Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming droog systeem

Steeds vaker kiest men voor droogbouw vloerverwarming in plaats van voor het natte vloerverwarmingsysteem. Dat eerste heeft dan ook heel wat interessante voordelen te bieden. De warmteafgifte en -verspreiding verloopt sneller, de nodige opbouwhoogte is kleiner, het risico op barsten is kleiner, … Alles wat je moet weten over vloerverwarming volgens droog systeem lees je in dit artikel.

Ga snel naar: Werking + OpbouwPrijsVoordelenDoe-het-zelven

 

 

Wat is droogbouw vloerverwarming?

Vloerverwarming kan op verschillende manieren aangelegd worden. Of je kiest voor elektrische vloerverwarming, of voor warmwater vloerverwarming met verwarmingsbuizen. Binnen het systeem van warmwater vloerverwarming wordt een onderscheid gemaakt tussen het ingefreesd, droog en nat systeem. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen het natbouw en droogbouw systeem.

Bij vloerverwarming met een droog systeem komen de verwarmingsbuizen, in tegenstelling tot bij het natte systeem, niet in contact met de chape. Ze worden in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen geplaatst. Die isolatieplaten hebben 2 belangrijke functies. Ze voorkomen warmteverlies naar beneden toe en maken de bevestiging van de verwarmingsbuizen op gelijke afstanden in de vloer mogelijk.

In de isolatieplaten plaatst men goten van aluminium of gegalvaniseerd metaal waarin uiteindelijk de verwarmingsbuizen komen. Op de goten komt een afdekplaat in hetzelfde metaal. De goede warmtegeleiding van deze metalen zorgt voor een snellere warmteafgifte en -verspreiding.

 

» Opbouwhoogte

Vloerverwarming volgens het droog systeem is vooral populair omwille van de beperkte opbouwhoogte. Waar de opbouwhoogte voor het natte systeem varieert tussen 18 en 20cm, varieert deze voor droogbouw vloerverwarming tussen 13 en 18cm.

Opbouw vloerverwarming nat systeem: vloerplaat – elektrische en sanitaire leidingen met egalisatielaag (5 cm) – vloerisolatie (5cm) – vloerverwarming en chapelaag (6 à 8cm) – vloerbedekking (2cm)

Opbouw vloerverwarming droog systeem: Bij het natte vloerverwarmingsysteem liggen de verwarmingsbuizen op de vloerisolatie, bij het droge systeem zijn ze erin verwerkt. Daarom kan de opbouwhoogte voor de isolatieplaten met de verwarmingsbuizen en de deklaag (11 à 13cm bij nat systeem) hier beperkt worden tot 4 à 6cm.

 

 

Prijs vloerverwarming droog systeem

In onderstaande tabel vergelijken we de prijs van vloerverwarming volgens het droge systeem met de andere types vloerverwarming.

 

Prijs vloerverwarmingGemiddelde prijs per m²
Elektrische vloerverwarming €50 à €70 per m²
Warmwater vloerverwarming - ingefreesd systeem €35 à €50 per m²
Warmwater vloerverwarming - nat systeem €30 à €50 per m²
Warmwater vloerverwarming - droog systeem €35 à €65 per m²
Benieuwd welk vloerverwarmingsysteem het best past bij jouw situatie? Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan bij professionele vloerverwarmingspecialisten via de offertepagina.

 

Elektrische vloerverwarming is de duurste optie van alle vloerverwarmingsystemen. Binnen het systeem van warmwater vloerverwarming is het droge systeem het duurst met een gemiddelde prijs van 35 tot 65 euro per vierkante meter. Welk vloerverwarmingsysteem je kiest, zal afhangen van jouw eigen wensen en de mogelijkheden van de locatie.

We haalden het al aan. Vloerverwarming volgens het droog systeem biedt enkele interessante voordelen en in sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer de beschikbare opbouwhoogte beperkt is, is het zelfs de enige mogelijkheid om vloerverwarming aan te leggen. Heb je interesse in vloerverwarming en ben je benieuwd naar advies en een prijs op maat? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen via de offertepagina.

 

vloerverwarming droog systeem

 

Voordelen vloerverwarming droog systeem

Vloerverwarming, op welke manier het ook geplaatst wordt, heeft op zich al enkele interessante voordelen t.o.v. andere verwarmingsmethodes. Maar wat zijn de voordelen van het droge vloerverwarmingsysteem t.o.v. het natte systeem? We geven een overzicht:

 • Snellere warmteafgifte en -verspreiding: De goede warmtegeleiding zorgt voor een snellere warmteafgifte en -verspreiding. Je bent dus verzekerd van een aangenaam warmtecomfort.
 • Lagere keteltemperatuur: Door de betere warmtespreiding kan met lagere keteltemperaturen gewerkt worden.
 • Minder risico op barsten in de vloer: Dat is te danken aan de lagere keteltemperaturen waarmee gewerkt kan worden.
 • De verwarmingsbuizen hebben meer ruimte om uit te zetten en te krimpen: Bij het nat systeem ligt dat moeilijker en moet er de nodige aandacht aan besteed worden om problemen te vermijden.
 • Kleinere opbouwhoogte: Dat maakt het droge vloerverwarmingsysteem geschikt voor locaties waarbij de beschikbare opbouwhoogte beperkt is.
 • Vloerafwerking kan sneller geplaatst worden: Daarbij zijn verschillende vloerafwerkingen mogelijk (natuursteen, keramische tegels, parket, laminaat, …)
 • Makkelijk te combineren met een warmtepomp of condensatieketel.
 • Makkelijker te installeren.

 

 

Wanneer kiezen voor vloerverwarming volgens droog systeem?

Of je al dan niet kiest voor het droge vloerverwarmingsysteem hangt voornamelijk af van jouw eigen wensen en voorkeuren. In sommige gevallen is dit systeem echter beter geschikt dan het natte systeem of zelfs de enige mogelijkheid om vloerverwarming aan te leggen. Vloerverwarming met droog systeem is vaak de beste optie bij:

 • Renovatieprojecten: Daarbij is meestal slechts een beperkte opbouwhoogte beschikbaar.
 • Locaties met een beperkte opbouwhoogte: Droogbouw vloerverwarming is dan de enige manier om vloerverwarming aan te leggen.
 • Bij woningen met een houtskelet of bij houten vloeren: Het droog systeem is daarvoor het meest geschikt.
 • Appartementen

 

 

Doe-het-zelven of een vakman inschakelen?

Vloerverwarming leggen vraagt voorzichtigheid en kennis van zaken. Doe-het-zelven klinkt misschien goedkoper, maar dat is niet altijd het geval.

Fouten bij doet-het-zelven zijn namelijk snel gemaakt. Zo loop je niet alleen het risico dat de vloerverwarming niet naar behoren werkt. Zulke fouten kunnen ook de kosten voor herstellingen achteraf aardig doen oplopen. Bovendien moet je zelf al het werkmateriaal voorzien, wat al snel heel wat geld kost. Een vakman inschakelen biedt daarentegen enkele interessante voordelen:

 • Advies op maat: Wat is de beschikbare opbouwhoogte bij jouw vloer? Is vloerverwarming volgens het droge systeem de beste optie voor jouw situatie? … Een vakman kan jou met zijn kennis en ervaring adviseren en helpen om de juiste keuzes te maken.
 • Kwalitatief eindresultaat: Van de voorbereiding tot de plaatsing van de vloerverwarming, een vakman heeft de nodige kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen. Zo ben jij verzekerd van een kwalitatief eindresultaat.
 • Een vakman beschikt zelf over het nodige werkmateriaal: Jij hoeft dus geen materiaal te voorzien waardoor je heel wat geld kan uitsparen.
 • Bespaar jezelf tijd en moeite: Wat een vakman voor jou doet, hoef je zelf niet te doen.

 

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs