Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarmingsinstallatie: info en prijzen 2024

Wil je een zo laag mogelijke energiefactuur en tegelijk een groot warmtecomfort in je woning? Dan is een efficiënte verwarmingsinstallatie essentieel. Maar uit welke installaties voor je centrale verwarming kan je kiezen? Hoeveel betaal je daar gemiddeld voor? En wat met het onderhoud van deze verwarmingsinstallaties? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten verwarmingsinstallaties
Onderhoud verwarmingsinstallatie
Prijs verwarmingsinstallatie
FAQ verwarmingsinstallatie
Ontvang offertes op maat

 

Hoe werkt een verwarmingsinstallatie?

Een centrale verwarming installatie bestaat uit 3 grote onderdelen: een verwarmingsketel, een distributiesysteem en verwarmingstoestellen. Samen vormen ze een gesloten circuit dat je woning opwarmt. Maar hoe gaat dat precies? De werking van een verwarmingsinstallatie in een notendop:

 • STAP 1: de verwarmingsketel warmt cv-water op: afhankelijk van de soort verwarmingsinstallatie gaat het om een ketel die aangedreven is door gas, mazout of vaste brandstof (hout, pellets, …). Er zijn ook milieuvriendelijke, duurzame warmteopwekkers als een warmtepomp en een zonneboilercombi.
 • STAP 2: het distributiesysteem verdeelt het water over de verwarmingstoestellen: een pomp stuurt het opgewarmde cv-water door een buizenstelsel naar de verwarmingstoestellen.
 • STAP 3: de verwarmingstoestellen geven warmte af: eenmaal het warme cv-water de verwarmingstoestellen heeft bereikt, geven die warmte af in de kamers. Het kan gaan om klassieke radiatoren, maar ook om convectoren en vloer- en wandverwarming. Zijn de kamers voldoende opgewarmd? Dan vertrekt het afgekoelde cv-water weer naar de ketel.

 

Soorten verwarmingsinstallaties

Zoek je naar een centrale verwarming installatie voor je nieuwbouw? Of wil je graag je huidige centrale verwarmingsinstallatie vervangen met het oog op een optimaal rendement en een lager verbruik? Dan kan je kiezen uit verschillende soorten verwarmingsinstallaties, afhankelijk van de energiebron waarop ze werken: mazout, gas, vaste brandstof zoals hout of pellets, een duurzame energiebron zoals zonne-energie of aardwarmte, … Een overzicht van de meest voorkomende soorten verwarmingsinstallaties:

 

verwarmingsinstallatie gas 1. Verwarmingsinstallatie op gas

Een verwarming installatie op gas biedt momenteel de beste prijs-kwaliteitverhouding. De nieuwste gascondensatieketels halen namelijk een erg hoog rendement door warmte te recupereren uit de rookgassen om het cv-water (en eventueel het sanitair water) voor te verwarmen.

Daarnaast is de investeringskost relatief laag in vergelijking met andere centrale verwarmingsinstallaties. Uiteraard moet je wel de mogelijkheid hebben om je woning aan te sluiten op het aardgasnetwerk.

Prijs gasketel: € 2.000 à 5.500 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs volledige cv-installatie: € 7.500 à  15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Lees meer over verwarmingsinstallaties op gas en hun prijzen.

 

verwarmingsinstallatie mazout 2. Verwarmingsinstallatie op mazout

Mazoutketels zijn alleen nog toegestaan voor bestaande woningen waar een aansluiting op het aardgasnet niet mogelijk is. Voor nieuwbouwwoningen is het compleet verboden.

Ook deze ketels recupereren de warmte van de rookgassen om het cv-water en eventueel het sanitaire water voor te verwarmen. In tegenstelling tot gas kan je mazout stockeren in een mazouttank. Zo ben je onafhankelijk van een netwerk en zijn wisselende prijzen.

Prijs mazoutketel: gemiddeld € 7.500 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs volledige cv-installatie: € 11.000 à 16.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Lees meer over verwarmingsinstallaties op mazout en hun prijzen.

 

verwarmingsinstallatie vaste brandstof 3. Verwarmingsinstallatie op vaste brandstof (hout/pellets)

In plaats van fossiele brandstoffen als gas en mazout kan je ook kiezen voor een verwarming installatie op vaste, organische brandstoffen (pellets, hout(snippers), …). De werking van zo’n installatie is dezelfde en ook het rendement ligt hoog. Alleen is een biomassaketel veel ecologischer.

Een verwarmingsinstallatie op vaste brandstof is wel duurder in aankoop. De prijs van de pellets, houtsnippers, … zelf is dan weer goedkoper dan de kosten voor bvb. mazout of gas. Je hebt er wel opslagruimte voor nodig.

Prijs biomassaketel: € 10.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs volledige cv-installatie: € 15.000 à  23.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Lees meer over verwarmingsinstallaties met vaste brandstof.

 

verwarmingsinstallatie warmtepomp 4. Verwarmingsinstallatie met warmtepomp

Naast de verwarmingsinstallaties met een klassieke cv-ketel kan je ook kiezen voor een warmtepomp. Die onttrekt warmte aan een omgevingsbron (bodem, grondwater of lucht) om je cv-water en eventueel je sanitair water op te warmen. Een heel milieuvriendelijke methode dus.

Een warmtepomp is wel niet goedkoop en vooral geschikt in bepaalde situaties: goed geïsoleerde woning (nieuwbouw), lage temperatuur verwarming (bv. vloerverwarming), zonnepanelen, …

Prijs warmtepomp: € 2.500 à 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs volledige cv-installatie: vanaf € 13.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Lees meer over verwarmingsinstallaties met warmtepompen.

 

verwarmingsinstallatie zonneboiler 5. Verwarmingsinstallatie met zonneboiler

Er bestaan zonneboilers om je sanitair én je cv-water duurzaam te verwarmen (zonneboilercombi). Dit systeem is vooral geschikt voor grote gezinnen. Naast zonnecollectoren en een voorraadvat bestaat het ook uit een geïntegreerde cv-brander (bijverwarming als er weinig zon is).

Net als een warmtepomp is een verwarming installatie met een zonneboiler vooral geschikt in combinatie met lage temperatuur verwarming (bv. wand- en vloerverwarming).

Prijs zonneboiler: € 4.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs volledige cv-installatie: € 11.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Lees meer over verwarmingsinstallaties met zonneboilers.

 

Welke centrale verwarming installatie kies ik best?

De keuze voor een verwarmingsinstallatie is vooral afhankelijk van jouw woning, budget en wensen. Kan je je woning bv. vlot aansluiten op het aardgasnetwerk of niet? Beschik je over lage temperatuurverwarming voor een warmtepomp of zonneboiler? Gaat het om een installatie voor je nieuwbouw? Of wil je jouw huidige verwarmingsinstallatie vernieuwen? … Deze factoren bepalen in grote mate je keuze.

TIP: niet elke installateur is gespecialiseerd in dezelfde soorten verwarmingsinstallaties. Sommigen hebben bijvoorbeeld ervaring in verwarming op gas, terwijl anderen vooral warmtepompen of zonneboilers plaatsen, enz. Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing en kwalitatief resultaat? Kies dan voor een verwarmingsinstallateur met de juiste specialisaties. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

 

Onderhoud verwarmingsinstallatie

Wil je een optimaal rendement en een zo lang mogelijke levensduur van je centrale verwarming installatie? En wil je het risico op defecten zoveel mogelijk inperken? Dan is een regelmatig onderhoud erg belangrijk. We zetten de wettelijke verplichtingen en prijzen van zo’n verwarmingsinstallatie onderhoud kort op een rij:

 

1. Onderhoud verwarming op gas = om de 2 jaar (verplicht)

Heb je een cv-ketel op gas met een vermogen van meer dan 20 kilowatt (het vermogen van de meeste ketels in woningen)? Dan ben je wettelijk verplicht om elke 2 jaar een onderhoud van de verwarmingsinstallatie te laten uitvoeren. Deze verplichting geldt ook voor bedrijven. Belangrijk: enkel een erkende ‘technicus gasvormige brandstof’ mag het onderhoud van je verwarming installatie op gas uitvoeren.

Prijs: 100 à 170 euro, excl. btw. Ontvang gratis offertes op maat bij erkende technici.

 

2. Onderhoud verwarming op mazout = jaarlijks (verplicht)

Heb je een cv-ketel op mazout met een vermogen van meer dan 20 kilowatt (het vermogen van de meeste ketels in woningen)? Dan ben je wettelijk verplicht om jaarlijks een onderhoud van de verwarmingsinstallatie te laten uitvoeren. Deze verplichting geldt ook voor bedrijven. Belangrijk: enkel een erkende ‘technicus vloeibare brandstof’ mag het onderhoud van je verwarming installatie op mazout uitvoeren.

Prijs: 150 à 250 euro, excl. btw. Ontvang gratis offertes op maat bij erkende technici.

 

3. Onderhoud verwarming op vaste brandstof = jaarlijks (verplicht)

Heb je een cv-ketel op vaste brandstof? Dan ben je wettelijk verplicht om die jaarlijks te laten onderhouden. Deze verplichting geldt ook voor bedrijven. Belangrijk: enkel een geschoolde vakman mag het onderhoud van je verwarming installatie op vaste brandstof uitvoeren.

Prijs: 100 à 200 euro, excl. btw. Ontvang gratis offertes op maat bij geschoolde vakmannen.

 

4. Onderhoud verwarming met warmtepomp = om de 2 jaar (niet verplicht)

In tegenstelling tot een cv-ketel op basis van ontbranding is het onderhoud van een verwarmingsinstallatie met warmtepomp niet wettelijk verplicht. Toch is zo’n nazicht sterk aangeraden. Zo is het belangrijk om elke 2 jaar het koelcircuit te laten controleren, na te kijken of er onderdelen aan vervanging toe zijn, … Tip: je kan kiezen voor een onderhoudscontract bij de installateur van je warmtepomp.

Prijs: 200 à 250 euro, incl. btw. Ontvang gratis offertes op maat bij gespecialiseerde installateurs.

 

5. Onderhoud verwarming met zonneboiler = om de 2 jaar (niet verplicht)

Net als bij een warmtepomp is het onderhoud van een verwarmingsinstallatie met een zonneboiler niet wettelijk verplicht. Voor een zo efficiënt mogelijke werking is zo’n nazicht om de 2 jaar echter aanbevolen. Een erkende installateur controleert bv. de systeemdruk, eventuele vorming van kalkaanslag in het voorraadvat, … Tip: ook hier kan je kiezen voor een onderhoudscontract bij de installateur van je zonneboiler.

Prijs: 75 à 125 euro, incl. btw. Ontvang gratis offertes op maat bij gespecialiseerde installateurs.

 

Vergelijk prijzen, uitvoeringstermijnen, … van meerdere specialisten

De kostprijs van een verwarmingsinstallatie onderhoud kan verschillen van specialist tot specialist. Vraag daarom gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Zo kan je prijzen, maar ook adviezen en uitvoeringstermijnen vergelijken. Informeer je zeker ook over de mogelijkheden van een onderhoudscontract. Dat is vaak goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten én je bent zeker dat je het onderhoud niet uit het oog verliest.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij specialisten actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

 

Prijs verwarmingsinstallatie

De kosten voor een volledige verwarmingsinstallatie kunnen sterk variëren van gemiddeld € 7.500 tot € 23.000 of meer (incl. btw en plaatsing). De prijzen hangen vooral af van de gebruikte brandstof, het soort verwarmingsketel, de verwarmingstoestellen, … We zetten enkele richtprijzen op een rij voor volledige centrale verwarming installaties (verwarmingsketel, leidingen en verwarmingstoestellen) en voor afzonderlijke verwarmingsketels:

Soort verwarmingsinstallatiePrijs verwarmingsketel
(incl. btw en plaatsing)
Prijs volledige cv-installatie
(incl. btw en plaatsing)
Verwarming op gas€ 2.150 à 5.400€ 7.500 à  15.000
Verwarming op mazoutgemiddeld € 7.500€ 11.000 à  16.000
Verwarming op vaste brandstof € 10.000 à 15.000€ 15.000 à  23.000
Verwarming met warmtepomp€ 7.500 à 15.000€ 13.000 à 23.000
Verwarming met zonneboiler€ 4.000 à 7.000€ 11.000 à 15.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de prijzen verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen en uitvoeringstermijnen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Druk de kosten voor je verwarmingsinstallatie met premies

Investeer je in een warmtepomp of zonneboiler? Dan kan je de kosten van deze centrale verwarmingsinstallaties drukken met de Mijn VerbouwPremie. De hoogte van deze premie is afhankelijk van de verwarmingsinstallatie die je plaatst en de inkomenscategorie waar je binnen valt. Meer weten? Neem een kijkje in ons overzicht van de premies voor verwarming.

TIP: is je woning bovendien ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je samenwerkt met een erkende installateur. Let wel: vanwege stijgende energieprijzen geldt dit verlaagde btw-tarief in 2022-2023 ook voor woningen jónger dan 10 jaar. Ontvang gratis voorstellen op maat via onze offertepagina.

 

 

verwarmingsinstallatie

FAQ verwarmingsinstallatie

Een centrale verwarming installatie kiezen is niet vanzelfsprekend. Daarom zetten we graag nog enkele veelgestelde vragen en hun antwoorden op een rij: • Wanneer moet ik mijn verwarmingsinstallatie vervangen?
  Een verwarmingsketel gaat ongeveer 15 jaar mee, afhankelijk van hoe goed hij onderhouden is. Hoe ouder de verwarmingsinstallatie, hoe lager het rendement en hoe hoger het verbruik. Na 15 jaar is het aangeraden om na te denken over de vervanging van je centrale verwarmingsinstallatie. Een budgetvriendelijke en praktische keuze is je oude gas- of mazoutketel vervangen door een condensatieketel. Je kan zo’n condenserende ketel ook combineren met een warmtepomp. Met zo’n hybride warmtepomp koppel je het hoge rendement van een condenserende ketel aan de groene, duurzame energie van een warmtepomp.


 • Moet ik mijn nieuwe verwarmingsinstallatie laten keuren?
  Ja. Elke nieuwe, verplaatste of verbouwde verwarming installatie op gas, mazout of vaste brandstof moet je verplicht laten keuren door een erkende technicus. Bij een warmtepomp ben je dan weer verplicht om elke 2 jaar het koelcircuit te laten keuren. Installateurs van warmtepompen en zonneboilers moeten trouwens over een certificaat van bekwaamheid beschikken. Hebben ze dat niet? Dan moeten ze zich laten bijstaan door een erkend keuringsorganisme.


 • Is een elektrische cv-ketel een goede keuze of niet?

  Weinig mensen kiezen voor een elektrische cv-ketel. Elektriciteit is namelijk een pak duurder dan gas of mazout. Een elektrische centrale verwarming installatie is dan ook enkel een optie als je woning goed geïsoleerd is, je zonnepanelen hebt en de te verwarmen oppervlakte eerder klein is (bv. appartement). Een veel energiezuinigere en milieuvriendelijkere elektrische verwarmingsinstallatie is een warmtepomp. Zeker als je die warmtepomp combineert met zonnepanelen. • Kan ik enkel mijn verwarmingstoestellen vervangen?

  Dat kan. Is een investering in een warmtepomp bv. nog te hoog? Dan kan je eventueel al investeren in lage temperatuur radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming. Die kan je namelijk ook perfect combineren met je huidige cv-ketel. Op die manier spreid je de kosten voor je volledige cv-installatie met een warmtepomp en moet je later enkel nog de warmtepomp zelf kopen. • Hoe kies ik het juiste verwarmingsinstallatie bedrijf?

  Het is in de eerste plaats belangrijk om te kiezen voor een verwarmingsinstallatie bedrijf dat gespecialiseerd is in het soort verwarmingsinstallatie die jij wil laten plaatsen. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing, een kwalitatief systeem en een duurzaam eindresultaat op lange termijn. Let op: een bedrijf kan niet erkend zijn door de Vlaamse overheid, maar een installateur wel. Het is belangrijk om je verwarmingsinstallatie enkel te laten plaatsen door een installateur met een erkenningsnummer van de Vlaamse overheid.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs