Centraleverwarmingcv.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Vloerverwarming

Vloerverwarming is uitgegroeid tot een volwaardige manier van verwarmen. De temperatuur is makkelijk te regelen en de warmteverdeling is erg aangenaam. Het is ook een onzichtbaar én een zuinige manier om te verwarmen. Meer info over de soorten vloerverwarming en hun kostprijs vind je terug op deze pagina. Online offertes kan je hier aanvragen.

 

Vloerverwarming opbouw Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Een groot voordeel van vloerverwarming is de lage energiekost. Zo is het mogelijk om een aangename kamertemperatuur in stand te houden zonder hoge stookkosten.

Het systeem werkt op een lage watertemperatuur van zo’n 35°C. Verwarmen op een lage watertemperatuur vergt dan ook veel minder energie dan radiatoren of convectoren, die een hogere watertemperatuur vereisen.

 

Verwarming in de vloer werkt met stralingswarmte via verwarmingsbuizen onder de vloer. Deze verwarmingsbuizen worden op een vaste afstand van elkaar gelegd over de volledige ruimte. Door deze gelijkmatige warmteverdeling vanaf de grond bereik je sneller een comfortgevoel. De thermostaat kan gerust 2°C lager om hetzelfde comfort te krijgen als bij radiatorverwarming.

In vergelijking met andere verwarmingsmethoden kost het dan wel meer in aankoop, het rendement van vloerverwarming is gunstig. Door de betere warmteverdeling en het voordeliger energieverbruik verdien je de hogere kostprijs zeker terug.

 

 

Soorten vloerverwarming

Voorbeeld vloerverwarming nat systeem 1. Vloerverwarming nat systeem

Het natte vloerverwarmingssysteem of vloerverwarming in de chape is de meest gebruikte soort. Hierbij worden de buizen rechtstreeks in de cementdekvloer of anhydrietdekvloer geplaatst.

Onder de dekvloer wordt eerst een isolatielaag aangebracht. Daardoor varieert de opbouwhoogte tussen 16 en 20 cm. Het natte systeem is dan ook enkel geschikt voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten waar voldoende inbouwhoogte voorzien wordt.

De verwarmingsbuizen doen de chape opwarmen, uitzetten en krimpen. Bij vloerverwarming met een nat systeem moet de chape steeds voorzien worden van een wapeningsnet of staalvezelbewapening om barsten in de tegels of chape te vermijden. Tussen verschillende ruimtes wordt ook een uitzettingsvoeg voorzien.

 

Voorbeeld vloerverwarming droog systeem 2. Vloerverwarming droog systeem

Bij dit systeem liggen de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen. De isolatieplaten doen dienst als warmtegeleider. Ze zorgen voor een korte opwarmingstijd en optimale warmtespreiding.

De inbouwhoogte bij het droge vloerverwarmingssysteem is minimum 6 centimeter. In vergelijk met het natte systeem heb je dus 10 centimeter minder opbouwhoogte nodig. Het droog systeem wordt vooral toegepast bij renovatie met een beperkte vloeropbouw en houtskeletbouw woningen. Meer informatie en prijzen vind je hier.

 

 

Voorbeeld elektrische vloerverwarming 3. Elektrische vloerverwarming

Het elektrische systeem wordt meestal gebruikt als bijverwarming voor ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden. Denk maar aan badkamers, garages of hobbykamers.

Er zijn drie soorten elektrische vloerverwarming. Deze systemen verschillen in dikte, capaciteit en opbouw en kennen elk een specifieke toepassing:
– Verwarming met matten
– Verwarming met elektrische kabels
– Verwarming met elektrische foliesystemen (zie foto)

 

De belangrijkste voordelen van het elektrische systeem zijn de makkelijke installatie en lage installatiekosten. Daarnaast heb je ook geen dure voorzieningen nodig zoals een cv-ketel met bijhorende leidingen. Voor ruimtes die continu moeten worden verwarmd is het systeem minder geschikt. De stroomkosten zullen dan te ver oplopen. Hierop kan je dan weer besparen door zonnepanelen te plaatsen. Meer informatie en prijzen vind je hier.

 

Vloerverwarming frezen 4. Infrezen

Het is ook mogelijk om vloerverwarming in te werken in de bestaande vloer door middel van frezen. In de bestaande chape zal men dan sleuven frezen waarin de verwarmingsleidingen komen te liggen.

Bij dit type grondverwarming liggen de buizen dicht bij de uiteindelijke vloerafwerking. Dat zorgt ervoor dat de vloer snel warm wordt en dat het warmteverlies naar onder toe beperkt blijft. Infrezen wordt vaak toegepast bij casco projecten en bij renovatieprojecten waarbij de opbouw beperkt is of de dekvloer nog in prima staat is.

 

 

 

Prijs vloerverwarming laten plaatsen

Voor het plaatsen van vloerverwarming in de chape (nat systeem) betaal je gemiddeld 50 euro per vierkante meter. De prijs is wel afhankelijk van de manier waarop de leidingen bevestigd worden. Dat kan zijn op metalen netten, op noppenplaten (duurste optie) of vastgeniet op het isolatiemateriaal.

Bij vloerverwarming met een droog systeem ligt de prijs doorgaans zo’n 20% hoger dan het nat systeem. Het infrezen van vloerverwarming kost gemiddeld 40 euro per vierkante meter.

Ook de tussenafstand van de leidingen zal bepalend zijn voor de totale kostprijs. Kies je voor een lage temperatuurketel of warmtepomp, dan zal de tussenafstand korter zijn. Dit zal wel een gunstige invloed hebben op je energieverbruik.

 

Factoren die de kostprijs van vloerverwarming beïnvloeden:

– Het aanleggen: infrezen, in de chape zelf of opbouw

– Het type: water, elektrisch, hoofd- of bijverwarmen

– Het aantal vierkante meters

– Gewenste afwerking van de vloer

– Moeilijkheidsgraad: soort ondervloer en bereikbaarheid

 

Vergelijken loont!

Benieuwd naar de kostprijs van vloerverwarming voor uw project? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag vrijblijvend prijzen en voorstellen aan bij onze erkende installateurs. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Voorbeeld plaatsen vloerverwarming

 

Voor-en nadelen van vloerverwarming

 

Voordelen

 • Je krijgt aangenamere temperatuur dan met een radiatorverwarming. Door de vele grote oppervlakken is de warmte overal constant. Bovendien komt de warmte van onder, pluspunt dus voor de voeten.
 • De kamer wordt veel regelmatiger en zuiniger verwarmd doordat de ruimte nu een grotere warmteopslagplaats heeft. Er wordt dus minder energie verbruikt.
 • Het is beter voor de gezondheid. Er zijn slechts minimale luchtverplaatsingen doordat het louter stralingswarmte afgeeft. De stralingswarmte zorgt ook voor een relatief hogere luchtvochtigheid in de ruimte.
 • Eens geïnstalleerd is er maar een minimaal onderhoud nodig.
 • Als je als hoofdverwarming vloerverwarming gebruikt, heb je geen andere verwarmingstoestellen nodig. Plaatsbesparing dus.
 • Geen last van een storend gezoem of andere geluiden. Het is volledig geruisloos.

 

Nadelen

 • De kostprijs van vloerverwarming ligt zo’n 30% hoger ten opzichte van traditionele radiatoren. Dit heeft vooral te maken met het hoger aantal werkuren en een groter aantal benodigdheden.
 • Het is moeilijker om vloerverwarming te integreren in reeds afgewerkte kamers en woningen. Het infrezen van de leidingen kan wel een oplossing zijn.
 • Bij het plaatsen van moet de vloer vaak verhoogd worden. Daarom is een grondige afwerking van de ondergrond (chape, isolatielaag, PE-folie…) en de muren noodzakelijk.
 • Bij lekkages of beschadiging van de kabels moet je de vloer helemaal uitbreken om het te herstellen. Bij het elektrische systeem zijn er varianten waarbij je de vloer niet hoeft uit te breken. Gelukkig gebeuren zo’n dingen zelden.
 • De opwarming en afkoeling van de vloer duurt vrij lang.
 • Bij grote formaat tegels of parket zal een zogenaamde ontkoppelingsmat geplaatst moeten worden om barsten of scheuren te vermijden. De prijs per vierkante meter voor een ontkoppelingsmat bedraagt zo’n 20 euro.

 

Voorbeeld aanleg vloerverwarming droog systeem

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs