Prijs warmtepomp
De prijs die je voor een warmtepomp betaalt, is afhankelijk van het soort warmtepomp en de benodigde installatiewerkzaamheden. Geothermische warmtepompen zijn het duurst maar bieden het beste rendement, luchtpompen zijn vele malen goedkoper maar hebben een wat lager rendement. Een overzicht van gemiddelde prijzen van warmtepompen vind je hier:
Graag een prijs op maat? Vraag nu vrijblijvend offertes aan via onze online offerteservice.
1. Prijs grond-water warmtepomp
Voor een systeem met een verticaal buizennetwerk moet je denken aan een kostprijs die begint bij €15.000. Bij dit systeem zijn extra kosten gemoeid omdat er kostbare grondboringen gedaan moeten worden.
Meer info en prijzen van grond-water warmtepompen vind je hier.
2. Water-water warmtepomp prijs
Het rendement van geothermische warmtepompen ligt daarentegen vrij hoog, waardoor je op lange termijn toch flink kunt besparen op de energiekosten.
Meer info en prijzen van water-water warmtepompen vind je hier.
3. Kostprijs lucht-lucht warmtepomp
Het grote voordeel aan een lucht-lucht systeem is dat de installatie minder ingrijpend is dan een geothermisch systeem. Er hoeven immers geen graafwerken te gebeuren, waardoor de installatiekosten tot een minimum kunnen worden beperkt.
Meer info en prijzen van lucht-lucht warmtepompen vind je hier.
4. Prijs lucht-water warmtepomp
Hiermee is dit systeem goedkoper dan een verwarmingssysteem met geothermische warmtepompen. Graafwerken zijn niet nodig en dit scheelt dan ook behoorlijk in de kostprijs.
Meer info en prijzen van lucht-water warmtepompen vind je hier.
Terugverdientijd warmtepomp
Wanneer je kiest voor een warmtepomp, dan kies je voor een investering op lange termijn. Dat wil zeggen dat je duurzaam gebruik gaat maken van natuurlijke bronnen en dat je de investering die hiermee gemoeid is op langere termijn terug gaat verdienen. Hoe lang de terugverdientijd van een warmtepomp precies bedraagt, is zonder nadere informatie lastig in te schatten.
Hoewel een precieze terugverdientijd formuleren erg moeilijk is, kunnen we wel een schatting doen. De prijs van luchtpompen kan je terugverdienen in een periode van tien tot vijftien jaar. Voor geothermische pompen is deze termijn langer. Rekening houdend met de inflatie en stijging van energieprijzen kan de terugverdientijd korter uitvallen. Als kers op de taart help je met een warmtepomp ook mee tegen de uitputting van natuurlijke energiebronnen en opwarming van de aarde.
Prijs warmtepomp: premies en subsidies
Als je een warmtepomp gaat plaatsen, dan kan je misschien wel een deel van de investering recupereren via de premie van de netbeheerder. Het precieze bedrag is afhankelijk van het type toestel dat je plaatst.
Eindfacturen mogen maximaal één jaar oud zijn om een warmtepomp premie te ontvangen. De premiebedragen hangen af van het type warmtepomp: 4.000 euro voor een geothermische warmtepomp, 1.500 euro voor een lucht-waterwarmtepomp, 800 euro voor een hybride lucht-waterwarmtepomp en ten slotte 300 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp. De premies kunnen nooit meer dan 40 % van de factuur bedragen.
Is de warmtepomp onderdeel van 3 of meer energiebesparende maatregelen, dan maak je ook aanspraak op de totaalrenovatiebonus. In sommige gemeentes kom je daarnaast nog in aanmerking voor een subsidie. In het artikel “Premie warmtepomp” vind je de voorwaarden, aanvraagprocedure en andere nuttige info voor de premies voor warmtepompen.