Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Onderhoud verwarmingsketel

Zowel particulieren als bedrijven zijn wettelijk verplicht om een verwarmingsketel onderhoud te laten uitvoeren. Afhankelijk van de brandstof waarop de verwarmingsketel werkt moet dat jaarlijks of tweejaarlijks. Wat een ketelonderhoud inhoudt en wat de prijs en verplichtingen zijn ontdek je hier.

Onderhoud van je verwarmingsketel laten uitvoeren? Vraag hier prijzen op maat aan.

 

Verplicht onderhoud volgens type ketel en brandstof

verplichte keuring cv-ketel

Als bewoner (huurder of eigenaar) ben je als gebruiker van de cv-ketel zelf verantwoordelijk voor het regelen van een professioneel verwarmingsketel onderhoud. Hoe vaak een ketel onderhoud moet krijgen, hangt af van de brandstof en het vermogen van de ketel. De volgende onderhoudsintervallen gelden:

Jaarlijks voor oliegestookte verwarmingsketels (>20 kW) of centrale stooktoestellen die werken op een vaste brandstof.

Tweejaarlijks voor gas gestookte verwarmingsketels op propaan, butaan of aardgas (>20 kW).

 

 

1. Onderhoud centrale verwarming op mazout (jaarlijks verplicht)

Een mazoutketel onderhoud is wettelijk verplicht voor ketels met een vermogen >20 kW. De meeste verwarmingsketels in woningen hebben dit vermogen:

Hoe vaak is een ketelonderhoud verplicht? 1 x per jaar

Wie moet het ketelonderhoud uitvoeren? Het nazicht van een verwarmingsketel op mazout moet worden uitgevoerd door een erkend ‘Technicus vloeibare brandstof’. Na het onderhoud van de mazoutketel krijg je een ‘reinigings- en verbrandingsattest’. Hierop moet de naam, het erkenningsnummer en de handtekening van de technicus genoteerd worden. Je moet minstens de laatste 2 attesten bewaren. Huurders van een pand moeten een kopie van dit attest overhandigen aan de huiseigenaar.

Onderhoud verwarmingsketel prijs: € 150 – 250 (excl. btw)

 

2. Onderhoud centrale verwarming op gas (tweejaarlijks verplicht)

Hiervoor gelden dezelfde regels als hierboven beschreven. Het onderhoud van gasketels van meer dan 20 kW is wettelijk verplicht. De meeste verwarmingsketels in woningen hebben dit vermogen.

Hoe vaak is een ketelonderhoud verplicht? 1 x om de twee jaar

Wie moet het ketelonderhoud uitvoeren? Het onderhoud van een verwarmingsketel op gas moet tweejaarlijks uitgevoerd worden door een erkend ’technicus gasvormige brandstof’. Na het onderhoud van de ketel krijg je een ‘reinigings- en verbrandingsattest’ waarop de naam, het erkenningsnummer en de handtekening van de technicus moet staan. Je moet minstens de laatste 2 attesten bewaren. Huurders moeten een kopie van het attest bezorgen aan de huiseigenaar.

Onderhoud verwarmingsketel prijs: € 100 – 170 (excl. btw)

 

3. Onderhoud centrale verwarming op vaste brandstof (jaarlijks verplicht)

Alle centrale stooktoestellen op vaste brandstof (hout, pellets of steenkool) moeten verplicht van een verwarmingsketel onderhoud voorzien worden.

Hoe vaak is een ketelonderhoud verplicht? 1 x per jaar

Wie moet het ketelonderhoud uitvoeren? De jaarlijkse onderhoudsbeurt van een centraal stooktoestel op vaste stof mag gebeuren door een geschoold vakman. Na het nazicht van de verwarmingsketel krijg je een reinigingsattest waarop de naam en handtekening moet staan van de vakman. Je moet minstens de laatste 2 attesten bewaren. Huurders moeten een kopie van het attest aan hun huiseigenaar bezorgen.

Onderhoud verwarmingsketel prijs: € 100 – 200 (excl. btw)

 

Niet elke vakman mag een verwarmingsketel onderhoud uitvoeren!

Het verplicht onderhoud van een verwarmingsketel op mazout, gas of vaste brandstof mag enkel uitgevoerd worden door een erkende technicus. Op zoek naar zo’n technicus? Goed nieuws! Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij technici die over de nodige bekwaamheden beschikkingen. Klik hier voor meer info.

 

 

Kostprijs onderhoud CV ketel

Het onderhoud aan een centrale verwarmingsketel kost minstens € 100 à € 170 (gas gestookte ketel). Voor een onderhoud van een ketel op stookolie ben je zo’n € 150 tot € 250 kwijt. Deze prijzen zijn exclusief btw. Is de woning ouder dan tien jaar, dan kom je in aanmerking voor het lage 6% btw tarief, anders geldt het normale tarief van 21%.

LET OP: in bovenstaande prijzen zit zowel de controle van de verwarmingsketel, het correct afstellen ervan en het opstellen van de nodige attesten. In geval van dringende interventies of wanneer herstellingen of wisselstukken nodig zijn, kunnen extra kosten aangerekend worden.

Wenst u vrijblijvend offertes aan te vragen bij erkende technici? Vraag hier uw prijs op maat aan.

 

Beperk de kosten voor ketelonderhoud met een onderhoudscontract

Heel wat cv-installateurs bieden onderhoudscontracten aan. Daarmee vertrouw je het centrale verwarming onderhoud toe aan die installateur. Hij zorgt er dan voor dat het onderhoud van je verwarmingsketel telkens tijdig wordt uitgevoerd. Ook voor problemen en defecten kan je bij hem terecht. Zo’n onderhoudscontract is op termijn vaak goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Let op, want de prijzen en voorwaarden kunnen verschillen per vakman. Vergelijk daarom verschillende voorstellen via de offertepagina.

 

 

ouderhoud verwarmingsketel

 

Waaruit bestaat het onderhoud aan de CV ketel?

Hoe het centrale verwarming onderhoud precies verloopt hangt af van het type ketel (gas, stookolie, vaste stof). Doorgaans verloopt het in volgende stappen:

 • STAP 1: reiniging en controle verwarmingsketel: de technicus reinigt de ketel, de brander en eventueel de schoorsteen.
 • STAP 2: verwarmingsketel correct afstellen: daarnaast stelt de technicus de brander correct af en voert hij diverse wettelijk verplichte metingen uit.
 • STAP 3: attesten opstellen: het kan ook dat slijtagegevoelige onderdelen vervangen moeten worden (thermokoppel, dichtingen, etc.). In dat geval voert de technicus de nodige herstellingswerken uit. Na dit alles wordt een reinigings- en verbrandingsattest opgemaakt. Op zoek naar een erkend technicus voor het onderhoud van je chauffageketel? Vergelijk hier prijzen op maat.

 

Waarom is een verwarmingsketel onderhoud noodzakelijk?

 • Met regelmatig verwarmingsketel onderhoud voorkom je gevaarlijke situaties zoals koolmonoxidevergiftiging, brand, of explosie.
 • Een verwarmingsketel die goed is afgesteld en onderhouden, verbruikt minder energie en stoot minder CO2 uit dan een vervuild of niet goed afgesteld toestel.
 • Je hebt minder kans op defecten en problemen komen sneller aan het licht.
 • De verwarmingsketel gaat langer mee.
 • Het onderhoud van een CV installatie is in sommige gevallen verplicht. Lees meer over het verplicht gasketel onderhoud en mazoutketel onderhoud.

 

Onderhoud van niet-centrale stooktoestellen (niet verplicht)

Individuele stooktoestellen, die niet aangesloten zijn op een centraal verwarmingssysteem, zoals gashaarden, kachels, open haarden, badgeisers en doorstroomketels, zijn wettelijk gezien niet onderhoudsplichtig. Vanzelfsprekend is het wel aan te raden om deze toestellen regelmatig te laten inspecteren. Dat onderhoud moet gebeuren zoals de fabrikant het voorschrijft.

Waarom is onderhoud aangeraden? Regelmatig onderhoud is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid en gezondheid maar het garandeert ook een lange levensduur van het apparaat. Veel verzekeraars stellen regelmatig terugkerend onderhoud zelfs verplicht. Om deze redenen doe je er dus goed aan om geen onnodige risico’s te nemen en regelmatig een onderhoud te laten uitvoeren. Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina.

 

Onderhoud van elektrische verwarmingstoestellen (niet verplicht)

prijs onderhoud cv ketel

Bij elektrische verwarmingstoestellen, zoals elektrische radiatoren, collectoren en boilers, is regelmatig onderhoud wettelijk niet verplicht. Ook hier is een regelmatig onderhoud toch aangeraden. Het spreekt voor zich dat je de onderhoudsintervallen, zoals die door de fabrikant worden aangegeven, daarbij respecteert.

Waarom is onderhoud aangeraden? De voorschriften van de fabrikant met betrekking tot het onderhoud zijn niet voor niets opgesteld en garanderen een juist functioneren van de apparatuur. Met regelmatig onderhoud voorkom je onveilige situaties en onnodige slijtage aan onderdelen. De prijs voor een onderhoud van een elektrische verwarmingssysteem is € 150 à 200 (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina.

 

Veelgestelde vragen • Hoelang duurt het onderhoud van een verwarmingsketel?
  Doorgaans duurt het onderhoud van de verwarming 1 tot 3 uur, afhankelijk van de staat van de ketel. Als er herstellingen moeten gebeuren of onderdelen vervangen moeten worden, zal het onderhoud bijvoorbeeld langer duren.


 • Wanneer plan ik het onderhoud van mijn ketel best in?
  De afspraak voor je ketel onderhoud maak je best al in de zomer. Veel mensen denken er pas later aan, wanneer het kouder wordt. Maar dan is het vaak moeilijker om snel een afspraak in te plannen bij een verwarmingstechnicus. In de zomer hebben ze het doorgaans minder druk waardoor ze je verwarmingsketel onderhoud meestal relatief snel kunnen uitvoeren.


 • Draagt een waterontharder bij aan een goed onderhoud van mijn verwarmingsketel?

  Ja. Kalkvorming in de leidingen, verwarmingselementen en verwarmingsketel heeft een negatieve invloed op de werking, efficiëntie en levensduur van je CV-installatie. Woon je in een gebied met een hoge waterhardheid, dan kan het rendement van je CV-installatie snel dalen als gevolg kalk. Je kan dat vermijden door een waterontharder te kopen.

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs

 

 

Offertes voor een ketelonderhoud ontvangen?

Kies voor een erkend technicus. Zo ben je er zeker van dat het onderhoud correct uitgevoerd wordt en dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Ontvang snel prijzen en vergelijk voorstellen via onderstaand formulier.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende technici