Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mazoutketel vervangen

Heeft je oude mazoutketel zijn beste tijd gehad? Of wil je overschakelen naar lage temperatuurverwarming (bv. vloerverwarming)? Dan laat je best je mazoutketel vervangen. Zo bespaar je flink op je stookkosten én je stoot een pak minder CO2 uit. Je kan o.a. kiezen uit een gascondensatieketel, een warmtepomp, … Wat is nu voor jou de beste keuze? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: Nieuwe mazoutketel
OPTIE 2: Gascondensatieketel
OPTIE 3: Warmtepomp
Alternatieven: biomassaketel of elektrische cv-ketel
Welke premies & financiële voordelen?

Vraag gratis offertes aan

 

 

Mazoutketel vervangen: welk alternatief kiezen?

Wil je je mazoutketel vervangen? Dan vraag je je vast af welk alternatief je best kiest. Die keuze hangt in de eerste plaats af van je persoonlijke situatie en wensen. Een kort overzicht:

 

OPTIE 1: een nieuwe mazoutketel is een goede keuze als je…

  • oude mazoutketel aan vervanging toe is (laagste kosten en minste aanpassingen aan je installatie).
  • geen gasaansluiting in je straat hebt (of de mogelijkheid daartoe).
  • beschikt over een minder goed geïsoleerde woning (geen nieuwbouw).
  • geen grote energetische renovatie wil laten uitvoeren (bv. nieuwe leidingen, vloerverwarming, …).
  • een verwarmingsinstallatie nodig hebt die je woning snel opwarmt.

Meer info en prijzen vind je verderop in dit artikel

 

OPTIE 2: een gascondensatieketel is een goede keuze als je…

  • wel een gasaansluiting in je straat hebt (of de mogelijkheid daartoe).
  • beschikt over een minder goed geïsoleerde woning (geen nieuwbouw).
  • geen grote energetische renovatie wil laten uitvoeren (bv. nieuwe leidingen, vloerverwarming, …).
  • een verwarmingsinstallatie nodig hebt die je woning snel opwarmt.

Meer info en prijzen vind je verderop in dit artikel

 

OPTIE 3: een warmtepomp is een goede keuze als je…

  • beschikt over een goed geïsoleerde woning en lage temperatuurverwarming (bv. vloerverwarming).
  • niet wil afhangen van fossiele brandstoffen en hun wisselende prijzen.
  • wil kiezen voor zeer milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie.
  • zonnepanelen hebt die de elektriciteit voor de warmtepomp zelf kunnen opwekken.

Meer info en prijzen vind je verderop in dit artikel

 


OPTIE 1: Nieuwe mazoutketel

mazoutketel vervangen

Wil je je oude ketel vervangen door een nieuwe stookolieketel? Dat kan alleen voor bestaande woningen zonder mogelijke aansluiting op het aardgasnet. Voor nieuwbouwwoningen is het zelfs compleet verboden. Deze strengere wetgeving voor stookolieketels is ingevoerd vanwege hun grote invloed op het milieu. Zo is 40% van de broeikasgasemissies voor woningverwarming afkomstig van stookolie.

Een nieuwe mazoutketel is wel budgetvriendelijk (als gas geen optie is). De plaatsing gaat snel (geen leidingen vervangen, mazouttank blijft staan, …) en je stookkosten liggen lager. De nieuwe generatie mazoutketels zijn namelijk condenserende ketels. Die recupereren de warmte uit de waterdamp van de verbrandingsgassen om zo het water van de centrale verwarming voor te verwarmen. Daardoor halen ze een hoog rendement en zijn ze veel energiezuiniger.

 

Aandachtspunten nieuwe mazoutketel

Mag je je stookolieketel vervangen voor een nieuwe, condenserende mazoutketel? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

  • Ook je nieuwe mazoutketel moet je jaarlijks laten onderhouden door een erkende ’technicus vloeibare brandstof’.
  • Heb je nog een traditionele schouw? Dan moet je investeren in een nieuwe rookgasafvoer om de verbrandingsgassen vlot af te voeren.
  • Je kan je nieuwe mazoutketel ook combineren met een zonneboiler. Zo is er geen naverwarming voor je sanitair water nodig en spaar je dus energiekosten uit.
  • Zorg ervoor dat het vermogen van je nieuwe stookolieketel is afgestemd op de isolatiewaarde van je woning, de afmetingen van de ruimtes, … Zo vermijd je extra energiekosten (bij een te klein vermogen) of een te hoge aankoopprijs (bij een te groot vermogen).

 

Prijs nieuwe mazoutketel

De kostprijs van een nieuwe, condenserende mazoutketel hangt vooral af van het vereiste vermogen, de complexiteit van de regelingen en eventuele domotica. Je mag rekenen op een gemiddeld kostenplaatje van ongeveer 7.500 euro (incl. btw en installatie). Dat is iets duurder dan een gascondensatieketel, maar zo’n nieuwe stookolieketel heeft wel een langere levensduur (30 jaar en meer).

TIP: deze richtprijs kan verschillen van installateur tot installateur. Wil je vlot en gericht prijzen, maar ook modellen, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Vraag advies aan een erkende installateur

Wil je graag je oude mazoutketel vervangen door een nieuwe stookolieketel? Vraag dan zeker advies aan een erkende installateur. Die geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden, berekent het correcte vermogen, … Zo ben je zeker van een mazoutketel op maat van jouw situatie en wensen tegen een correcte prijs. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 


OPTIE 2: Gascondensatieketel

stookolieketel vervangen

Ligt er een gasaansluiting in je straat? Dan mag je geen nieuwe mazoutketel plaatsen en vervang je deze eerder door aardgas. Net als bij een nieuwe mazoutketel gaat het hier om een condenserende ketel. De rookgassen verdwijnen niet zomaar door de schoorsteen. In plaats daarvan recupereert zo’n ketel warmte uit de waterdamp van de verbrandingsgassen om zo het water van de centrale verwarming voor te verwarmen.

Een gascondensatieketel is ook energiezuinig en haalt een zeer hoog rendement. Zo kan je jaarlijkse energiefactuur dalen met wel 35%. Bovendien valt zo’n gasketel snel te plaatsen. Een installateur sluit hem gewoon aan op je verwarmingscircuit en het aardgasnetwerk. Leidingen vervangen is dus niet nodig.

 

Aandachtspunten gascondensatieketel

Een mazoutketel vervangen door een gasketel is behoorlijk eenvoudig. Toch hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Ga je voor een gasketel? Dan moet je je huidige mazouttank eerst laten reinigen. Daarna kan je je mazouttank verwijderen of laten opvullen met zand of bioschuim.
  • Net als bij een nieuwe mazoutketel bestaat de kans dat je je rookgasafvoer moet laten vervangen. Anders kunnen er vocht- en veiligheidsproblemen ontstaan.
  • Je kan een gascondensatieketel ook combineren met een warmtepomp (lucht-water). Zo’n hybride warmtepomp schakelt zelf het meest energiezuinige systeem in (warmtepomp/gasketel/combinatie van beide). Zo kan je nog extra besparen op je energiefactuur.
  • Bij een gascondensatieketel is een 2-jaarlijks onderhoud verplicht. Dat moet gebeuren door een erkende ’technicus gasvormige brandstof’.
  • Zorg ervoor dat het vermogen van je nieuwe gasketel is afgestemd op de isolatiewaarde van je woning, de afmetingen van de ruimtes, … Zo vermijd je extra energiekosten (bij een te klein vermogen) of een te hoge aankoopprijs (bij een te groot vermogen).

 

Prijs gascondensatieketel

De kostprijs van een gascondensatieketel hangt vooral af van het vereiste vermogen, de complexiteit van de regelingen en eventuele domotica. Het kostenplaatje schommelt tussen de 2.150 en 5.400 euro (incl. btw en installatie). Dat is goedkoper dan een nieuwe mazoutketel, maar de levensduur is korter (15 à 20 jaar).

TIP: deze richtprijs kan verschillen van installateur tot installateur. Wil je vlot en gericht prijzen, maar ook modellen, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Vraag advies aan een erkende installateur

Wil je graag je oude mazoutketel vervangen door een gascondensatieketel? Vraag dan zeker advies aan een erkende installateur. Die geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden, berekent het correcte vermogen, … Zo ben je zeker van een nieuwe gasketel op maat van jouw situatie en wensen tegen een correcte prijs. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 


OPTIE 3: Warmtepomp

vervangen mazoutketel

Heb je een goed geïsoleerde woning en beschik je over vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren? Dan kan je zeker je mazoutketel vervangen door een warmtepomp. Dat is de meest energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmingsmethode. Een warmtepomp werkt namelijk enkel op elektriciteit en onttrekt gratis warmte aan een omgevingsbron (grondwater, de bodem of de buitenlucht).

Opgelet: een warmtepomp is duurder dan een nieuwe gascondensatieketel of mazoutketel. Ook de installatie is complexer, afhankelijk van het soort warmtepomp. Gelukkig kan je de prijs wel drukken met premies en door de lagere energiekosten kan je deze grote investering terugverdienen op 10 à 15 jaar.

 

Aandachtspunten warmtepomp

Je mazoutketel vervangen door een warmtepomp is minder vanzelfsprekend, maar het is wel degelijk een goed alternatief. Naast de grote energiezuinigheid hang je ook niet langer af van fossiele brandstoffen en je hebt minder onderhoudskosten. Je houdt wel best de volgende aandachtspunten in je achterhoofd:

  • Ga je voor een ingrijpende energetische renovatie? Dan kan je een geothermische warmtepomp overwegen (onttrekt warmte uit aardbodem of grondwater). Deze zijn wel duurder en ook de installatie in een bestaande woning is niet vanzelfsprekend.
  • Gaat het om een kleinere renovatie? Dan is een lucht-lucht of een lucht-water warmtepomp een betere keuze. Die vallen sneller en eenvoudiger te plaatsen en kosten ook veel minder.
  • Ook als je voor een warmtepomp kiest, moet je je mazouttank laten reinigen en dan laten verwijderen of laten opvullen met zand of bioschuim.
  • Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Wil je ook die energiekosten vermijden? Combineer je warmtepomp dan met zonnepanelen. Zo heb je de meest energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie.

 

Prijs warmtepomp

De kostprijs van een warmtepomp hangt in de eerste plaats van het soort warmtepomp dat je kiest en de werkzaamheden die ermee gepaard gaan. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Water-water warmtepomp: vanaf 15.000 euro (incl. btw en installatie)
  • Grond-water warmtepomp: vanaf 10.000 euro (incl. btw en installatie)
  • Lucht-water warmtepomp: vanaf 7.500 euro (incl. btw en installatie)
  • Lucht-lucht warmtepomp: vanaf 3.000 euro (incl. btw en installatie)

TIP: deze richtprijzen kunnen verschillen van installateur tot installateur. Wil je vlot en gericht prijzen, maar ook modellen, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Vraag advies aan een erkende installateur

Wil je graag je oude mazoutketel vervangen door een warmtepomp? Vraag dan zeker advies aan een erkende installateur. Die geeft je graag meer uitleg over de soorten warmtepompen, berekent het correcte vermogen, … Zo ben je zeker van een warmtepomp op maat van jouw situatie en wensen tegen een correcte prijs. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 


Alternatieven: biomassaketel of elektrische cv-ketel

Naast een nieuwe mazoutketel, gasketel of warmtepomp kan je ook nog je oude mazoutketel vervangen door 2 andere alternatieven. We zetten ze kort op een rij:

 

1. Mazoutketel vervangen door biomassaketel

Een biomassaketel gebruikt organische materialen als pellets, houtsnippers of houtblokken als brandstof. Zo’n cv-ketel is dus zeer ecologisch en haalt bovendien ook een hoog rendement. Let op: zo’n installatie neemt wel veel plaats in en heeft ook een frequent onderhoud nodig. Je plaatst je installatie dus best in je garage of je kelder. Bovendien ligt de prijs ook hoog. Ga je voor een biomassaketel met een automatisch aanvulsysteem? Dan mag je rekenen op ongeveer 20.000 euro, incl. btw en installatie.

Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Mazoutketel vervangen door elektrische cv-ketel

Een elektrische cv-ketel als alternatief voor een mazoutketel is slechts interessant in welbepaalde situaties. Bv. als het gaat om een kleine oppervlakte (appartement), als je zonnepanelen hebt, als het enkel gaat om bijverwarming, … In de andere gevallen gebruikt zo’n cv-ketel te veel elektriciteit om rendabel te kunnen zijn. De prijs voor een elektrische cv-ketel schommelt rond de 2.500 euro, incl. btw en installatie.

Ontvang gratis offertes op maat.

 


Welke premies & financiële voordelen?

Laat je je stookolieketel vervangen? Dan kan je de prijs van die investering drukken met bepaalde premies en financiële voordelen. We zetten ze kort op een rij:

  • Mijn VerbouwPremie: dit is een premie voor renovatie en energiebesparende maatregelen.
  • EPC-labelpremie: heeft je woning een ondermaatse energieprestatie, dan kan je de EPC-labelpremie krijgen als je dit oplost met renovatie. Je moet dan wel minimaal label C behalen voor een rijwoning of vrijstaande woning, of label B voor een appartement. Hier heb je dan 5 jaar de tijd voor. De eindfactuur van je eerste investering moet daarbij in of na 2021 vallen. Deze premie is te combineren met de Mijn VerbouwPremie.
  • Gemeentelijke premie: sommige gemeentes reiken ook een premie uit voor de plaatsing van een energiezuinige verwarmingsinstallatie. Neem hierover dus zeker contact op met je gemeente.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

TIP: je komt enkel in aanmerking voor de bovenstaande premies als je samenwerkt met een erkende installateur. Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen aanvragen bij installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor mazoutverwarming / mazouttank ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen