Badkamerradiatoren: tips radiator badkamer kiezen
Wanneer je de badkamer wil verwarmen met een radiator is het belangrijk de nodige aandacht te besteden aan het design en het vermogen. Deze natte ruimte zal doorgaans snel verwarmd moeten worden en ook hogere temperaturen kunnen bereiken. Aangezien de badkamer een kleine ruimte is, kan ook het praktisch zijn als de radiator, naast verwarming, ook dienst doet als handdoekenhouder en handdoekenwarmer. Het is ook mogelijk om je badkamerradiator online te kopen.
Formaat en vermogen radiator in de badkamer
Alvorens lukraak een radiator te kiezen, zal er eerst bepaald moeten worden welk vermogen er nodig is voor jouw badkamer. Dit wordt bepaald door de oppervlakte van de ruimte, de ligging van de kamer, de raamoppervlakten en de isolatiewaarde. Doorgaans wordt vaak gekozen voor een radiator die overgedimensioneerd is. Dit wil zeggen dat er een radiator geplaatst wordt met meer vermogen dan berekend. Hierdoor zal de badkamer extra snel opwarmen.
Om een eerste ruwe berekening te maken kan je het aantal kubieke meter vermenigvuldigen met 80, voor een gewone woning, en met 70, voor een goed geïsoleerde woning.
Rekenvoorbeeld: een badkamer van 3 op 4 meter met een hoogte van 250 centimeter heeft een totale inhoud van 30 kubieke meter. Vermenigvuldig dit getal met 80 W en je zal een totaal vermogen krijgen van 2400 Watt. Uiteraard is dit enkel een eerste indicatie en geen vaste maatstaf. Voor een gemiddelde badkamer bij nieuwbouw en renovatie wordt gekozen voor badkamerradiatoren met een vermogen tussen de 1700 en 2400 Watt.
Het vermogen zal ook een grote impact hebben op het formaat van je badkamerradiatoren. Alvorens de kamer in te richten, doe je er dus goed aan even na te gaan hoeveel ruimte je moet voorzien voor de radiator. Om plaats te winnen, kan je kiezen voor hogere en dikke modellen. Wil je een badkamerradiator kopen die ook dienst doet als handdoekenwarmer, dan zal je al snel moeten kiezen voor een extra groot formaat.
Badkamerradiator plaatsen en positioneren
Om een snelle en gelijkmatige warmteverdeling te verkrijgen, doe je er goed aan de badkamerradiator zo open mogelijk te plaatsen en dit liefst tegen een buitenmuur of rondom een raam. Heb je een handdoekenhouder voorzien, dan kan het ook praktisch zijn om de radiator strategisch te plaatsen naast de uitstapzone van de douche of het bad. Zo heb je meteen een warme handdoek binnen handbereik en hoef je de vloer niet nat te maken.
Gewone radiator of handdoekradiator in de badkamer
Zoals reeds aangehaald zal je bij een handdoekradiator steeds moeten kiezen voor een groter model om hetzelfde vermogen te verkrijgen. Bovendien zal je ook de warmte van de radiator deels tegenhouden wanneer je deze vol hangt met handdoeken. Het werkingsprincipe van een radiator bestaat uit koude lucht die opgewarmd wordt door contact met de verschillende kamers van de radiator. Door deze af te dekken zal je de opwarming van de badkamer dus gedeeltelijk belemmeren. Heb je onvoldoende ruimte of wil je uitsparen op je budget dan kan je ook perfect een gewone radiator kopen met een afzonderlijk verkrijgbare handdoekhouder zoals op onderstaand voorbeeld.
Let wel op! Badkamerradiatoren die als handdoekenhouder gebruikt kunnen worden zijn steeds afgewerkt met een speciale laklaag die hen beschermt tegen vocht. Bij gewone radiators is dit niet het geval. Plaats dus geen natte handdoeken rechtstreeks op gewone radiatoren. Wanneer de laklaag deels geschonden is zal deze namelijk beginnen roesten door het contact met de vochtige ruimte.
Prijs badkamerradiator kopen of plaatsen
Voor een gewone radiator in de badkamer mag je rekenen op een prijs tussen de 300 en 700 euro naargelang het vermogen, de fabrikant en de uitvoering. Een afzonderlijke handdoekenhouder kost om en bij de 100 à 200 euro. Kies je voor een badkamerradiator en handdoekenhouder in één dan beginnen de prijzen vanaf 400 euro. Deze kunnen al snel oplopen tot 1000 euro en meer wanneer je een hoog vermogen wenst. Goed en correct prijzen vergelijken is zeker aan te bevelen. Gekende merken zijn vaak duurder maar hebben wel betere radiatoren die sneller opwarmen en minder plaats in beslag nemen.