Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs warmtepomp

De prijs die je voor een warmtepomp betaalt, is afhankelijk van het soort warmtepomp en de benodigde installatiewerkzaamheden. Geothermische warmtepompen zijn het duurst maar bieden het beste rendement, luchtpompen zijn vele malen goedkoper maar hebben een wat lager rendement. Een overzicht van gemiddelde kostprijs van warmtepompen vind je hier.

Ga snel naar:
Prijs per soort warmtepomp
Terugverdientijd + besparing warmtepomp
Premies warmtepomp
Prijsbepalende factoren
Hoe warmtepomp prijzen vergelijken?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Gemiddelde warmtepomp prijs in 2024

De prijzen voor warmtepompen variëren sterk van € 2.500 tot 24.000 (incl. btw en plaatsing). Zo heb je al een lucht-lucht warmtepomp vanaf € 2.500, terwijl de prijs van een geothermische warmtepomp kan oplopen tot € 24.000. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de kosten per type warmtepomp:

Soort warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Grond/water warmtepomp€ 10.000 à 24.000
Water/water warmtepomp€ 15.000 à 20.000
Lucht/lucht warmtepompvanaf € 2.500
Lucht/water warmtepomp€ 7.500 à 12.500
Hybride warmtepomp€ 5.000 à 7.000

Benieuwd naar de exacte kostprijs voor jouw project? Een warmtepomp installateur adviseert je over de beste oplossing voor jouw situatie en bezorgt je een prijs op maat. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen.

 

Prijs per soort warmtepomp

Wat kost een warmtepomp inclusief installatie? Hieronder vind je een overzicht van de kosten per type warmtepomp, inclusief installatie:

 

1. Grond-water warmtepomp prijs

grond water warmtepomp De kostprijs van een grond-water warmtepomp is voornamelijk afhankelijk van het type buizennetwerk (captatienet). Gaat het om een horizontaal captatienet, dan moet je rekening houden met een kostprijs vanaf €10.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

Voor een systeem met een verticaal buizennetwerk moet je denken aan een kostprijs die begint bij €15.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Bij dit systeem zijn extra kosten gemoeid omdat er kostbare grondboringen gedaan moeten worden.

Meer info + prijzen van grond-water warmtepompen

 

2. Water-water warmtepomp prijs

Prijs water water warmtepomp Omdat er voor een water-water warmtepomp diepe putten gegraven moeten worden, wat arbeidsintensief is, is de prijs van een water-water warmtepompinstallatie vrij hoog. Houd rekening met een kostprijs vanaf €15.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

Het rendement van geothermische warmtepompen ligt daarentegen vrij hoog, waardoor je op lange termijn toch flink kunt besparen op de energiekosten.

Meer info + prijzen van water-water warmtepompen

 

 

3. Lucht-lucht warmtepomp prijs

lucht water warmtepomp De prijs van een lucht-lucht warmtepomp is voornamelijk afhankelijk van de grootte van de installatie. De startprijs bedraagt ongeveer 2.500 euro (excl. btw, incl. installatie).

Het grote voordeel aan een lucht-lucht systeem is dat de installatie minder ingrijpend is dan een geothermisch systeem. Er hoeven immers geen graafwerken te gebeuren, waardoor de installatiekosten tot een minimum kunnen worden beperkt.

Meer info + prijzen van lucht-lucht warmtepompen

 

4. Lucht-water warmtepomp prijs

Prijs lucht-lucht warmtepomp Ten slotte is er nog de lucht-water warmtepomp, die de buitenlucht aantrekt en verwarmt. Deze warmte wordt dan gebruikt voor het water van verwarmingsinstallaties. De kostprijs van dit type warmtepomp schommelt tussen 7.500 en 12.500 euro (excl. btw, incl. installatie).

Hiermee is dit systeem goedkoper dan een verwarmingssysteem met geothermische warmtepompen. Graafwerken zijn niet nodig en dit scheelt dan ook behoorlijk in de kostprijs.

Meer info + prijzen van lucht-water warmtepompen

 

5. Hybride warmtepomp prijs

Een hybride warmtepomp is een lucht-water warmtepomp die samenwerkt met een gascondensatieketel. Afhankelijk van de buitentemperatuur is het de ene keer de warmtepomp die de warmte levert om je woning en sanitair water de verwarmen, de andere keer de gasketel. De prijs van zo’n hybride warmtepomp ligt gemiddeld tussen € 5.000 en 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

Meer info + prijzen van hybride warmtepompen

 

 

Vergelijken = besparen!

Een warmtepomp is een aanzienlijke investering. Staar je echter niet blind op de prijs en kies niet zomaar voor de goedkoopste warmtepomp. Hou ook rekening met het rendement van de warmtepomp, jouw woonsituatie… Enkel wanneer je rekening houdt met het volledige plaatje, kan je de juiste keuze maken. Een ervaren warmtepomp installateur helpt jou hierbij en adviseert je de beste warmtepomp. Ontvang advies op maat.

 

Terugverdientijd warmtepomp

Wanneer je kiest voor een warmtepomp, kies je voor een investering op lange termijn. Dat wil zeggen dat je duurzaam gebruik gaat maken van natuurlijke energiebronnen en dat je de investering die hiermee gemoeid is op langere termijn terugverdient. De terugverdientijd van een warmtepomp is gemiddeld 7 à 15 jaar. Hoe lang de terugverdientijd precies bedraagt voor jou, is zonder nadere informatie lastig in te schatten.

Hoewel een precieze terugverdientijd formuleren erg moeilijk is, kunnen we wel een schatting doen. De prijs van luchtpompen kan je terugverdienen in een periode van 10 tot 15 jaar. Voor geothermische pompen is deze termijn langer. Rekening houdend met de inflatie en stijging van energieprijzen kan de terugverdientijd korter uitvallen. Als kers op de taart help je met een warmtepomp ook mee tegen de uitputting van natuurlijke energiebronnen en opwarming van de aarde.

 

 

Besparing warmtepomp

Welke besparing je warmtepomp oplevert, hangt o.a. af van het rendement, het type warmtepomp, het vermogen, je energieverbruik, de mate waarin je woning geïsoleerd is, de energieprijzen, … Bij een goed geïsoleerde woning kan je dankzij een warmtepomp 30 à 40% besparen op je energieverbruik. Doorgaans wordt de besparing dankzij een warmtepomp geschat op enkele honderden euro’s per jaar.

 

Lees onder de foto meer over warmtepomp subsidies en veelgestelde vragen.
prijs warmtepomp

 

Prijs warmtepomp drukken met premies en subsidies

Wanneer je een warmtepomp laat installeren, kom je in aanmerking voor enkele premies, waaronder de Mijn VerbouwPremie, de Totaalrenovatiebonus (voor trajecten vòòr 30-6-2022) of de EPC-labelpremie. Sommige gemeentes reiken daarnaast ook nog een extra premie voor warmtepompen uit.

TIP: kijk altijd goed de voorwaarden na. Zo kan je bijvoorbeeld enkel aanspraak maken op een premie als je de warmtepomp laat installeren door een professionele installateur. Een vakman kan je verder informeren en zorgt ervoor dat je voldoet aan alle voorwaarden. Kom in contact met installateurs actief in jouw buurt.

FAQ kosten warmtepompen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond de kosten van warmtepompen. • Hoe evolueren de warmtepomp prijzen verder in 2024?

  Warmtepompen werden de afgelopen jaren steeds goedkoper. Door de stijgende transport- en grondstofprijzen zijn ook de warmtepomp prijzen ondertussen opnieuw gestegen. De verwachting is dat deze prijsstijging zich nog even zal verderzetten. Wil je een warmtepomp plaatsen? Dan stel je de aankoop best niet langer uit.

  Ondanks de hogere prijs is de terugverdientijd van een warmtepomp momenteel een stuk korter dan vroeger. De reden? De sterk schommelende energieprijzen. Dankzij een warmtepomp ben je veel minder afhankelijk van energieleveranciers en de torenhoge energieprijzen, zeker wanneer je een warmtepomp combineert met zonnepanelen. Bovendien kan je de warmtepomp kosten nog drukken met premies. • Welke factoren bepalen de warmtepomp kostprijs?

  De exacte prijs van jouw warmtepomp wordt bepaald door meerdere factoren. Een overzicht van de belangrijkste prijsbepalers:

  • Type warmtepomp: een geothermische warmtepomp kost meer dan bv. een lucht-water warmtepomp.
  • Vermogen van de warmtepomp: hoe hoger het vermogen van je warmtepomp, hoe hoger de prijs. Het is dan ook belangrijk dat het vermogen van je warmtepomp perfect is afgestemd op jouw noden.
  • Installatiekost: hou bij de aanschaf van een warmtepomp niet alleen rekening met de kosten voor de warmtepomp zelf, maar ook met de installatiekosten. Zo is de installatie van een water-water warmtepomp veel complexer dan de installatie van bv. een hybride warmtepomp. Dit reflecteert zich ook in de installatiekosten, die kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.
  • Merk van de warmtepomp: warmtepompen van kwalitatieve A-merken kosten vanzelfsprekend meer dan warmtepompen van minder gekende merken.


 • Hoe offertes en warmtepomp kosten vergelijken?

  Wil je een warmtepomp installeren? Dan vraag je best meerdere offertes aan om alle kosten goed te vergelijken. Waarop let je zoal wanneer je warmtepomp offertes vergelijkt? Enkele tips:

  • Prijs: merk je aanzienlijke prijsverschillen op tussen de verschillende offertes? Ga dan goed na wat er is inbegrepen in de prijs. Geeft de installateur bv. een totaalprijs voor de warmtepomp inclusief installatie of niet?
  • Advies: welke warmtepomp installatie adviseert de vakman? Komt dit advies overeen met de adviezen van andere installateurs en met wat je nodig hebt?
  • Uitvoeringstermijn: wanneer kan de installateur de geplande werken uitvoeren? Hou bij het vergelijken van offertes ook altijd rekening met de voorgestelde uitvoeringstermijn. Het is namelijk niet de bedoeling dat jouw planning in het gedrang komt door een te lange wachttijd.
  • Garantieregeling: ten slotte is het altijd aangeraden om te kijken welke garantieregeling de warmtepomp installateur biedt. Geeft de vakman nog een extra garantie bovenop de wettelijke garantie? Ook dit is een interessante factor om rekening mee te houden bij je keuze voor een vakman.

  TIP: prijzen vergelijken loont, zeker bij grote aankopen zoals een warmtepomp. Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij geregistreerde installateurs actief in jouw regio. Vergelijk hun voorstellen en ontdek de beste oplossing voor jouw woning:

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs