Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming nat systeem

Kies je voor vloerverwarming op basis van warm water in plaats van elektriciteit? Dan heb je zowel een droog als een nat systeem. Bij die laatste methode liggen de verwarmingsbuizen in de ‘natte’ chapelaag (in tegenstelling tot een ‘droge’ voorgevormde isolatieplaat). Hoe ziet de opbouw van vloerverwarming met een nat systeem eruit? En wat met de prijs en de mogelijke alternatieven? Je leest het allemaal hier!

Ga snel naar:
Welke voordelen en nadelen?
Opbouw vloerverwarming nat systeem
Kostprijs vloerverwarming nat systeem
Alternatieven voor natte vloerverwarming
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Wat is het verschil tussen droge en natte vloerverwarming?

Kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming? Dan gaat het doorgaans niet om elektrische, maar om warm water vloerverwarming. Daarbij stroomt het warme water van je centrale verwarming door je leidingen en die warmen zo je vloer op. Binnen dit type heb je de keuze tussen droge en natte vloerverwarming. Het verschil in een notendop:

 • Vloerverwarming nat systeem: hierbij liggen de warmwater leidingen in de ‘natte’ chape. Dit traditionele systeem is gemiddeld 18 à 20 cm dik. Het is dan ook vooral geschikt bij nieuwbouw en grondige renovaties met voldoende opbouwhoogte.
 • Vloerverwarming droog systeem: hierbij liggen de verwarmingsbuizen niet in de natte chape, maar in de ‘droge’ isolatielaag (voorgevormde isolatieplaten). Daardoor blijft de opbouwhoogte beperkt tot 13 à 18 cm. Dit systeem is dan ook geschikter voor kleinere renovaties en locaties met een beperktere opbouwhoogte.

Kies ik best voor vloerverwarming met een droog of nat systeem? Dat hangt vooral van jouw project en de mogelijke opbouwhoogte af. Vloerverwarming met een nat systeem is sowieso aangewezen bij een nieuwbouwproject. Ontvang gratis advies op maat van een ervaren specialist!

vloerverwarming nat systeem

 

Welke voordelen en nadelen?

Twijfel je nog tussen vloerverwarming met een droog of nat systeem? Een ervaren specialist helpt je zeker bij het maken van de juiste keuze. Hieronder zetten we alvast de voor- en nadelen van natte vloerverwarming kort op een rij:

 

 • Budgetvriendelijk: het grootste voordeel van natte vloerverwarming is ongetwijfeld de prijs. Zo’n nat systeem is namelijk een stuk goedkoper dan vloerverwarming met een droog systeem. Dat maakt het zo aantrekkelijk bij projecten met voldoende opbouwhoogte.
 • Snel te plaatsen: bij dit systeem maakt een specialist de verwarmingsbuizen gewoon vast op de isolatielaag, gevolgd door de chape en de vloerafwerking. Die werkzaamheden gaan behoorlijk vlot, waardoor de arbeidskosten beperkt blijven.
 • Veel ervaring bij specialisten: vloerverwarming met een nat systeem is een traditionele methode die al heel lang bestaat. Daardoor hebben vakbedrijven er ook heel veel ervaring mee. Het gevolg? Ze plaatsen je vloerverwarming snel en het risico op fouten is zo goed als nihil.

 

 • Meer opbouwhoogte nodig: dit traditionele vloerverwarmingspakket is gemiddeld 18 à 20 cm dik. Dat betekent dat je dus behoorlijk wat opbouwhoogte nodig hebt om het natte systeem te kunnen toepassen. Bij nieuwbouw is dat geen probleem, maar bij de renovatie van een bestaande woning kan een andere methode meer aangewezen zijn.
 • Iets meer kans op barsten: door de temperatuurverschillen kunnen de verwarmingsbuizen in de chape krimpen en uitzetten. Dat verhoogt het risico op eventuele barstjes in die dekvloer. Een specialist verkleint dat gevaar echter dankzij een wapeningsnet of door staalvezels aan de chape toe te voegen.

 

Opbouw vloerverwarming nat systeem

Vooral bij nieuwbouwwoningen is warmwater vloerverwarming tegenwoordig de standaardkeuze. Het natte systeem is dankzij de vlotte plaatsing en voldoende opbouwhoogte uitstekend geschikt voor elk nieuwbouwproject. Maar hoe ziet de totale opbouw van zo’n vloerpakket er dan uit? We overlopen het kort laag per laag (van onder naar boven):

 

 1. Draagvloer

  Zo’n draagvloer bestaat doorgaans uit gewapend beton. Zeker bij nieuwe woningen is dat de standaard keuze. Dat type draagvloer is sterk en geleidt bovendien ook warmte goed.

 2. Uitvullaag

  Deze laag is meestal een (isolatie)chape. Die dient om de leidingen voor je elektriciteit en je sanitair weg te werken. Daarvoor heb je gemiddeld een uitvullaag van 5 à 8 cm nodig.

 3. Isolatielaag

  Bovenop de uitvullaag komt dan de isolatielaag. Die voorkomt dat de warmte van de vloerverwarmingsbuizen ontsnapt naar onder toe. Doorgaans kiest een vakbedrijf uit PUR- of EPS-platen. Vanwege de hogere isolatiewaarde en de vlotte plaatsing zijn harde, drukvaste PUR-isolatieplaten het populairst.

 4. Laag met PE-folie

  Op de isolatieplaten brengt de vakspecialist een PE-folie aan die opstijgend vocht tegenhoudt. Hij legt die folie ook omhoog aan de randen van de ruimte. Zo zijn ook die randen mee geïsoleerd.

 5. Chape met vloerverwarming

  Op de isolatielaag bevestigt de expert vervolgens de buizen voor de vloerverwarming. Dat kan op verschillende manieren: met speciale noppenplaten, metalen netten of tackers. Om voor een optimale warmteverspreiding te zorgen, kiest hij een bepaald legpatroon (bv. slakkenhuis legpatroon of meander legpatroon). Ten slotte brengt hij een natte chapelaag van 5 à 8 cm aan bovenop die verwarmingsbuizen om ze mooi weg te werken.

 6. Vloerbekleding

  Bovenop de dekvloer komt dan de uiteindelijke vloerafwerking. Je kiest best voor een materiaal dat de warmte optimaal geleidt. Gietvloeren en tegelvloeren (keramisch of natuursteen) zijn bv. ideaal. Die houden de warmte ook lang vast.

Zeker zijn van een correcte opbouw? Werk dan samen met een ervaren vloerspecialist. Zo’n vakbedrijf vind je snel en eenvoudig via onze offerteservice.

 

Kostprijs vloerverwarming nat systeem

Vloerverwarming met een nat systeem is goedkoper dan met een droog systeem. Gemiddeld betaal je 30 à 50 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kostprijs hangt vooral af van de oppervlakte van de vloer, de bereikbaarheid van de vloer, …

Een exacte kostprijs voor jouw project? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij vakspecialisten in je buurt. Zo vergelijk je hun verschillende kostenposten, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je gratis aanvraag hier!

 

nat systeem vloerverwarming

 

Alternatieven voor natte vloerverwarming

Gaat het om een renovatieproject in plaats van een nieuwbouwwoning? Dan is natte vloerverwarming zeker niet altijd mogelijk. Bij een te kleine opbouwhoogte kan je ook kiezen voor 1 van de volgende 2 alternatieven:

 

1. Vloerverwarming droog systeem

Bij deze methode liggen de verwarmingsbuizen niet in de natte chape, maar in droge, voorgevormde isolatieplaten. Kortom, de leidingen voor je vloerverwarming liggen in de isolatielaag in plaats van erbovenop. Zo spaar je de nodige opbouwhoogte uit. Boven de isolatieplaten met de leidingen komen dan enkel nog een dunne dekvloer en de vloerafwerking.

 

2. Ingefreesde vloerverwarming

Gaat het om een kleine vloerrenovatie in een bestaande woning? Dan kan je ook kiezen voor ingefreesde vloerverwarming. Bij deze methode slijpt een vakspecialist sleuven in je bestaande dekvloer en daarin plaatst hij de verwarmingsbuizen. Dat is een snelle en praktische werkwijze, maar je moet wel eerst je vloerbekleding uitbreken. Daarnaast ligt er ook geen isolatielaag onder de verwarmingsbuizen.

 

TIP: vraag gericht advies aan een specialist in je buurt!

Ben je niet zeker welk systeem voor vloerverwarming het meest geschikt is voor jouw woning? Neem dan zeker contact op met 1 of meerdere ervaren specialisten actief in je buurt. Die kunnen jouw project nauwgezet analyseren en je gericht advies op maat geven. Zo weet je waar je aan toe bent en maak je een geïnformeerde keuze.

Gratis meerdere experts vergelijken? Vraag dan zeker advies en prijzen op maat aan bij meerdere vakspecialisten via onze offerteservice:

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs