Centraleverwarmingcv.be Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Centraleverwarmingcv.be

Prijs warmtepomp

De prijs die je voor een warmtepomp betaalt, is afhankelijk van het soort warmtepomp en de benodigde installatiewerkzaamheden. Geothermische warmtepompen zijn het duurst maar bieden het beste rendement, luchtpompen zijn vele malen goedkoper maar hebben een wat lager rendement. Een overzicht van gemiddelde prijzen van warmtepompen vind je hier:

Graag een prijs op maat? Vraag nu vrijblijvend offertes aan via onze online offerteservice.

 

 

1. Prijs grond-water warmtepomp

grond water warmtepomp De kostprijs van een grond-water warmtepomp is voornamelijk afhankelijk van het type buizennetwerk (captatienet). Gaat het om een horizontaal captatienet, dan moet je rekening houden met een kostprijs vanaf €10.000.

Voor een systeem met een verticaal buizennetwerk moet je denken aan een kostprijs die begint bij €15.000. Bij dit systeem zijn extra kosten gemoeid omdat er kostbare grondboringen gedaan moeten worden.

Meer info en prijzen van grond-water warmtepompen vind je hier.

 

 

 2. Water-water warmtepomp prijs

Prijs water water warmtepomp Omdat er voor een water-water warmtepomp diepe putten gegraven moeten worden, wat arbeidsintensief is, is de prijs van een water-water warmtepompinstallatie vrij hoog. Houd rekening met een kostprijs vanaf €15.000.

Het rendement van geothermische warmtepompen ligt daarentegen vrij hoog, waardoor je op lange termijn toch flink kunt besparen op de energiekosten.

Meer info en prijzen van water-water warmtepompen vind je hier.

 

 

3. Kostprijs lucht-lucht warmtepomp

Lucht lucht warmtepomp De prijs van een lucht-lucht warmtepomp is voornamelijk afhankelijk van de grootte van de installatie. De startprijs bedraagt ongeveer 2.500 euro (inclusief installatie).

Het grote voordeel aan een lucht-lucht systeem is dat de installatie minder ingrijpend is dan een geothermisch systeem. Er hoeven immers geen graafwerken te gebeuren, waardoor de installatiekosten tot een minimum kunnen worden beperkt.

Meer info en prijzen van lucht-lucht warmtepompen vind je hier.

 

 

4. Prijs lucht-water warmtepomp

Prijs lucht-lucht warmtepomp Ten slotte is er nog de lucht-water warmtepomp, die de buitenlucht aantrekt en verwarmt. Deze warmte wordt dan gebruikt voor het water van verwarmingsinstallaties. De kostprijs van dit type warmtepomp schommelt tussen 7.500 en 12.500 euro (inclusief installatie).

Hiermee is dit systeem goedkoper dan een verwarmingssysteem met geothermische warmtepompen. Graafwerken zijn niet nodig en dit scheelt dan ook behoorlijk in de kostprijs.

Meer info en prijzen van lucht-water warmtepompen vind je hier.

 

 

Terugverdientijd warmtepomp

Wanneer je kiest voor een warmtepomp, dan kies je voor een investering op lange termijn. Dat wil zeggen dat je duurzaam gebruik gaat maken van natuurlijke bronnen en dat je de investering die hiermee gemoeid is op langere termijn terug gaat verdienen. Hoe lang de terugverdientijd van een warmtepomp precies bedraagt, is zonder nadere informatie lastig in te schatten.

Hoewel een precieze terugverdientijd formuleren erg moeilijk is, kunnen we wel een schatting doen. De prijs van luchtpompen kan je terugverdienen in een periode van tien tot vijftien jaar. Voor geothermische pompen is deze termijn langer. Rekening houdend met de inflatie en stijging van energieprijzen kan de terugverdientijd korter uitvallen. Als kers op de taart help je met een warmtepomp ook mee tegen de uitputting van natuurlijke energiebronnen en opwarming van de aarde.

 

Prijs warmtepomp: premies en subsidies

Als je een warmtepomp gaat plaatsen, dan kan je misschien wel een deel van de investering recupereren via de premie van de netbeheerder. Het precieze bedrag is afhankelijk van het type toestel dat je plaatst.

Is de warmtepomp onderdeel van 3 of meer energiebesparende maatregelen, dan maak je ook aanspraak op de totaalrenovatiebonus. In sommige gemeentes kom je daarnaast nog in aanmerking voor een subsidie. In het artikel “Premie warmtepomp” vind je de voorwaarden, aanvraagprocedure en andere nuttige info voor de premies voor warmtepompen.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs