Centraleverwarmingcv.be

Onderhoud verwarmingsketel

Zowel particulieren als bedrijven zijn wettelijk verplicht om de centrale verwarmingsketel jaarlijks of tweejaarlijks te onderhouden. Wat een onderhoud inhoudt en wat de kostprijs en verplichtingen zijn bespreken we hier.

Onderhoud van je verwarmingsketel laten uitvoeren? Vraag hier prijzen op maat aan.

 

Verplicht onderhoud naargelang het type ketel en brandstof

verplichte keuring cv-ketelAls bewoner (huurder of eigenaar) ben je als gebruiker van de cv-ketel zelf verantwoordelijk voor het regelen van professioneel onderhoud. Hoe vaak een ketel onderhoud moet krijgen, hangt af van het type brandstof. De volgende onderhoudsintervallen gelden:

Jaarlijks voor oliegestookte verwarmingsketels of centrale stooktoestellen die werken op een vaste brandstof.

Tweejaarlijks voor gas gestookte verwarmingsketels op propaan, butaan of aardgas.

 

 

Spelregels onderhoud centrale verwarming op stookolie

Jaarlijks onderhoud is wettelijk verplicht (ketels met een vermogen >20 kW). Dit onderhoud moet worden uitgevoerd door een erkend ‘Technicus vloeibare brandstof’. Na het onderhoud krijg je een zogenaamd ‘reinigings- en verbrandingsattest’. Hierop moet de naam, het erkenningsnummer en de handtekening van de technicus genoteerd worden. Huurders van een pand moeten een kopie van dit attest overhandigen aan de huiseigenaar.

 

Spelregels onderhoud centrale verwarming op gas of vaste stof

Hiervoor gelden dezelfde regels als hierboven beschreven. Het onderhoud van gasgestookte toestellen van meer dan 20 kW moet tweejaarlijks uitgevoerd worden door een erkend ‘technicus gasvormige brandstof’. De jaarlijkse onderhoudsbeurt van een centraal stooktoestel op vaste stof mag gebeuren door een geschoold vakman.

Wil je je verwarmingsketel laten onderhouden door een erkend technicus? Via de offertepagina kan je hiervoor gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij verwarmingsspecialisten. Klik hier voor meer info.

 

Kostprijs onderhoud CV ketel

Het onderhoud aan een centrale verwarmingsketel kost minstens €100 à €110 (gas gestookte ketel). Voor een onderhoud van een ketel op stookolie ben je zo’n €120 tot €130 kwijt. Deze prijzen zijn exclusief btw. Is de woning ouder dan tien jaar, dan kom je in aanmerking voor het lage 6% btw tarief, anders geldt het normale tarief van 21%.

Wenst u vrijblijvend offertes aan te vragen bij erkende technici? Vraag hier uw prijs op maat aan.

 

ouderhoud verwarmingsketel

 

Waaruit bestaat het onderhoud aan de CV ketel?

Dit hangt af van het type ketel (gas, stookolie, vaste stof) maar in ieder geval reinigt men de ketel, de brander en eventueel de schoorsteen. Daarnaast stelt de technicus de brander correct af en voert hij diverse wettelijk verplichte metingen uit. Na dit alles wordt een verbrandingsattest opgemaakt. Het kan ook zijn dat slijtagegevoelige onderdelen vervangen moeten worden (thermokoppel, dichtingen, etc.)

 

mazouttank brandstofWaarom is periodiek onderhoud noodzakelijk?

  • Met regelmatig onderhoud voorkom je gevaarlijke situaties zoals koolmonoxidevergiftiging, brand, of explosie.
  • Een verwarmingsketel die goed is afgesteld en onderhouden, verbruikt minder energie en stoot minder CO2 uit dan een vervuild of niet goed afgesteld toestel.
  • Je hebt minder kans op storingen.
  • De verwarmingsketel gaat langer mee.
  • Het onderhoud van een CV installatie is verplicht.

 

 

Niet-centrale stooktoestellen: onderhoud niet verplicht, wel aan te raden!

Individuele stooktoestellen, die niet aangesloten zijn op een centraal verwarmingssysteem, zoals gashaarden, kachels, open haarden, badgeisers en doorstroomketels, zijn wettelijk gezien niet onderhoudsplichtig. Vanzelfsprekend is het wel aan te raden om deze toestellen regelmatig te laten inspecteren. Je kunt hierbij de voorschriften van de fabrikant aanhouden.

Regelmatig onderhoud is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid en gezondheid maar het garandeert ook een lange levensduur van het apparaat. Veel verzekeraars stellen regelmatig terugkerend onderhoud van de verwarmingsketel verplicht. Om deze redenen doe je er dus goed aan om geen onnodige risico’s te nemen en regelmatig een onderhoud te laten uitvoeren.

 

Onderhoud van elektrische verwarmingstoestellen

prijs onderhoud cv ketel

Bij elektrische verwarmingstoestellen, zoals elektrische radiatoren, collectoren en boilers, is regelmatig onderhoud wettelijk gezien niet verplicht. Het spreekt voor zich dat je de onderhoudsintervallen, zoals die door de fabrikant worden aangegeven, wel moet respecteren. Ze zijn niet voor niets opgesteld en garanderen een juist functioneren van de apparatuur. Met regelmatig onderhoud voorkom je onveilige situaties en onnodige slijtage aan onderdelen.

 

Offertes voor een ketelonderhoud ontvangen?

Kies voor een erkend technicus. Zo ben je er zeker van dat het onderhoud correct uitgevoerd wordt en dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Ontvang snel prijzen en vergelijk voorstellen via onderstaand formulier.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende technici