10 tips om te besparen op je verwarming

Door te besparen op je verwarming kun je per jaar honderden euro’s extra in je portemonnee houden. Dat is zeker de moeite waard dus en ook nog eens goed voor het milieu. In dit artikel lees je de tien beste bespaartips.

 

1. Investeer in een nieuwe energiezuinige ketel

Heb je nog een oude CV-ketel of stookinstallatie met laag rendement? Laat deze dan zeker vervangen, het zijn echte energieverspillers. De huidige generatie CV-ketels is vele malen energiezuiniger. Indien je serieus wilt gaan besparen op je verwarming dan is dit één van de eerste zaken die je kunt aanpakken.

 

2. Investeer in isolatie

Investeren in isolatie is een van de beste methodes om flink te kunnen besparen op je verwarming. Door je woning goed te isoleren kun je zeker honderden euro’s per jaar besparen. Bij isolatie kun je denken aan: dakisolatie, vloerisolatie, isolatie van de gevel en het installeren van isolatieglas. Vaak kom je in aanmerking voor allerlei premies en subsidies waardoor je de investering snel terugverdient.

Besparen met isolatie

 

3. Zet de thermostaat een graadje lager

Wanneer je de thermostaat slechts één graad lager zet, ga je al snel 5% besparen op de verwarmingskosten.

 

4. Isoleer de CV-leidingen

In iedere bouwmarkt kun je isolerende materialen kopen die je eenvoudig om de CV-leiding kunt aanbrengen. De warmwaterleidingen koelen dan opmerkelijk minder snel af.

 

5. Hang gordijnen op

Gordijnen zijn perfecte isolators. Ze houden de warmte goed binnen waardoor je minder energie hoeft te verstoken. Let er wel op dat de gordijnen niet geheel over de radiatoren hangen want dan kan de warmte niet goed de kamer inkomen. Bij een voordeur of achterdeur zijn dikke gordijnen die tot op de grond komen wel zeer praktisch. Ze houden eventuele tocht ook goed tegen. Denk ook aan het trapgat, want veel warmte gaat hierlangs verloren. Door er een gordijn te hangen, kun je dit voorkomen.

Isolerende gordijnen

 

6. Gebruik tochtstrips

Langs kieren bij ramen en deuren kan erg veel warmte verloren gaan. Door het aanbrengen van tochtstrips kun je dit voorkomen en ga je besparen op je verwarming. Om de kosten hoef je het niet te laten, want tochtstrips zijn niet duur. Denk ook aan een brievenbusborstel!

 

7. Zet de thermostaat op nachtstand

Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen laag. De woning kan dan langzaam afkoelen waardoor het aangenamer is om te slapen en het scheelt een uur energieverbruik.

nachttemperatuur

 

8. Investeer in een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is volledig programmeerbaar en zelflerend. Dat wil zeggen dat het apparaat steeds beter leert wat je warmtebehoefte is. Vervolgens gaat de thermostaat het stookgedrag van de ketel daarop aanpassen waardoor je uiteindelijk op een zo economisch mogelijke manier gaat stoken.

 

9. Regel de verwarming per vertrek

Zet de verwarming uit in vertrekken die je niet veel gebruikt. Dat scheelt op termijn aanzienlijk in de stookkosten. Laat de deur in deze ruimtes dan wel dicht. Wil je dit niet, installeer dan in ieder geval thermostatische radiatorkranen. Je kunt de temperatuur van iedere ruimte dan afzonderlijk instellen.

Radiatorthermostaat

 

10. Breng radiatorfolie aan

Is de woning voorzien van radiatoren? Breng dan aan de achterzijde radiatorfolie aan. Deze voorkomt dat warmte aan de achterzijde van de radiator verloren gaat via de muur. Zo bijft de warmte binnen, waar het hoort.

 

Besparen op je verwarming: vele kleintjes maken een grote!

Wil je per se geen grote investeringen doen? Pak dan in ieder geval de kleine dingen aan. Een besparing van €35 (door slechts één bespaarmethode) op jaarbasis lijkt niet veel, maar na vijf jaar loopt dit reeds op tot €175. Wanneer je dan meerdere zaken aanpakt, dan kan de besparing na vijf jaar oplopen tot wel €600 à €800. Vele kleintjes maken nog altijd een grote!

Besparen op verwarmingskosten

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen