Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Inductie cv-ketel

Wil je niet meer afhankelijk zijn van de schommelende prijzen voor gas of mazout? En ook onze planeet een grote dienst bewijzen? Dan is een warmtepomp doorgaans de beste keuze. Maar naast die technologie zijn er nog andere volledig elektrische systemen zoals de inductie cv-ketel. Alles over de werking, de voor- en nadelen en de kosten van zo’n inductie verwarmingsketel lees je hier!

Ga snel naar:
Welke voor- en nadelen?
Wanneer een goede keuze?
Inductie cv-ketel kosten
Mogelijke alternatieven
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een inductie cv-ketel?

Wil je je oude cv-ketel vervangen? Dan denk je allicht aan een warmtepomp of pelletketel, maar ook een inductie cv-ketel kan je aan dat lijstje toevoegen. Dat is een volledig elektrische cv-ketel die werkt zoals een inductie kookplaat (met elektromagnetische techniek). Concreet: door de metalen ketel stroomt een kernvloeistof die via inductie snel opwarmt. De omzetting van elektrische naar thermische energie gaat dus erg vlug en efficiënt, net zoals bij een inductie kookplaat.

Wil je een inductie cv-ketel kopen? Laat je dan zeker eerst adviseren door een erkende verwarmingsinstallateur om al je opties te overlopen. Alles hangt namelijk af van jouw specifieke woonsituatie, budget, … Ontvang gratis advies op maat van meerdere installateurs in je buurt!

inductie cv ketel

 

Voor- en nadelen van inductie cv

Cv-ketels op basis van inductie zijn een innovatieve techniek die recent op de markt is gekomen. Het idee bestond al langer, maar was niet rendabel. Nu woningen op termijn van het gas af moeten en de gasprijs sterk schommelt, is deze techniek opnieuw interessanter. De concrete voor- en nadelen van een inductie verwarmingsketel op een rij:

 

  • Volledig gasloos: gas is duidelijk een eindig verhaal. Wil je je oude ketel liever niet vervangen door een nieuwe gasketel? Dan is een elektrische cv-ketel met inductie een optie. Zo hang je ook niet langer af van de sterk wisselende gasprijzen.
  • Makkelijk te plaatsen: een cv-ketel met inductie kan een vakspecialist op dezelfde locatie installeren als je oude verwarmingsketel. Bovendien kan je zo’n elektrische ketel ook probleemloos aansluiten op je bestaande leidingen. Ook je huidige radiatoren kan je gewoon behouden.
  • Milieuvriendelijk: dit type ketel heeft geen fossiele brandstoffen nodig, waardoor je je CO2-uitstoot fors verlaagt. Dat is des te meer het geval als je je inductie cv-ketel combineert met zonnepanelen. Daarnaast is zo’n ketel ook grotendeels gefabriceerd met recycleerbare materialen.
  • Geen buitenunit nodig: in tegenstelling tot een warmtepomp heb je bij een inductie verwarmingsketel geen buitenunit nodig op je dak of tegen de gevel. Bovendien produceert zo’n ketel ook amper geluid in je woning. Dat is bij een lucht-lucht warmtepomp wel het geval.
  • Veilige werking: een cv met inductie heeft geen brander nodig om warmte op te wekken. Door de elektrische voeding is er dus ook geen enkel risico op de vorming van koolstofmonoxide. Zo ben je 100% zeker van een veilige werking.
  • Amper onderhoud nodig: in tegenstelling tot een gas- of mazoutketel met een brander en rookkanaal vergt een inductie ketel weinig tot geen onderhoud. Zo’n regelmatig nazicht is ook niet wettelijk verplicht. Zo spaar je behoorlijk wat kosten uit.

 

  • Hogere stroomkosten: uiteraard verbruik je met een inductie cv-ketel behoorlijk veel stroom. Zonder zonnepanelen is zo’n verwarmingsketel dus niet rendabel in vergelijking met een gasketel of warmtepomp.
  • Hoog energieverbruik: net als een gewone elektrische ketel verbruikt een verwarmingsketel met inductie ook veel energie. In tegenstelling tot een warmtepomp haalt zo’n ketel namelijk geen warmte uit een omgevingsbron zoals de buitenlucht of de aardbodem.
  • Enkel onder bepaalde voorwaarden: door dat hogere stroomverbruik is een inductie cv-ketel enkel een rendabele optie onder welbepaalde voorwaarden (zonnepanelen, optimale isolatie, …). Wil je zeker zijn dat zo’n elektrische ketel niet duurder uitvalt dan een gasketel of warmtepomp? Laat je woonsituatie dan eerst analyseren door een erkende cv-installateur.

 

Wanneer is cv met inductie een goede keuze?

Net als een gewone elektrische cv-ketel is een inductie cv-ketel niet altijd even interessant en rendabel. In sommige situaties haal je namelijk duidelijk een beter rendement met een warmtepomp. Wanneer is een cv-ketel met inductie dan een goede keuze? Enkele voorwaarden op een rij:

 

  • Optimale woningisolatie: als je inductie cv-ketel hard moet werken om je woning warm te krijgen én te houden, lopen je stroomkosten in sneltempo op. Daarom is zo’n ketel pas interessant als je woning optimaal geïsoleerd is. Vooral een grondige dakisolatie, gevelisolatie, hoogrendementsglas, … zijn belangrijk.
  • In combinatie met zonnepanelen: zonder zonnepanelen kan een cv-ketel met inductie niet in de buurt komen van de rendabiliteit van een gascondensatieketel of een warmtepomp. Heb je nog geen panelen op je dak? Dan laat je best samen met je inductie ketel ook een zonnepanelen-installatie plaatsen. Ook extra panelen aan je bestaande installatie toevoegen, is een optie.
  • Kleinere woning: grotere, vrijstaande woningen zijn moeilijker en vooral duurder om te verwarmen met inductie cv verwarming. Zo’n ketel is vooral een rendabele optie in goed geïsoleerde kleinere woningen als een rijhuis of een appartement.
  • Geen gasaansluiting: een gascondensatieketel haalt vaak een hoger rendement dan een elektrische cv-ketel met inductie. Heb je echter geen gasaansluiting in je straat (of de mogelijkheid daartoe)? Dan is naast een warmtepomp ook een inductie ketel het overwegen waard.

 

BELANGRIJK: laat je goed adviseren door een erkende cv-installateur!

Een warmtepomp, een nieuwe gasketel, een inductie cv-ketel, …: ben je benieuwd welke verwarmingsoplossing het meest rendabel is voor jouw woning? Dan vraag je best eerst uitgebreid advies aan 1 of meerdere verwarmingsinstallateurs in je buurt. Zo’n expert analyseert grondig je woning, je huidige energieverbruik, … en stelt vervolgens het meest aangewezen systeem voor.

Op zoek naar erkende verwarmingsinstallateurs in je buurt? Via onze offerteservice brengen we je vrijblijvend in contact met meerdere experts. Koop je inductie cv-ketel hier!

 

Inductie cv-ketel kosten

Een inductie cv-ketel kost meer dan een nieuwe gasketel, maar komt goedkoper uit dan de meeste warmtepompen. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs vanaf 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijs hangt onder meer af van het vermogen van de inductie ketel, de arbeids- en verplaatsingskosten van de installateur, …

TIP: wil je zeker zijn van een correcte prijs? Dan vergelijk je best de prijsvoorstellen van meerdere installateurs. Zo krijg je niet alleen een scherp beeld van hun kostenposten, maar ook van hun adviezen, werkwijzen, … Vergelijk vrijblijvend offertes van meerdere installateurs!

 

cv ketel inductie

 

Mogelijke alternatieven voor een inductie cv-ketel

Een centrale verwarming zonder fossiele brandstoffen is duidelijk de meest toekomstbestendige keuze. Volledig elektrische systemen zijn namelijk de technologieën van de toekomst. Twijfel je aan de rendabiliteit van een cv-ketel met inductie? Dan kan je ook kiezen voor 1 van deze 2 elektrische verwarmingssystemen:

 

1. Gewone elektrische cv-ketel

Net als een inductie cv-ketel is deze ketel volledig elektrisch aangestuurd. Alleen de werking verschilt. In plaats van elektromagnetisme maakt zo’n elektrische ketel gebruik van een standaard elektrisch verwarmingselement om je cv-water op temperatuur te brengen. Daarna stuwt een circulatiepomp het water naar je radiatoren. Voor elke kWh aan warmte die de ketel opwekt, verbruikt het toestel 1 kWh stroom. Net als bij inductie is dit type vooral geschikt voor geïsoleerde, kleine huizen met zonnepanelen.

 

2. Warmtepomp

Ook een warmtepomp heeft elektriciteit nodig om warmte op te wekken, maar veel minder dan een elektrische (inductie) cv-ketel. Zo’n systeem haalt namelijk tot 80% van zijn opgewekte warmte uit de buitenlucht, de bodem of grondwater. Enkel de compressor van de warmtepomp heeft stroom nodig om de temperatuur van de omgevingswarmte te verhogen. De meeste warmtepompen produceren 4 kWh aan warmte per 1 kWh elektriciteit. Door die zuinigheid zijn warmtepompen makkelijker om toe te passen.

 

Welk type elektrische verwarming kies ik het best?

Dat hangt uiteraard vooral van jouw woning, je budget en je persoonlijke wensen af. In een klein, goed geïsoleerd appartement kan een elektrische cv-ketel (met inductie of niet) bv. rendabel zijn, maar bij grotere woningen is dat doorgaans niet het geval. Dan is een warmtepomp meestal meer aangewezen. Om een weloverwogen keuze te maken, laat je je dus best adviseren door een erkende verwarmingsinstallateur.

Gratis advies op maat? We brengen je graag in contact met meerdere cv-installateurs actief in je buurt. Daarvoor moet je enkel het onderstaande formulier invullen:

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs