Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming infrezen

Wil je vloerverwarming leggen in je woning met een kleine vloerrenovatie? Dan is vloerverwarming infrezen een erg praktische en budgetvriendelijke oplossing. Hoe gaat een vakman precies te werk bij het infrezen van vloerverwarming? Hoeveel betaal je ongeveer per m²? En wat zijn de mogelijke alternatieven voor vloerverwarming frezen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Hoe vloerverwarming infrezen?
Kosten vloerverwarming infrezen
Mogelijke alternatieven
FAQ infrezen vloerverwarming
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wanneer is vloerverwarming infrezen een goed idee?

Vloerverwarming frezen is een interessante optie bij een kleine vloerrenovatie in een bestaande woning. Je chape uitbreken is namelijk niet nodig. Een vakman freest sleuven in je bestaande dekvloer en legt daarin de buizen voor je vloerverwarming. Het infrezen van vloerverwarming is zowel mogelijk als hoofd- als bijverwarming:

 • Vloerverwarming infrezen als bijverwarming: wil je enkel vloerverwarming aanbrengen in je badkamer, slaapkamer, …? Dan is het infrezen van vloerverwarming ideaal. Voor bijverwarming mogen de sleuven iets verder uit elkaar liggen. Dat zorgt voor een lagere kostprijs.
 • Vloerverwarming infrezen als hoofdverwarming: wil je vloerverwarming als hoofdverwarming laten leggen zonder je vloeren volledig uit te breken? Ook dan is vloerverwarming infrezen in je chape een goede keuze. De werken gaan namelijk sneller omdat je dekvloer gewoon kan blijven liggen. Voor een optimale warmteafgifte liggen de sleuven dichter bij elkaar en zijn de kosten iets hoger.

vloerverwarming infrezen

 

Voor- en nadelen vloerverwarming infrezen

Twijfel je nog tussen vloerverwarming infrezen of je dekvloer verwijderen? Of denk je eraan om te werken met isolerende matten? Om een doordachte keuze te maken is het belangrijk om de voor- en nadelen van vloerverwarming frezen tegen elkaar af te wegen. We zetten ze kort op een rij:

 

Voordelen vloerverwarming infrezen

 • Snelle & praktische methode: bij het infrezen van vloerverwarming blijft je dekvloer gewoon liggen. Daardoor kan een vakman je vloerverwarming leggen in 1 à 2 dagen. Bovendien komt er bij de werken geen stof vrij dankzij de afzuiger van de freesmachine. En is de vloerverwarming geplaatst? Dan kan je je vloer onmiddellijk laten afwerken met een nieuwe eindvloer.
 • Goedkoper dan chape uitbreken: laat je je dekvloer volledig uitbreken om vloerverwarming te leggen? Dan zullen de kosten door de vele werkuren flink hoger liggen dan bij vloerverwarming frezen.
 • Geen verhoging van je vloer: na de werken is je vloer even hoog als ervoor. Daarom is vloerverwarming frezen een ideale methode als je weinig opbouwhoogte hebt.
 • Snelle opwarming: bij ingefreesde vloerverwarming liggen de buizen of kabels vlak onder de eindvloer. Zo warmt je vloer sneller op in vergelijking met andere systemen voor vloerverwarming.
 • Verschillende mogelijkheden: je kan vloerverwarming laten infrezen voor zowel bijverwarming als hoofdverwarming. Daarnaast kan je ook kiezen voor warmwater vloerverwarming (met verwarmingsbuizen voor je cv-water) of elektrische vloerverwarming (met kabels).

 

Nadelen vloerverwarming infrezen

 • Nieuwe eindvloer nodig: bij ingefreesde vloerverwarming kan je dekvloer blijven liggen, maar je moet wel je vloerafwerking uitbreken en na de werken een nieuwe eindvloer plaatsen (bv. tegels, gietvloer, laminaat, …). Let op: vloerverwarming frezen in een tegelvloer kan, maar enkel onder bepaalde voorwaarden. Je leest er meer over in onze FAQ over vloerverwarming frezen.
 • Geen vloerisolatie onder de vloerverwarming: laat je je vloerverwarming infrezen? Dan is het niet mogelijk om direct onder de buizen vloerisolatie aan te brengen. Dat kan zorgen voor een groter warmteverlies en dus een lager rendement en hogere energiekosten. Let op: bij een toegankelijke (kruip)kelder kan je wel isolatie laten aanbrengen tegen je kelderplafond.
 • Geen doe-het-zelven: vloerverwarming zelf frezen is geen optie. Deze klus vergt namelijk een speciale freesmachine (diamantzaag) en de nodige expertise (legplan met groepen, correct slakkenhuis patroon, …). Gelukkig gaat het frezen van vloerverwarming erg vlot als je samenwerkt met een professionele vakman.

 

Hoe vloerverwarming infrezen?

Het infrezen van vloerverwarming is een klus voor een specialist. Die beschikt over de vereiste machines én de ervaring om je vloerverwarming in te frezen volgens de regels van de kunst. Maar hoe gaat zo’n vakman daarbij te werk? De verschillende stappen op een rij:

 1. Eindvloer verwijderen en chape voorbereiden

  In de meeste gevallen verwijdert de vakman eerst je huidige vloerafwerking (tegels, parket, laminaat, …). Om te kunnen frezen, is het ook belangrijk dat je over een cement- of anhydrietchape in goede staat beschikt. Als de dekvloer niet egaal genoeg is, zal de vakman die eerst egaliseren.

 2. Sleuven in de chape frezen

  De vakman maakt eerst een legplan voor de buizen of kabels in verschillende groepen (met een slakkenhuis patroon). Zo krijg je geen drukverlies en geniet je van een gelijke opwarmtijd. Daarna freest hij de sleuven in de chape uit met een speciale freesmachine. Door een speciaal afzuigmechanisme gebeurt dat frezen zo goed als stofvrij.

 3. Leidingen of kabels leggen en aansluiten

  Na het frezen legt de vakman de buizen of kabels in de sleuven. Het soort verwarming (hoofd- of bijverwarming) bepaalt hoeveel afstand er tussen die sleuven zit. Voor bijverwarming zal de afstand groter zijn dan voor hoofdverwarming. Daarna sluit hij de vloerverwarming aan op een verdeelunit voor het cv-water of op het elektriciteitsnet.

 4. Chape afwerken en eindvloer plaatsen

  Hoe een vakman de chape afwerkt, hangt af van het type eindvloer. Voor een houten vloer (parket of laminaat) is het nodig om de sleuven dicht te smeren met een hoogwaardige mortel. Ook de vloer egaliseren kan nodig zijn. Bij keramische tegels of tegels in natuursteen is het dichtsmeren van de sleuven dan weer niet nodig.

Op zoek naar een vakman actief in je buurt? Met een specialist ben je zeker van een optimaal eindresultaat op lange termijn. Je kan gratis voorstellen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen via onze offerteservice.

 

Kosten vloerverwarming infrezen

Wat is de prijs voor vloerverwarming infrezen ongeveer? De prijs hangt onder meer af van het type vloerverwarming (met cv-water of elektrisch, hoofd- of bijverwarming, …). Ook de vloeroppervlakte, de bereikbaarheid van de vloer, de staat van de dekvloer, … spelen een rol. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 30 à 45 euro per m², incl. plaatsing en materialen en excl. btw en eindvloer.

Op welke totale kosten voor vloerverwarming infrezen mag je dan rekenen voor jouw project? Enkele richtprijzen op een rij:

HoofdverwarmingBijverwarmingGroepenGemiddelde prijs
(incl. plaatsing en materialen / excl. btw en eindvloer)
Tot 20 m²Tot 40 m²2€ 850 à 1.000
Tot 40 m²Tot 80 m²4€ 1.100 à 1.200
Tot 60 m²Tot 120 m²6€ 1.400 à 1.550
Tot 80 m²Tot 160 m²8€ 1.750 à 1.900
Tot 100 m²Tot 200 m²10€ 2.100 à 2.200

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je benieuwd naar een exacte prijs voor jouw project? Vraag dan prijsvoorstellen aan bij meerdere specialisten actief in je buurt. Zo kan je gericht en vlot prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

infrezen vloerverwarming

 

Alternatieven voor vloerverwarming frezen

Wil je graag vloerverwarming leggen in je bestaande woning? Dan kan je naast vloerverwarming frezen ook kiezen voor een van de volgende alternatieven:

 

1. Vloerverwarming infrezen of matten?

Naast sleuven frezen in je dekvloer kan je op die chape ook matten leggen als noppenplaten of tackerplaten. Daarop komen dan de verwarmingsbuizen te liggen. Het gaat om geïsoleerde matten, waardoor je minder warmteverlies hebt in vergelijking met vloerverwarming frezen. Let op: aangezien de buizen op de dekvloer liggen en niet in sleuven, zal de opbouwhoogte bij deze methode iets groter zijn. Ook de prijs ligt iets hoger dan het infrezen van vloerverwarming.

Prijs: 35 à 50 euro per m², incl. plaatsing en materialen en excl. btw en eindvloer.

 

2. Vloerverwarming infrezen of dekvloer verwijderen?

Bij matten of gefreesde sleuven blijft je chape gewoon liggen. Je kan echter ook je dekvloer wél uitbreken. Die methode is duurder en arbeidsintensiever, maar je kan een optimale isolatielaag plaatsen. Zo geniet je van een uitstekend rendement en dus ook van lagere energiekosten. Bij een renovatie kies je best voor droge vloerverwarming. De verwarmingsbuizen liggen dan in voorgevormde isolatieplaten met daarop een metalen afdekplaat voor een optimale afgifte en verspreiding van de warmte. Bij dit droog systeem is de opbouwhoogte ook dunner dan bij het natte systeem (buizen op de isolatielaag en in de natte chapelaag).

Prijs: 35 à 75 euro per m², incl. plaatsing en materialen en excl. btw en eindvloer.

 

Hoe laat ik best vloerverwarming leggen in mijn woning?

Dat hangt vooral af van jouw situatie en je vooropgestelde budget. Is je dekvloer nog in een goede staat? Dan is vloerverwarming infrezen goedkoper dan matten of je dekvloer verwijderen. Bij die laatste 2 methodes heb je dan weer minder warmteverlies en dus ook een lagere energiefactuur.

TIP: een vakman informeert je graag over de mogelijkheden om vloerverwarming te plaatsen in je woning en helpt je bij het maken van een doordachte keuze. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij specialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

FAQ infrezen vloerverwarming

Heb je nog vragen rond het infrezen van vloerverwarming in je woning? Een professionele vakman staat je graag bij met raad en daad. Hieronder vind je ook nog het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond vloerverwarming frezen:  • Kan ik vloerverwarming infrezen in beton?

   Ja, dat kan. Vloerverwarming infrezen in beton is echter minder vanzelfsprekend dan in een cement- of anhydrietchape. Er is een zwaardere machine nodig om de sleuven te frezen in het beton en dat vertaalt zich ook in een hogere prijs.

   TIP: benieuwd naar de prijs voor vloerverwarming infrezen in beton? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt.  • Kan ik vloerverwarming frezen in een tegelvloer?

   Naast beton is het ook mogelijk om vloerverwarming te frezen door tegels. Zo moet je je eindvloer niet uitbreken om de sleuven te kunnen frezen in de chape. Let op: deze methode is niet mogelijk bij elke tegelvloer. Zo moeten de tegels een bepaalde hardheid hebben en de tegelvloer moet ook vast liggen en mooi egaal zijn.

   TIP: wil je weten of vloerverwarming infrezen mogelijk is in jouw tegelvloer? Vraag dan gratis advies op maat aan een vakman actief in je buurt via onze offerteservice.  • Wat is de diepte van de sleuven voor het infrezen van vloerverwarming?
   Gemiddeld zijn de sleuven bij ingefreesde vloerverwarming 17 à 20 mm diep. Zo komen de verwarmingsbuizen (14 à 16 mm dik) in die sleuven vlak onder het vloeroppervlak te liggen. Dat garandeert je een snellere opwarmtijd.


  • Welke soorten eindvloeren kan ik op ingefreesde vloerverwarming leggen?

   Je kan kiezen uit een brede waaier aan vloerafwerkingen. Keramische tegels en tegels in natuursteen zijn populair omdat ze de warmte goed geleiden en vasthouden. Maar naast tegelvloeren kan je ook nog gaan voor een gietvloer, een dunne houten vloer, een vloerafwerking in PVC, …

   TIP: een vakman geeft je graag meer uitleg over de mogelijke eindvloeren voor jouw project. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs