Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs vloerverwarming: overzicht

De prijs van vloerverwarming is afhankelijk van een aantal factoren. Gebruik je het als hoofd -of bijverwarming? Ga je zelf aan de slag of roep je professionele hulp in? Ook de afwerking van de vloer speelt een rol. In dit artikel vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor vloerverwarming. Graag meteen actie ondernemen? Offertes op maat kan je hier online aanvragen.

Ga snel naar:
Prijsbepalende factoren
Soorten vloerverwarming en hun prijs
Prijs vloerverwarming zelf leggen vs. installateur
FAQ: enkele veelgestelde vragen

 

Gemiddelde prijs vloerverwarming per m² in 2024

Vloerverwarming aanleggen kost gemiddeld € 30 tot 70 per m². De prijs hangt voornamelijk af van het type vloerverwarming. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de richtprijzen per type vloerverwarming.

Een exacte prijs voor jouw vloerverwarming ontvangen? Start hier jouw aanvraag.

Type vloerverwarmingGemiddelde kosten per m² (excl. btw)
Vloerverwarming nat systeem€ 30 - 50
Vloerverwarming droog systeem€ 35 - 65
Vloerverwarming infrezen€ 30 - 45
Elektrische vloerverwarming€ 60 - 70

 

Factoren die de prijs van vloerverwarming beïnvloeden

vloerverwarming met slangensysteem De kostprijs van vloerverwarming wordt beïnvloed door:

 • De manier van aanleggen: infrezen, in de chape zelf of opbouw.
 • Het type vloerverwarming: warmwater vloerverwarming of elektrische vloerverwarming.
 • De toepassing: als hoofdverwarming of bijverwarming.
 • Het aantal vierkante meters.
 • De gewenste afwerking van de vloer.
 • De moeilijkheidsgraad: soort ondervloer, bereikbaarheid, …

 

 

FACTOR 1: manier van vloerverwarming aanleggen

Vloerverwarming aanleggen kan op verschillende manieren. Je kan de vloerverwarming infrezen in de bestaande vloer, de vloerverwarming in de chape laten leggen (nat systeem) of ze laten inwerken in voorgevormde isolatieplaten (droog systeem). De goedkoopste opties zijn vloerverwarming infrezen of vloerverwarming in de chape laten leggen. Verderop in het artikel vind je meer info over de verschillende vloerverwarming soorten en hun prijzen.

 

FACTOR 2: type vloerverwarming

We maken onderscheid tussen 2 types vloerverwarming:

 • Warmwatervloerverwarming: bij dit type vloerverwarming, ook wel centrale vloerverwarming genoemd, wordt de vloer opgewarmd door het warme water dat door de verwarmingsbuizen loopt.
 • Elektrische vloerverwarming: bij elektrische vloerverwarming zorgen elektrische kabels of elektrische folies ervoor dat de vloer opgewarmd wordt.

Doorgaans is warmwatervloerverwarming voordeliger om te plaatsen dan elektrische vloerverwarming.

 

FACTOR 3: toepassing vloerverwarming

De prijs van vloerverwarming is mede afhankelijk van de manier waarop de verwarming wordt toegepast. Indien je vloerverwarming bijvoorbeeld gebruikt in combinatie met radiatoren zul je minder capaciteit nodig hebben. De verwarmingsleidingen in de vloer moeten dan minder dicht bij elkaar liggen. Een afstand van 15 tot 20 centimeter is voldoende. Bij een hoofdverwarmingssysteem bedraagt de afstand tussen de leidingen 10 centimeter. Hoe verder de leidingen uit elkaar liggen, hoe lager de prijs per vierkante meter.

Vloerverwarming wordt meestal als hoofdverwarming aangelegd bij nieuwbouw of bij een grondige renovatie. Wil je vloerverwarming aanleggen bij een kleinere renovatie? Dan zal je deze eerder als bijverwarming gebruiken. De prijs voor vloerverwarming als bijverwarming is gemiddeld € 5 tot 10 per vierkante meter goedkoper.

 

FACTOR 4: oppervlakte van de vloerverwarming

Uiteraard speelt ook de oppervlakte van de vloerverwarming een rol in de prijsbepaling. Meestal wordt er gewerkt met een vloerverwarming prijs per m². Bij grote, makkelijke ruimtes zullen de uiteindelijke vloerverwarming kosten per m² doorgaans lager liggen dan bij kleine, moeilijk bereikbare ruimtes.

 

FACTOR 5: gewenste vloerafwerking

Meestal zal een vloerverwarming installateur ook de afwerking van je vloer voor zijn rekening nemen. Hoeveel dit zal kosten, hangt grotendeels af van de gewenste vloerafwerking. Zo zullen de kosten voor vloerverwarming onder parket of een massief houten vloer hoger liggen dan bij vloerverwarming onder laminaat.

 

FACTOR 6: moeilijkheidsgraad van de werken

Tijdens de prijsbepaling houdt een installateur van vloerverwarming niet alleen rekening met het soort vloerverwarming, de gewenste vloerafwerking, … maar ook met de moeilijkheidsgraad van de werken. In een kleine ruimte met onregelmatige afmetingen liggen de kosten voor vloerverwarming per m² doorgaans hoger dan bij vloerverwarming in grote, rechte ruimtes. Ook de vloeropbouw speelt in een rol in de uiteindelijke prijs van vloerverwarming.

 

Vergelijken loont: vraag offertes aan bij meerdere installateurs!

De vloerverwarming prijs is dus afhankelijk van verschillende factoren. Bovendien kunnen de kosten verschillen per vloerverwarming installateur. Om een goed beeld te krijgen van de exacte prijs voor jouw project en zeker te zijn van de juiste keuze, vraag je best voorstellen aan bij meerdere installateurs. Zo kan je niet alleen hun voorgestelde prijs, maar ook hun advies, uitvoeringstermijn, … vergelijken.

Vrijblijvend offertes ontvangen van installateurs in je buurt? Start je aanvraag.

 

Soorten vloerverwarming en hun prijs

vloerverwarming

Wat kost vloerverwarming precies? Elke soort vloerverwarming heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en prijs. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende vloerverwarming soorten:

1. Kostprijs vloerverwarming nat systeem

Vloerverwarming in de chape is één van de meest gebruikte methodes en zorgt voor de beste warmtegeleiding. Voor het plaatsen van vloerverwarming in de chape zelf betaal je gemiddeld 30 tot 50 euro per m² (excl. btw). Deze prijs is afhankelijk van de wijze waarop de leidingen bevestigd worden. Dat kan zijn op metalen netten, op noppenplaten of vastgeniet op het isolatiemateriaal. Plaatsing op noppenplaten is in de regel het duurst. Indien het om vloerverwarming als bijverwarming gaat, is het per vierkante meter gemiddeld 5 euro goedkoper.
Prijzen op maat van jouw project kunnen hier aangevraagd worden.

2. Kostprijs vloerverwarming droog systeem

Bij vloerverwarming met een droog systeem komt de vloerverwarming niet in contact met de chape, maar worden de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten verwerkt. Vloerverwarming met een droog systeem kost gemiddeld 35 tot 65 euro per m² (excl. btw). Dit soort vloerverwarming is vooral geschikt bij renovaties of in ruimtes met een beperkte opbouwhoogte.
Prijzen op maat van jouw project kunnen hier aangevraagd worden.

3. Kostprijs vloerverwarming infrezen

Bij kleine renovatiewerken is het mogelijk om vloerverwarming te integreren in de bestaande vloer door middel van frezen. Het infrezen van vloerverwarming kost gemiddeld 30 tot 45 euro per m² (excl. btw), uitgaande van een ruimte van 40 m². Dit is inclusief het egaliseren van de vloer. Gaat het om vloerverwarming als bijverwarming, dan betaal je gemiddeld 5 euro per vierkante meter minder. Dit komt omdat de totale lengte van de verwarmingsleidingen dan korter is. Gezien de plaatsing van vloerisolatie niet onbelangrijk is bij grondige renovaties, geniet vloerverwarming met een nat systeem wel de voorkeur.
Prijzen op maat van jouw project kunnen hier aangevraagd worden.

4. Kostprijs elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt voornamelijk ingezet als bijverwarming. Denk bijvoorbeeld aan badkamers of andere ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden. Elektrische systemen zijn vooral aantrekkelijk omdat het installeren ervan niet al te duur is. Daarnaast heb je ook geen dure voorzieningen nodig zoals een cv-ketel met bijhorende leidingen. Er zijn elektrische mattensystemen te koop die eenvoudig in- of op de vloer kunnen worden geplaatst. Een dergelijk systeem kost inclusief thermostaat gemiddeld 60 tot 70 euro per m² (excl. btw en plaatsing).
Prijzen op maat van jouw project kunnen hier aangevraagd worden.

 

vloerverwarming prijs afwerking

 

Prijs vloerverwarming zelf leggen vs. installateur vloerverwarming

Om zelf vloerverwarming te leggen, betaal je per vierkante meter € 15 à 25 euro aan materiaalkosten vanaf een oppervlakte van 40 m². Je hebt dan de volgende materialen nodig: isolatiemateriaal, verwarmingsslangen, koppelingen, thermostaat, verdeelunit en eventueel noppenplaten, netten of cement. Om vloerverwarming te laten leggen, betaal je gemiddeld € 30 tot 70 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Samenwerken met zo’n specialist brengt bovendien nog voordelen met zich mee:

 • Advies op maat: welk type vloerverwarming is het meest aangewezen voor jouw situatie? Wat is de ideale afstand tussen de verwarmingsleidingen? Een verwarmingsinstallateur adviseert je de beste vloerverwarmingsinstallatie.
 • Efficiënte en correcte installatie: een vloerverwarming specialist verzorgt de volledige installatie tot in de puntjes. Zo ben je zeker van een kwalitatief resultaat.
 • Garantie: is er iets mis of werkt je vloerverwarming niet naar behoren? Dan kan je hiervoor steeds bij je installateur terecht. Hij verhelpt tijdens de garantieperiode kosteloos eventuele problemen.
 • Verlaagd btw-tarief: laat je vloerverwarming leggen, dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op zowel de materiaal- als arbeidskosten.

Vloerverwarming laten leggen door een ervaren installateur? Contacteer verschillende vloerverwarming installateurs om gericht prijzen, werkwijzen, mogelijke na-service… te vergelijken. Ontvang prijzen op maat.

 

FAQ over vloerverwarming

Met specifieke vragen over vloerverwarming kan je steeds terecht bij een verwarmingsinstallateur in jouw buurt. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen. • Wanneer vloerverwarming aanleggen?
  Vloerverwarming is voornamelijk geschikt als hoofdverwarming in goed geïsoleerde woningen. Doorgaans wordt vloerverwarming geplaatst in nieuwbouw woningen of bij grondige (energetische) renovaties. In onvoldoende geïsoleerde woningen haalt vloerverwarming een te laag rendement.


 • Kan ik de vloerverwarming kostprijs drukken met premies?
  Voor bepaalde onderdelen van je vloerverwarming installatie kan je een premie krijgen. Denk maar aan een warmtepomp om het water voor je vloerverwarming op te warmen, of de nieuwe leidingen van je centrale verwarming. Een verwarmingsinstallateur informeert je graag over de financiële voordelen waarop je recht hebt wanneer je vloerverwarming laat installeren.


 • Kan ik vloerverwarming leggen in een bestaande woning?
  Dat kan! Vloerverwarming leggen in een bestaande woning wordt vooral aangeraden wanneer je je woning grondig renoveert. Bij kleine renovaties wordt vloerverwarming minder aangeraden, tenzij als bijverwarming.


 • Wat is het energieverbruik en de besparing van vloerverwarming?

  Wanneer je vloerverwarming gaat leggen, is het niet alleen belangrijk om te kijken naar de aanschafkosten, maar ook naar het energieverbruik en de besparing die vloerverwarming oplevert op je energierekening.

  Vloerverwarming verbruikt ongeveer 20% minder energie dan traditionele radiatoren. Dit komt omdat het water dat door de buizen stroomt een gemiddelde temperatuur heeft van 35°C, terwijl dit bij traditionele radiatoren 65°C is. Je warmtepomp of condensatieketel hoeft dus minder warmte op te wekken en verbruikt zo dus ook minder energie. Bovendien kan je met vloerverwarming de thermostaat gemiddeld 2°C lager zetten dan bij radiatoren voor dezelfde gevoelstemperatuur, wat ook een aanzienlijke besparing betekent. • Wat is de goedkoopste vloerverwarming?
  Wanneer je goedkope vloerverwarming zoekt, steken er 2 soorten bovenuit: vloerverwarming in een nat systeem en ingefreesde vloerverwarming. Beide vloerverwarming soorten heb je al geplaatst voor € 30 à 50 per m².


 • Hoe prijzen en offertes vloerverwarming vergelijken?

  Wil je vloerverwarming laten aanleggen? Dan doe je er goed aan om meerdere offertes en prijsvoorstellen te vergelijken. Je kan vloerverwarming offertes het best vergelijken door te letten op de volgende zaken:

  Wat is inbegrepen in de prijs: ertonen de verschillende vloerverwarming offertes een aanzienlijk prijsverschil? Kijk dan wat er precies is inbegrepen in de prijs. Sommige installateurs geven een totaalprijs inclusief vloerafwerking, terwijl anderen enkel de kosten voor de vloerverwarming installatie opgeven.

  Advies: welk type vloerverwarming raadt de installateur jou aan? Op welke manier wil hij de vloerverwarming aanleggen? Welke vloerafwerking adviseert hij? Het zijn allemaal punten om mee te nemen in je keuze voor een bepaalde installateur.

  Garantie: Hoeveel jaar garantie geeft de installateur? En wat wordt er allemaal gedekt door die garantie? Een installateur die een uitgebreide garantieregeling aanbiedt, is zeker van zijn vakkennis en expertise en boezemt meer vertrouwen in.

  Uitvoeringstermijn: Kies voor een installateur die zijn planning kan afstemmen op de jouwe.

  Vloerverwarming offertes ontvangen? Via onderstaand offerteformulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen van meerdere verwarmingsinstallateurs in jouw buurt:

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs