Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lucht-lucht warmtepomp: werking en prijzen

Met een lucht-lucht warmtepomp kan je je woning op een milieuvriendelijke manier verwarmen én afkoelen. Je verbruikt namelijk geen fossiele brandstof; alleen een elektriciteitsaansluiting is vereist. De investeringskosten zijn bovendien redelijk laag in vergelijking met andere soorten warmtepompen. Hier ontdek je meer info over de werking, voor- en nadelen en de prijs van lucht-lucht warmtepompen.

Snel naar: opbouwwanneer dit type warmtepomp kiezen?prijsvoordelen/nadelenwerking

 

 

buitenunit lucht lucht warmtepomp Opbouw van het systeem

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit, die met elkaar in verbinding staan:

– buitenunit: dit onderdeel van een lucht lucht warmtepomp zuigt de buitenlucht aan en zorgt voor de verwarming van de lucht. De unit kan op de grond, aan een muur of op een plat dak geplaatst worden.

– binnenunit: dit onderdeel van de lucht-lucht warmtepomp blaast de warme of koude lucht in de woning. Je kan kiezen voor een wand-, vloer- of plafondmodel. Je kan trouwens meerdere binnenunits koppelen aan dezelfde buitenunit.

 

 

Wanneer kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp?

Als je nog geen verwarming hebt of elektrisch verwarmt, dan is een lucht-lucht warmtepomp zeker het overwegen waard. Dit type warmtepomp is een goed alternatief voor elektrische verwarming omdat deze nogal vaak hoge elektriciteitskosten met zich meebrengt (bijvoorbeeld bij accumulatoren).

Heb je al een verwarmingsinstallatie, bijvoorbeeld via radiatoren of vloerverwarming, dan is een lucht-water warmtepomp de aangewezen optie. Deze onttrekt ook warmte aan de buitenlucht maar verwarmt het water voor de verwarmingsinstallatie in plaats van warme lucht af te geven. De lucht-water warmtepomp wordt dus aangesloten op de bestaande verwarmingsleidingen van de radiatoren of de vloerverwarming. Meer info over de lucht-water warmtepomp vind je in dit artikel.

 

 

Lucht-lucht warmtepomp prijs

De kosten voor de plaatsing van een lucht-lucht warmtepomp liggen redelijk laag in vergelijking met andere soorten warmtepompen. Er hoeven ook geen graafwerken te gebeuren. Wil je een lucht-lucht warmtepomp kopen, hou er dan rekening mee dat de prijs van verschillende factoren zal afhangen. Onder meer het vermogen van de installatie, het aantal binnenunits en het model van de binnenunit(s) (vloer-, plafond- of wandmodel) zullen een rol spelen bij het berekenen van de kosten.

Voor de plaatsing van een lucht-lucht warmtepomp met binnenunit aan de wand in een ruimte van gemiddelde grootte kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 2.500 euro. Kies je voor meerdere binnenunits of voor extra vermogen, dan lopen de prijzen uiteraard op.

Wil je een lucht-lucht warmtepomp kopen en laten installeren door een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van warmtepompen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

Tip: voor de plaatsing van een lucht-lucht warmtepomp kom je misschien wel in aanmerking voor een premie. Op die manier kan je de terugverdientijd van je investering wat inkorten.
Klik hier voor meer informatie over de premies voor warmtepompen.

 

lucht lucht warmtepomp plaatsen binnenunit

 

Voor- en nadelen

+ Lage prijs: een lucht-lucht warmtepompsysteem is goedkoper dan de andere soorten warmtepompen.

+ Flexibiliteit: het systeem kan in warme perioden ook gebruikt worden als om te koelen.

+ Snelle werking: dankzij de snelle werking van het toestel kan een ruimte snel op de gevraagde temperatuur gebracht worden.

+ Eenvoudige installatie: er hoeven geen hoge kosten gemaakt te worden voor graafwerkzaamheden. Er zijn soorten warmtepompen waarvoor graafwerkzaamheden wel nodig zijn.

+ Milieuvriendelijk: voor het gebruik van een lucht-lucht warmtepomp heb je -net als voor de andere soorten warmtepompen- geen fossiele brandstoffen nodig, je verbruikt alleen elektriciteit.

 

Laag rendement bij koud weer.

Extra verwarming nodig: aangezien het rendement van een lucht-lucht warmtepomp bij koud weer nogal laag kan liggen, is het aangeraden om een extra verwarmingstoestel te voorzien bij koude weersomstandigheden.

Niet te combineren met bestaande verwarmingstoestellen zoals radiatoren of vloerverwarming. Wil je een warmtepomp aansluiten op deze verwarmingstoestellen, dan kies je beter voor een lucht-water warmtepomp, die het water in de leidingen van deze toestellen zal verwarmen.

 

lucht lucht warmtepomp prijs

 

Werking van een lucht-lucht warmtepomp

Zoals je reeds kon lezen is een lucht-lucht warmtepomp opgebouwd uit een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit trekt de lucht aan met een ventilator. Deze lucht wordt tot op de gewenste temperatuur gebracht met behulp van een koelgas, dat opgewarmd wordt door een compressor. Het opgewarmde koelgas geeft zijn energie af aan de lucht die door de binnenunit aangezogen wordt. Op die manier kan warme lucht in de woning worden geblazen.

Het systeem kan zoals reeds vermeld ook omgekeerd gebruikt worden; de lucht-lucht warmtepomp kan ook warmte uit een ruimte onttrekken en dus als airco dienst doen.

 

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs