Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Slimme thermostaat: interessant voor jou of niet?

Iedereen bespaart graag geld. Een slimme thermostaat kan daarbij helpen. Toch is een smart thermostaat niet voor iedereen interessant. Dat hangt af van je wensen, gewoontes en de kenmerken van je cv-installatie. Ontdek hier of jij geld kan besparen met een slimme thermostaat.

Ga snel naar: voordelennuttig of niet?prijsrendementwebshop

 

Wat is een slimme thermostaat?

Een intelligente thermostaat is verbonden met je thuisnetwerk via WiFi. Zo verzamelt hij informatie, verwerkt die data en voorspelt wanneer er moet verwarmd worden. Hij stemt je verwarmingspatroon af op jouw situatie.

Een slimme thermostaat leert van jouw instellingen wanneer hij moet verwarmen.

Kortom, verwarming op maat van jouw specifieke leefsituatie. Dat maakt een aanzienlijke besparing op je energiefactuur mogelijk.

 

 

Voordelen van een slimme thermostaat

Wat maakt een smart thermostaat nu zo uniek? Dat zijn vooral de extra mogelijkheden die het apparaat biedt. Een overzicht van de voordelen van een intelligente thermostaat.

 

Energieverbruik opvolgen

Een slimme thermostaat volgt je verbruik per uur, per dag, per maand enz. Realtime inzicht in je verbruik. Maar een intelligente thermostaat volgt niet alleen je verbruik op, hij houdt ook alle gegevens bij zodat je achteraf eenvoudig kan vergelijken.

 

Bediening vanop afstand

Doordat je verbonden bent met het internet, stuur je de thermostaat aan vanop afstand via je smartphone. Elke slimme thermostaat gaat gepaard met een smartphone app waarmee je de verwarming regelt terwijl je niet thuis bent.

 

Zelflerend

Een zelflerende thermostaat analyseert je patronen en gewoontes. Op basis van de verkregen data verfijnt hij automatisch de programmatie om zo nog efficiënter en zuiniger te verwarmen.

 

Verwarmen per kamer

Misschien één van de meest nuttige voordelen van een slimme thermostaat. Mits een aanpassing van de radiatorknoppen, met ingebouwde temperatuurmeter, kan je de temperatuur en tijdstippen aanpassen per kamer of zone. Een extra radiatorknop kost gemiddeld € 80. Met dit multizonesysteem bespaar je 20 tot 50 euro per kamer, afhankelijk van de grootte van de kamer.

 

Geofencing

Geofencing is een hippe term om aan te duiden dat de slimme thermostaat herkent wanneer je al dan niet thuis bent. Waarom dat interessant is? Stel: je verwarming staat op zaterdag ingesteld van 7u ’s ochtends tot 22u ’s avonds. Onverwacht word je opgebeld en moet je dringend een paar uur weg. Bij een klokthermostaat wordt de ruimte gewoon verwarmd zoals voorzien. Nutteloos, want je bent er niet.

Het geofencing-systeem van een slimme thermostaat detecteert echter dat je niet meer aanwezig bent van zodra je een bepaalde afstand (vb: 500 m) uit huis bent. De verwarming stopt. Terug binnen een straal van 500 m van je woning? Dan springt de verwarming weer aan. Zo wordt er enkel verwarmd wanneer het nodig is. Dat is de kracht van een slimme thermostaat.

slimme thermostaat woning

 

Is een slimme thermostaat nuttig voor mij?

Ja, als…

 • je vaak uit huis bent of met onregelmatige uren werkt.
 • je nood hebt aan flexibiliteit op vlak van verwarming.
 • je absoluut je verbruik wil opvolgen.
 • je een early adaptor bent die van de nieuwste technologieën houdt.
 • het prijskaartje geen struikelblok vormt.

 

Nee, als…

 • de traditionele thermostaat prima afgesteld is en voldoet aan je verwachting.
 • je geen verwarming hebt die aangesloten is op de centrale verwarming.
 • je allergisch bent aan al die nieuwe snufjes.

 

Prijs van een slimme thermostaat

Een smart thermostaat is een stukje duurder dan een traditionele thermostaat. Daar waar een gewone thermostaat tussen € 40 en € 80 kost, situeren de goedkoopste slimme thermostaten zich tussen € 125 en € 150. Voor de meest uitgebreide toestellen betaal je al snel € 300 tot € 500. Dit afhankelijk van de plaatsingswijze:

Laten plaatsen (150 euro tot 500 euro)

Ben je niet zo technisch aangelegd of wil je zeker zijn van een correcte installatie, dan kan je beroep doen op een installateur. Deze werkt vaak met professionelere toestellen die je zelf niet zomaar kan kopen. Dit kost vaak iets meer maar dan ben je wel zeker van een langere garantie en levensduur. Offertes van een installateur kan je hier aanvragen.

 

Zelf plaatsen (75 tot 300 euro)

Als je een beetje handig bent en technisch aangelegd bent kan je een slimme thermostaat ook zelf plaatsen. Veel zal ook afhangen hoe compatibel je bestaande installatie is. Als je reeds een thermostaat hebt hangen hoef je hem bijvoorbeeld enkel te vervangen door een slim exemplaar. Ook individueel per radiator bijsturen is perfect doenbaar. Bekijk het volledige aanbod in de webshop.

 

 

Slimme thermostaat rendement Rendement van een intelligente thermostaat

Allemaal leuk en mooi, zo’n slimme thermostaat. Maar wat brengt dat nu eigenlijk op? Energieleveranciers goochelen met besparingen van 25 tot 35%. Laat je daar niet door misleiden, want de kans dat jouw besparing even groot is, is vrij miniem. De werkelijke besparingen schommelen eerder rond 10%.

Daardoor bedraagt de terugverdientijd van een slimme thermostaat ongeveer 5 jaar. Bovendien wordt je huis verwarmd wanneer je er bent en staat diezelfde verwarming uit als je er niet bent. Zo verklein je je ecologische voetafdruk en bouw je mee aan een groene planeet.

 

 

Slimme thermostaat kopen: waarop letten?

Er zijn 3 mogelijkheden voor het aanschaffen van een intelligente thermostaat: via de energieleverancier, via een vakman of zelfplaatsing.

 

1. Via de energieleverancier

De meeste energieleveranciers bieden zelf slimme systemen aan, maar dat is niet altijd de beste oplossing omwille van volgende redenen:

 • Abonnementskosten: de aankoop gaat meestal gepaard met verplichte abonnementskosten of een duurder abonnement.
 • Installatiekost: komt bovenop de aankoop van het toestel. Gemiddeld € 75 à € 100.
 • Meerjarencontract: fikse kortingen zijn steeds gekoppeld aan meerjarencontracten.
 • Restwaarde: stap je over naar een andere leverancier, dan betaal je de restwaarde van het toestel.
 • Compatibiliteit: ga zeker na dat de voorgestelde thermostaat compatibel is met je cv-ketel.

 

Een thermostaat via je energieleverancier met abonnementskosten komt na enkele jaren steeds duurder uit dan zelf een slimme thermostaat aan te schaffen. Het voordeel is wel dat je steeds profiteert van de laatste software-updates.

 

2. Via een vakman

Een tweede mogelijkheid is een smart thermostaat aanschaffen via een vakman. Deze staat je bij met raad op maat waardoor je zeker bent dat het voorgestelde systeem compatibel is met je verwarmingssysteem. Veel brochures en reclames doen je geloven dat de installatie van een slimme thermostaat kinderspel is. Helaas is dat niet altijd waar.

Daarom is het belangrijk dat je een thermostaat kiest die door een professionele installateur wordt geplaatst. Alleen dan ben je er helemaal zeker van dat hij optimaal functioneert, zowel draadloos als via een kabeltje met je cv-ketel. Bovendien krijg je de volledige uitleg over de werking en functies van je intelligente thermostaat er gewoon bij. Offertes kan je hier aanvragen.

 

3. Zelf plaatsen

De laatste jaren zijn slimme thermostaten een pak eenvoudiger geworden qua gebruik en installatie. Ook de handige installatie filmpjes dragen bij tot het succes tot de doe-het-zelf toestellen zoals Google Nest, Tado of Honeywell. Bekijk het volledige aanbod in de webshop.

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs