineren met solventgedragen radiatorlak. Ga je liever voor een watergedragen lak zonder geurhinder? Dan gebruik je best een kwast.
  • Juiste techniek: met een spuitbus moet je met een regelmatige beweging de lagen aanbrengen op een afstand van 15 à 30 cm. Met een kwast schilder je best in lange stroken aan een stevig tempo.

 

Neem een kijkje in de webshop!

Met al deze aandachtspunten in je achterhoofd kan je met een gerust gemoed je radiator schilderen. Op zoek naar de juiste radiatorlak? Die vind je ongetwijfeld in de webshop!

 

 

 


 

OPTIE 3: Radiator vervangen

Naast een radiatoromkasting of het verven van je radiatoren kan je er ook voor kiezen om nieuwe radiatoren te laten plaatsen. In welke gevallen kies je best voor deze optie? En hoeveel kost een nieuwe radiator? We zetten het even op een rij!

 

radiatoren vervangen

 

Wanneer radiator vervangen?

Een radiator vervangen is duurder dan een omkasting of nieuw likje verf. Voor deze optie zal je dus eerder kiezen in specifieke gevallen. Je kan onder meer een nieuwe radiator laten plaatsen als je…

  • aangepaste radiatoren nodig hebt omdat je op lage temperatuur wil werken met een nieuwe cv-ketel (bv. een warmtepomp).
  • een probleem met je radiator hebt, bv. onvoldoende of ongelijke warmteafgifte.
  • wil kiezen voor een moderne designradiator die perfect past bij je interieur en smaak.

TIP: wil je je radiator vervangen? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende installateur. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes via onze offerteservice.

 

 

Prijs radiator vervangen

De prijs van je nieuwe radiator zal vooral afhangen van het type en het vermogen. Daarnaast spelen ook je eigen wensen een rol. Wil je bv. een andere kleur dan standaard wit?

Een standaard paneelradiator heb je al vanaf 50 euro, incl. btw en excl. plaatsing. Bij een designradiator met een groter vermogen kunnen de kosten dan weer oplopen tot 400 euro, incl. btw en excl. plaatsing.

 

Druk de kosten met het verlaagde btw-tarief!

Werk je samen met een erkende installateur? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. En dat zowel voor de materialen als de plaatsing zelf. Wil je gericht prijzen, maar ook modellen en materialen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt via onze offertepagina.

 

 

Aandachtspunten radiator vervangen

Wil je de juiste radiator kiezen op maat van het warmteverlies in je woning en je persoonlijke wensen? Hou dan rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Juiste vermogen: het vereiste vermogen hangt af van de oppervlakte van de ruimte en hoe goed je woning is geïsoleerd.
  • Soort radiator: je kan onder meer kiezen voor een vlakke paneelradiator, een verticale handdoekradiator voor de badkamer, een designradiator in tal van ontwerpen, …
  • Aansluitingen: ga voor een radiator met aansluitingen op dezelfde plaats als de oude. Zo vermijd je vervelende breekwerken.
  • Kleur: de standaard kleur van nieuwe radiatoren is wit. Toch zijn andere tinten op maat van je interieur wel degelijk mogelijk. Al zal je wellicht iets meer betalen.

TIP: een erkende installateur helpt je graag om de juiste radiator te kiezen op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 


 

CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

Ga je voor een radiatoromkasting? Of kies je ervoor om je radiator te verven of te vervangen? Die keuze hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Enkele voorbeelden:

1) Wil je je oude radiator wegstoppen en tegelijk integreren in je interieur? Ga dan voor een omkasting.
→ Je kan een radiatoromkasting kopen via de webshop of offertes aanvragen voor een omkasting op maat via het offerteformulier

2) Kies je liever voor een goedkopere oplossing? Dan kan je je radiator verven met radiatorlak.
→ Op zoek naar radiatorlak? Neem een kijkje in de webshop!

3) Wil je op lage temperatuur verwarmen met een nieuwe cv-ketel? Dan laat je beter je oude radiatoren vervangen door nieuwe.
→ Op zoek naar een erkende installateur? Vraag gratis offertes aan via onze offerteservice.

 

Offertes voor een radiatoromkasting op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd schrijnwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde schrijnwerkers