Centraleverwarmingcv.be

Centrale verwarming prijs

De prijs van je centrale verwarming hangt grotendeels af van de gekozen brandstof, verwarmingsketel en verwarmingstoestel. In dit artikel vind je een overzicht van de prijs per factor die de centrale verwarming prijs beïnvloedt.

Ga snel naar: BrandstofVerwarmingsketelVerwarmingstoestelOffertes ontvangen

 

1. Brandstof

Gelijk welke verwarmingsinstallatie je gaat kiezen, je moet eerst uitmaken voor welke brandstof je zal gaan. De prijs van een verwarmingsinstallatie betaal je maar één keer, bij de aankoop en plaatsing ervan. Een brandstof moet je jaarlijks betalen. Daarom moet je deze keuze goed overwegen. In de tabel hieronder vind je een overzicht.

BrandstofPrijs 20.000 kWh/jaarGemiddelde prijs ketelJaarlijks onderhoud
Aardgas€1000€2750€60
Mazout / Stookolie€1100€5500€200
Elektriciteit€4500€2500€60
Pellets€1100€6500€200

Brandstofprijzen van januari 2020

 

aardgas prijsAardgas

Een groot voordeel aan aardgas is dat je het nergens moet stockeren en je niet moet betalen vooraleer je er effectief gebruik van maakt. De Vlaamse overheid heeft een maximumprijs van 250 euro opgelegd voor de aansluiting op het aardgasnet.

Een gemiddeld gezin heeft een gebruik van 20.000 kWh per jaar. Hiervoor betaal je zo’n €1000 aan aardgas. De aankoopkost van de ketel is +/- €2750. Daar komt jaarlijks nog een 60-tal euro aan jaarlijkse onderhoudskosten bij.

 

prijs mazoutMazout / Stookolie

Mazout of stookolie moet je zelf stockeren. Dit heeft als voordeel dat je onafhankelijk bent van het netwerk en je nieuwe mazout kan aankopen wanneer de prijs laag staat. Zo heb je de prijs gedeeltelijk zelf in handen.

Als je gaat verwarmen op mazout, moet je wel nog een mazouttank aanschaffen, die kost gemiddeld €5500. Voor 20.000 kWh betaal je ongeveer €1.100 voor stookolie.

 

 

prijs elektriciteitElektriciteit

Een elektrische cv-ketel kost je al snel €2500 en is enkel interessant als je zonnepanelen hebt. Je kan ook kiezen voor accumulatoren waarbij je geen ketel nodig hebt.

Om onafhankelijker van het net te zijn, kan je zelf groene energie produceren door zonnepanelen te plaatsen.

De jaarlijkse onderhoudskosten zijn redelijk laag in vergelijking met andere brandstoffen. Met een verbruik van 20.000 kWh betaal je per jaar zo’n €4.500 aan elektriciteit.

 

prijs pelletsPellets

Deze biobrandstof wint steeds meer aan populariteit omdat ze onbeperkt voorradig is. Daarom gaan de prijzen minder hard schommelen zoals bij de andere brandstoffen. Een ketel voor het verbranden van pellets kost +/- €6500. Verder betaal je nog €200 voor het jaarlijkse onderhoud.

De prijs per jaar bij een verbruik van 20.000 kWh ligt rond die van aardgas en stookolie, namelijk €1100.

 

 

 

2. Verwarmingsketel

Het type verwarmingsketel dat je zal kiezen hangt af van het gewenste warmtecomfort, de oppervlakte van de woning en het aantal gezinsleden.

 

centrale verwarming prijs hoogrendementsketelHoogrendementsketel

De hoogrendementsketel of lage temperatuurketel werkt op aardgas of mazout/stookolie. Hij heeft een hoog rendement dat je kan herkennen aan het HR+-label voor aardgasketels of het Optimaz-label voor mazoutketels. Dit hogere rendement wordt bekomen door warmterecuperatie: koud retourwater in de warmtewisselaar wordt voorverwarmd met rookgassen.

Voor een hoogrendementsketel betaal je tussen €1500 en €2500.

 

 

centrale verwarming prijs condensatieketelCondensatieketel

Een condensatieketel is een hoge temperatuurketel die aardgas of stookolie vraagt als brandstof. Dit type ketel zet – in tegenstelling tot lage temperatuurketels-  de waterdamp en de rookgassen die tijdens het verwarmingsproces ontstaan ook om in warmte. Door deze condensatie heb je minder fossiele brandstoffen nodig.

De condensatieketel heeft een hoog rendement en daardoor een snelle terugverdientijd. Je betaalt zo’n €2500 à €5000 voor een condensatieketel.

 

centrale verwarming prijs warmtepompWarmtepomp

De prijs van een verwarmingsketel in combinatie met een warmtepomp ligt aanzienlijk hoger dan die van andere verwarmingsketels. Een warmtepomp is zeer milieuvriendelijk omdat het grootste deel van de energie uit de omgeving komt.

Deze verwarmingsketel is zeer energiezuinig waardoor je wel tot 50% bespaart aan stookkosten in vergelijking met andere soorten ketels. De prijs van een warmtepomp ligt tussen €7500 en €25000.

 

 

centrale verwarming prijs zonneboilerZonneboiler

De zonneboiler bestaat uit collectoren in de tuin of op het dak waarin water zit dat wordt opgewarmd door de zon. Voor de toepassing op de centrale verwarming is de zonneboilercombi de meest geschikte zonneboiler. Dit 2-in-1 systeem bestaat uit een voorraadvat en een cv-brander die je zowel van warm sanitair water als van warm water voor de centrale verwarming voorziet.

Het energieverbruik van een zonneboiler is uitmuntend en je betaalt zo’n €4000 à €6000 voor dit type verwarmingsketel.

 

 

3. Verwarmingstoestel

Eens je de brandstof en de verwarmingsketel gekozen hebt, is het tijd om te beslissing met welk verwarmingstoestel je wilt verwarmen op centrale verwarming. De meest voorkomende verwarmingstoestellen zijn radiatoren of convectoren. Bovendien kan je kiezen voor zichtbare verwarmingstoestellen (radiatoren of convectoren) en onzichtbare (vloer-, lucht- of wandverwarming).

 

centrale verwarming prijs radiatorenRadiator

Met een radiator wordt je ruimte snel opgewarmd. Bovendien zijn ze eenvoudig te installeren omdat ze niet in muren of vloeren moeten ingewerkt worden. Het laten installeren van een cv-installatie met radiatoren kost ongeveer €7500 voor een bescheiden woning. Voor grotere woningen betaal je snel €10000 à €12500.

Voor de radiatoren op zich betaal je tussen de €70 en €200 per stuk, exclusief plaatsing.

 

 

centrale verwarming prijs convectorenConvectoren

Convectoren warmen nog sneller op en koelen sneller af. Dit maakt dat convectoren nog 10% energiezuiniger zijn dan radiatoren. Het is mogelijk om convectoren volledig in te werken in een kast of in de vloer. Vloerconvectoren bieden een volwaardig alternatief voor vloerverwarming door de aangename warmteverspreiding.

De centrale verwarming prijs van convectoren varieert van €275 tot €1000, exclusief plaatsing van de leidingen en de cv-ketel.

 

 

centrale verwarming vloerverwarmingVloerverwarming

De warmteverdeling van vloerverwarming is bijzonder aangenaam en de temperatuur is gemakkelijk te regelen. Dit maakt van vloerverwarming een volwaardige manier van centrale verwarming. Bovendien is het onzichtbaar en energiezuinig. Vloerverwarming is energiezuining aangezien ze zo’n 2°C minder nodig hebben om dezelfde warmte als radiatoren te geven.

De plaatsing van vloerverwarming kost gemiddeld zo’n €50 per vierkante meter.

 

 

prijs luchtverwarmingLuchtverwarming

Luchtverwarming is een combinatie van het ventilatiesysteem en de verwarming. Net als vloerverwarming is luchtverwarming helemaal onzichtbaar. Je ziet enkel kleine roosters die zorgen voor de verspreiding van de lucht door je woning. Luchtverwarming gebeurt met een kanaalsysteem van roosters en buizen die over de hele woning verspreid zijn.

Luchtverwarming kost gemiddeld €3000 à €6500 (prijs inclusief BTW en plaatsingskosten).

 

prijs wandverwarmingWandverwarming

Wandverwarming wordt meestal in kleinere ruimtes zoals de badkamer gebruikt of als aanvulling op vloerverwarming maar het kan evengoed als hoofdverwarming op centrale verwarming dienen. Net als vloerverwarming heeft wandverwarming minder hoge temperaturen nodig om een aangename gevoelstemperatuur te bereiken. Hierdoor heeft het een zeer goed rendement en verbruik.

Reken voor wandverwarming op een prijs tussen €50 en €100 per vierkante meter.

 

 

Centrale verwarming prijs vergelijken

Ben je er nog niet helemaal uit welke brandstof, verwarmingsketel of verwarmingstoestel je moet kiezen? Dan kan je bij onze aangesloten vakmannen terecht voor gratis advies en offertes. Ook wanneer je wel al de keuze van je centrale verwarming hebt gemaakt, kan je via de offertepagina gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende vakmannen en zo de prijzen vergelijken. Klik hier om offertes aan te vragen.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs