Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gasketel

De gasketel is één van de meest gebruikte toestellen om de woning te verwarmen. Gasketels zijn bijzonder compact en genereren op een snelle en efficiënte manier warm water. De nieuwste generatie gasketels is bovendien ook erg zuinig. In dit artikel lees je meer over wanneer je nog een gasketel kan plaatsen, welke gasketel je dan best plaatst, de prijs, het onderhoud & de mogelijke alternatieven.

Ga snel naar:
Welke gasketel plaatsen?
Gasketel prijs
Onderhoud gasketel
Gasketel vervangen

 

Mag ik nog een gasketel plaatsen? Wetgeving gasketels

Een gascondensatieketel maakt gebruik van de warme rookgassen om het water voor de centrale verwarming voor te verwarmen. Nadat de rookgassen hun warmte afgegeven hebben, komen ze op dauwtemperatuur en gaan hierdoor condenseren. Een woordje over de regelgeving rond gasketels:

  • Bestaande woningen: in bestaande woning is het nog steeds toegestaan om nieuwe gasketels te plaatsen, maar je mag wel enkel nog condenserende gasketels kopen. Gas hoogrendementsketels voldoen niet meer aan de huidige wetgeving.
  • Nieuwbouwwoningen: bij nieuwbouwwoningen zijn de regels iets strenger en mag je vanaf 1 januari 2025 geen nieuwe aardgasketel meer plaatsen. Een aardgassluiting is er dan verboden, wat past in het plan om vanaf 2050 zo weinig mogelijk met fossiele brandstoffen te verwarmen. Je moet vanaf dan dus voor een duurzamer alternatief kiezen voor je nieuwbouw.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Een expert kan je adviseren over de beste soort verwarming voor jouw woning, rekening houdende met alle regels. Ontvang advies op maat van jouw situatie.

 

Welke gasketel plaatsen?

Er zijn verschillende mogelijke gasketels waaruit je kan kiezen voor je bestaande woning. We bespreken hieronder enkele belangrijke keuzes:

 

Gascondensatieketel i.p.v. gas hoogrendementsketel

Als je een nieuwe gasketel plaatst, moet dit verplicht een gascondensatieketel zijn. Een gewone gas hoogrendementsketel is niet meer mogelijk. Zo’n gascondensatieketel is namelijk heel wat zuiniger en dankzij het beperkte stralingsverlies haalt een gascondensatieketel een bijzonder hoog rendement. Met een rendement van +/- 107%, haalt hij 15% tot 20% meer warmte uit dezelfde hoeveelheid aardgas.

Voor een gemiddeld gezin betekent het vervangen van een niet-condenserende gasketel naar een condensatieketel een jaarlijkse besparing van 20% op de energiefactuur.

Ook wanneer je oude gasketel nog niet versleten is, loont het dus om de overstap te maken. Als je weet dat de gemiddelde gasketel om de 25 jaar vervangen wordt en de nieuwste generatie op 10 jaar is terugverdiend, doe je dus een besparing van zo’n 200 euro per jaar. Benieuwd naar jouw mogelijke winst en rendement? Ontvang hier offertes en voorstellen van installateurs.

 

Vermogen gasketel

Bij een nieuwe gasketel is het ook belangrijk om het juiste vermogen te kiezen. Dat vermogen hangt vooral af van de te verwarmen ruimtes en de isolatiewaarde van het gebouw. Een gasketel met een te laag vermogen is goedkoper in aankoop maar moet wel steeds op volle toeren draaien. Dit vergt meer energie waardoor je verbruik een pak hoger ligt. Bovendien zal je gasketel ook minder lang meegaan omdat hij harder moet werken dan voorzien door de fabrikant.

Een gasketel met een te hoog vermogen zal qua rendement dan weer perfect werken maar kost wel onnodig meer dan de correct gedimensioneerde ketel. Om het correcte vermogen te berekenen, doe je dus best een beroep op een erkende installateur. Deze houdt rekening met je persoonlijke situatie en geeft je advies op maat. Ontvang een berekening en offerte op jouw maat.

 

Gasketel merken

De installatie en prijs van een gasketel verschilt sterk naargelang het merk. De meeste installateurs specialiseren zich daarom vaak in 1 of enkele merken. Gekende merken van gascondensatieketels zijn o.a. Vaillant, Viessmann, Buderus, Junkers, Radson, Remeha… Elk merk heeft z’n eigen voor- en nadelen.

Om zeker te zijn dat je prijs/kwaliteit het meest interessante toestel voorgesteld krijgt, vraag je best offertes aan bij meerdere installateurs. Zo kan je de merken en prijzen beter met elkaar vergelijken. Ontvang online offertes van erkende installateurs in jouw regio.

 

Prijs gasketel

Afhankelijk van het benodigd vermogen kost een nieuwe gasketel tussen € 2.000 en 5.400 (excl. btw en incl. installatie). De prijs kan ook verschillen afhankelijk van het merk en type van je nieuwe gasketel.

Om zeker te zijn van een kwalitatief toestel met het juiste vermogen vraag je best voorstellen aan bij meerdere ervaren installateurs. Zo kan je niet alleen prijzen van gascondensatieketels vergelijken maar ook merken, rendement, opties, service-na-verkoop… Ontvang online prijsvoorstellen van installateurs.

 

onderhoud gasketel

Onderhoud gasketel

Een onderhoud van je gasketel is verplicht vanaf een vermogen van 20 kW. Zo’n onderhoud moet je om de 2 jaar laten uitvoeren door een erkende technicus. Tijdens het onderhoud van de gasketel voert een erkend technicus metingen uit en controleert hij de uitstoot van verbrandingsgassen. Daarnaast wordt de ketel gereinigd en indien nodig wordt de brander opnieuw ingesteld.

Door het onderhoud ben je verzekerd van een goede en efficiënte werking van je verwarmingsinstallatie. Je installatie zal door regelmatig onderhoud ook veel langer meegaan zodat je de gasketel minder snel moet vervangen. Een onderhoud van je gasketel kost gemiddeld € 100 à 170 (excl. btw), maar kan goedkoper uitkomen als je een onderhoudscontract afsluit. Kom meer te weten over de opties en ontvang offertes op maat via onze offerteservice.

 

Gasketel vervangen

Is je gasketel toe aan vernieuwing? Dan kan je deze ook vervangen door een duurzamer alternatief. We zetten hieronder nog enkele alternatieven voor gasketels op een rij:

 

1. Warmtepomp

Een van de populairste manieren om je woning duurzaam te verwarmen is een warmtepomp. Je kan daarbij kiezen tussen een geothermische warmtepomp of een lucht warmtepomp. Geothermische warmtepompen halen het hoogste rendement, maar zijn vooral geschikt voor nieuwbouwwoningen door hun ingewikkelde installatie. Lucht warmtepompen zijn eenvoudiger te plaatsen en goedkoper, maar het rendement ervan is sterk afhankelijk van de buitentemperaturen.

 

2. Hybride cv-ketel

Wil je je gasketel nog niet volledig vervangen? Dan kan je deze ook combineren met een warmtepomp. We spreken dan over een hybride cv-ketel. Zo’n systeem kiest op elk moment welke energiebron de meest voordeligste is. Het systeem zal voornamelijk verwarmen met de warmtepomp omdat de stookkosten hiermee het laagst zijn. Is het buiten te koud of is er een grote warmtevraag? Dan kan de gasketel bijspringen om te verwarmen.

 

3. Biomassaketel

Biomassaketels zijn ook een erg duurzaam alternatief voor je gasketel. Deze maken gebruik van organische materialen zoals brandhout, pellets of houtsnippers om te stoken. Een biomassaketel kan ook werken op bijvoorbeeld stro, riet of koolzaadolie, maar deze materialen worden vooral door landbouwers gebruikt. Biomassaketels zijn makkelijk aan te sluiten op je bestaande centrale verwarming en zorgen in tegenstelling tot een gasketel dus voor hernieuwbare energie.

 

4. Elektrische ketel

Een elektrische ketel werkt volledig op elektriciteit. In tegenstelling tot een warmtepomp onttrekt dit systeem dus geen warmte aan de omgeving, waardoor je energieverbruik wel vrij hoog kan liggen. Daarom is een elektrische ketel vooral een goed alternatief als je woning goed geïsoleerd is, als het om een kleiner te verwarmen oppervlakte gaat en als je zonnepanelen hebt om de elektriciteitskosten (deels) te dekken.

 

CONCLUSIE: wat is de beste verwarming(ketel) voor mijn woning?

Wil je je gasketel vervangen? Dan zijn er dus tal van mogelijkheden waaruit je kan kiezen. De keuze zal vooral afhangen van de oppervlakte en isolatiegraad van je woning, je budget en je eigen voorkeuren. Gaat het om een nieuwbouw? Dan ben je sowieso verplicht om voor een duurzamer alternatief te kiezen. Op lange termijn ben je hoe dan ook beter af met een verwarmingssysteem op groene energie.

Advies nodig? Een verwarmingsinstallateur kan je advies geven op maat van jouw woning en situatie, en zorgt voor een correcte installatie van het gekozen systeem. Ontvang advies en offertes op maat via onderstaand offerteformulier:

 

 

 

Offertes voor een verwarmingsketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste verwarmingsketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs