Warmtepomp installateur kiezen: aandachtspunten
Heb je interesse om een warmtepomp te kopen, dan moet je op zoek gaan naar een installateur die het toestel correct kan plaatsen. Bij plaatsing door een erkend aannemer kom je bovendien misschien wel in aanmerking voor een premie. Hier bespreken we enkele aandachtspunten bij het zoeken van een geschikte warmtepomp installateur.
Warmtepomp laten plaatsen door een vakman? Ontvang gratis & vrijblijvend offertes op maat.
Aandachtspunten bij het kiezen van warmtepomp installateur
Het plaatsen van een warmtepomp is geen eenvoudige klus. Je doet daarom best een beroep op een professionele installateur. Dan kan je rekenen op een correcte plaatsing en een goede werking van het toestel. Voor de installatie van het toestel hou je best rekening met volgende aandachtspunten:
– De installatieduur is afhankelijk van het type warmtepomp. Reken op 1 à 2 dagen voor het uitvoeren van een volledige installatie.
– Je informeert je best op voorhand over de verschillende soorten warmtepompen, zodat je gericht advies kan vragen aan de vakman. De warmtepomp installateur kan je verder adviseren over de beste warmtepomp voor jouw situatie.
– Het is aangeraden om te kiezen voor een aannemer met een certificaat van bekwaamheid. Anders moet je de installatie nog door een aparte gecertificeerde keuringsinstantie laten keuren.
Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij erkende aannemers voor de plaatsing van een warmtepomp. Zo kan je makkelijk prijsvoorstellen van meerdere installateurs met elkaar vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen.
Ontvang via deze pagina gratis en vrijblijvend offertes.
Hoe zit het met de premie voor warmtepompen?
Met een warmtepomp kan je je woning en/of je sanitair water op een energiezuinige manier verwarmen. Om de aankoop van dit energiezuinig toestel te stimuleren kan in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. Daarmee kan je de kosten al flink drukken. Een overzicht:
- Mijn VerbouwPremie: wil je investeren in een warmtepomp(boiler)? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden de Mijn VerbouwPremie aanvragen.
- EPC-labelpremie: renoveer je met als doel om de EPC-score van je woning te verbeteren? Dan maak je aanspraak op de EPC-labelpremie. Het premiebedrag wordt bepaald op basis van de EPC-score waarnaar je streeft. Let op, vanaf april 2024 speelt ook je inkomenscategorie hierin een rol!
- Verlaagd btw-tarief: laat je je installatie plaatsen door een gecertificeerd installateur? Dan betaal je slechts 6% btw op materiaal- en arbeidskosten. Tot en met 31 december 2023 geldt dit nu ook voor installaties in recentere woningen (< 10 jaar oud).
BELANGRIJK: er zijn uiteraard telkens voorwaarden verbonden aan deze premies. Wens je hier meer over te weten? Ontdek dan meer in ons uitgebreide artikel over premies voor de plaatsing van warmtepompen.
TIP: een belangrijke voorwaarde is dat je je warmtepomp enkel door een erkend aannemer laat plaatsen. Een professionele warmtepomp installateur kan je trouwens ook verder informeren over de voorwaarden, bedragen en aanvraagprocedures van de subsidies voor het laten installeren van een warmtepomp.
Vind hier je warmtepomp installateur!
Zoals reeds gezegd is het plaatsen van een warmtepomp werk voor specialisten. Hoe de installatie van het toestel verloopt, is afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer het type warmtepomp, het vermogen, de benodigde oppervlakte en de bodemeigenschappen (belangrijk voor de boringen) zullen een invloed hebben op het verloop en de duur van de werken.