Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

De combiketel: verwarming en warm water in één

Een combiketel is een combinatie tussen een geiser of boiler en een cv-ketel. Een cv-ketel zorgt voor de verwarming van het huis en een geiser of boiler zorgt voor de verwarming van het water uit de kraan. Een combiketel kan beide functies uitvoeren en daardoor is er dus maar één apparaat nodig. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aankoop van deze ketel?

 

Soorten combiketels en hun rendement

Er bestaan verschillende soorten combiketels. Zo heb je de HR-ketel, de VR-ketel, de ketel met ingebouwde boiler en de ketel met een doorstromer. Een ingebouwde boiler levert direct warm water als de kraan open wordt gedraaid. Dit kost meer energie, maar er gaat zo minder water verloren. Een doorstroomtoestel maakt het water warm als de warmtekraan wordt opengedraaid. Dit kost minder energie, maar zo wordt er wat meer water verloren. De bekendste merken van CV-combiketels zijn Vaillant, Nefit, Remeha, Bosch, Intergas, Atag, AWB en Itho Daalderop.

 

combi ketel verwarming HR-combiketel

HR staat voor Hoog Rendement en betekent dat de ketel efficiënt werkt en daardoor kostenbesparend is. HR-ketels zijn onderverdeeld in drie categoriën: HR100, die een rendement heeft van 100%, gevolgd door HR 104 en HR 107. Het rendement wordt berekend op de verbrandingswaarde van aardgas in combinatie met de condensatiewarmte. Lees hier meer over hoogrendementsketels.

 

VR-combiketel

VR staat voor Verbeterd Rendement en houdt in dat het minder rendement heeft dan de HR-ketel, maar goedkoper is in aanschaf. VR-Combiketels schommelen rond de 83% rendement wat zo’n 20% meer is dan de conventionele ketel. Dit is een aanzienlijk verschil als je weet dat het prijsverschil tussen beide ketels gering is. De VR-ketel is vooral interessant voor kleine ruimtes, mensen die weinig thuis zijn en huurhuizen.

 

 

Verbruik combiketel

Combiketels worden ingedeeld in de hoeveelheid water die ze kunnen aanleveren. Deze indeling bestaat uit zes klassen die Comfort Warm water (CW)-klassen worden genoemd.

CW1 = Minder dan zes liter, één kraan kan warm water geven.
CW2 = Minstens zes liter, één kraan of één douche kan warm water geven.
CW3 = Minstens tien liter, één kraan, douche of bad kan warm water geven.
CW4 = Minstens 12,5 liter, meerdere kranen kunnen beperkt tegelijkertijd warm water geven.
CW5 = Minstens 12,5 liter, meerdere kranen of douches kunnen beperkt tegelijkertijd warm water geven.
CW6 = Minstens 12,5 liter, meerdere kranen en douches of baden kunnen tegelijkertijd warm water geven.

Het hangt van de situatie af welke CW het beste gekozen kan worden. Als er bijvoorbeeld uit de kraan 2 liter water per minuut wordt gevraagd en uit de douche 6 liter water, dan is er minimaal CW4 nodig om uit beide warm water te krijgen. Het wordt aangeraden om voor de eigen situatie de CW uit te rekenen.

 

Prijs

De kosten voor combiketels kunnen variëren tussen de 600 en de 2000 euro. De totale prijs wordt berekend aan de hand van de ketel zelf en de installatiekosten. De installatiekosten kunnen wel 30 tot 50 % van de totale kosten bevatten. Tevens is de prijs afhankelijk van de CW-klasse. Hoe hoger deze waarde, hoe duurder de aanschaf van de ketel. Er wordt echter op lange termijn meer bespaard naarmate de waarde hoger is. Het is belangrijk om de uiteindelijke kosten voor elke situatie apart te laten berekenen, de installateur moet de woonsituatie daarom goed kennen. In sommige situaties zijn subsidies aan te vragen.

 

Milieuvriendelijke oplossingen

Om rekening te houden met het milieu kan er gelet worden op een aantal aspecten. Ten eerste zijn er drie klassen voor HR-ketels, namelijk HR 100, HR 104 en HR 107. Des te hoger het getal, des te energiezuiniger de ketel.

Een modulerende ketel kan harder of zachter branden in plaats van alleen maar hard of zacht. Op deze manier werkt de ketel nauwkeuriger en worden er minder schadelijke stoffen uitgestoten.

Een Schonere Verbranding (SV)-label geeft aan dat een ketel minder schadelijke stoffen uitstoot. Een Hoog Rendement warm water (HRww)-label laat zien dat een ketel op een efficiënte en zuinige manier warm water levert.

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs

 

 

Offertes voor een verwarmingsketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste verwarmingsketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs