Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming leggen: werkwijze & prijs

Vloerverwarming leggen hoeft niet duur te zijn. Soms kun je volstaan met minimale ingrepen waardoor de kosten alleszins redelijk blijven. Er zijn drie manieren waarop vloerverwarming gelegd kan worden. Ontdek ze in dit artikel.

 

 

vloerverwarming leggen in een woning Plaatsing volgens opbouw van de vloer

Wanneer er nog geen afwerkchape ligt, bijvoorbeeld bij nieuwbouw, dan ligt het voor de hand om de vloerverwarming in de chape zelf te leggen. De vloeropbouw blijft dan gering en de warmteafgifte is over het algemeen erg goed. Bij een bestaande chape die voldoende dik is, kiest men er vaak voor om de leidingen in de bestaande vloer te frezen. Dat gaat erg snel waardoor de kosten beperkt kunnen blijven.

 

 

1. Vloerverwarming in de chape

Deze methode is het meest geschikt wanneer er nog geen dekvloer is gelegd. Als eerste wordt een laag isolatie aangebracht zodat er zo min mogelijk warmte aan de onderzijde van de leidingen verloren gaat. Dat kunnen isolatieplaten zijn van kunststof schuim maar vaak gebruikt men ook PUR schuim. De verwarmingsleidingen worden hierna met speciale tackerclips aan het isolatiemateriaal geniet.

Indien het om een gewapende vloer gaat met metalen netten, bevestigt men de leidingen aan de netten zelf. In de handel zijn ook speciale noppenplaten verkrijgbaar waarin de leidingen geklemd kunnen worden. Prijzen van erkende installateurs kan je hier aanvragen.

Voordelen: De vloerverwarming ligt wat dieper dan bij een ingefrezen verwarming en wordt iets minder snel warm maar door de grotere massa van de vloer blijft deze wel langer warm.

 

 

2. Vloerverwarming infrezen

Bij het infrezen van de vloerverwarming gebruikt men een speciale vloerfrees waarmee sleuven van ongeveer 17 mm diep in de chape worden gefreesd. Hierin worden vervolgens de leidingen van de vloerverwarming gelegd. Omdat de kunststof buizen precies in de sleuven passen, blijven ze goed liggen. Na het aansluiten van de leidingen op de verdeelunit wordt het systeem getest en kan de vloer weer netjes geëgaliseerd worden. Het infrezen van vloerverwarming is een populaire methode die vaak toegepast wordt in woningen waar reeds een afwerkvloer ligt.

 

Voordelen van infrezen:
Bestaande vloeropbouw wordt niet gewijzigd.
Vloer wordt snel warm omdat de leidingen relatief hoog in de chape liggen.
De werken kunnen snel uitgevoerd worden (lagere kostprijs).

 

 

3. Vloerverwarming óp een bestaande vloer

Bij dit systeem komt de vloerverwarming bovenop de dekvloer te liggen. Het nadeel hiervan is dat de vloeropbouw groter wordt en deze ruimte is er niet altijd. Soms heb je echter geen andere keuze (bijvoorbeeld bij een houten vloer) of is het gewoon goedkoper om te kiezen voor een opbouw systeem. De verwarmingsleidingen worden dan in een isolatiepakket gelegd dat zich op de dekvloer bevindt. Speciale metalen lamellen zorgen ervoor dat de warmte goed verdeeld wordt over het vloeroppervlak en dat de warmte-uitstraling naar boven effectief kan plaatsvinden.

 

 

Extra: legpatronen

De leidingen van de vloerverwarming worden altijd in een specifiek patroon gelegd. Meestal is dat een slakkenhuispatroon. Bij dit patroon wordt de warmte goed over de vloer verdeeld en komen de buizen 10 of 20 centimeter van elkaar af te liggen (hoofdverwarming 10 cm, bijverwarming 20 cm). Een ander gebruikt patroon is het haarspeldpatroon. Dit patroon gebruikt men vaak in kamers met grote glaspartijen. De leidingen worden dan wat dichter bij de ramen gelegd zodat hier geen koude zones gaan ontstaan.

 

aannemer die vloerverwarming legt

 

Prijs vloerverwarming leggen

Gemiddeld genomen is het infrezen van vloerverwarming het goedkoopst. Reken minimaal op een bedrag van 800 tot 1200 euro voor een oppervlak van 20m². Het leggen van vloerverwarming in de chape kost gemiddeld 1000 tot 1400 euro voor 20m². Het is raadzaam om de werken te laten uitvoeren door een professional. Voor de beste prijs, vergelijk je best offertes op maat van verschillende bedrijven. Dat kan hier gratis via onze offertepagina voor vloerverwarming.

 

Vloerverwarming leggen onder chappe

 

Stappenplan vloerverwarming installeren

Meestal gebeurt het leggen van vloerverwarming in de volgende stappen:

1. Isolatie leggen (schuimplaten of gespoten PUR).
2. Aanbrengen van randisolatie (deze dient ter voorkoming van scheuren in de dekvloer en heeft tevens een geluidsisolerende functie).
3. Vloerverwarming leggen (tackeren, binden op de netten of vastklikken in noppenplaat).
4. Leidingen aansluiten en testen van het systeem op lekkages.
5. Afwerken van de vloer.

 

Duurtijd

Voor het leggen van vloerverwarming moet je rekenen op één werkdag. Mocht je de klus alleen gaan doen dan moet je, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad wel rekening houden met twee dagen werk, tenzij je het met meerdere personen doet. Het ophangen van de verdeelunit en de overige voorbereidende werkzaamheden kunnen immers ook flink wat tijd in beslag nemen.

 

Inschakelen vloerverwarming

Dat hangt vooral af van het soort dekvloer en de vloerafwerking. Stel dat je bijvoorbeeld tegels hebt gelegd op de vloer dan zul je in de regel vier weken moeten wachten voordat je de vloerverwarming kan gebruiken. Gaat het om een geheel nieuwe dekvloer dan ben je minimaal zes tot acht weken verder voordat deze voldoende uitgehard is. Hierna moet je nog een stookprotocol aanhouden waarbij de temperatuur van de vloerverwarming langzaam opgevoerd wordt. Indien je dit niet zou doen loop je de kans dat de vloer gaat scheuren door te grote temperatuurverschillen.

 

 

Elektrische vloerverwarming als bijverwarming

Naast vloerverwarming door middel van water zijn er ook nog elektrische vloerverwarmingssystemen. Deze systemen zijn vanwege het hoge energieverbruik echter voornamelijk als bijverwarming interessant, bijvoorbeeld in een badkamer. Je hoeft dan niet te investeren in een dure cv ketel en hoeft ook geen leidingen te trekken. Elektrische vloerverwarming kan dus zeker nuttig zijn, maar niet als hoofdverwarming omdat een elektrisch systeem niet kan concurreren met energiezuinige vloerverwarmingssystemen op water.

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs