Water-water warmtepomp
Met een water-water warmtepomp kun je de warmte die in het grondwater aanwezig is, gebruiken om de woning te verwarmen. Dit geothermische systeem heeft het hoogste rendement van alle soorten warmtepompen maar vergt wel een flinke investering. Hoeveel deze bedraagt en welke voor- en nadelen je kunt verwachten, daarover lees je meer in dit artikel. Prijzen kan je hier aanvragen.
Werking van een water-water warmtepomp
Voor het correct functioneren van een water-water warmtepomp moeten er twee putten bij de woning geboord worden, een pompput en een retourput (ook wel lozingsput genoemd). Deze putten komen te liggen op een diepte van 25 tot 150 meter. De diepte is afhankelijk van de bodemsamenstelling. Uit de pompput wordt het grondwater opgepompt en naar de verdamper van de warmtepomp geleid. Hier geeft het grondwater zijn warmte aan het systeem af. Vervolgens wordt het afgekoelde water via de retourput weer naar het grondwater geleid.
Tijdens dit proces mag het water niet in contact komen met de buitenlucht omdat er anders oxidatie en kalkafzetting zal ontstaan. De putten worden daarom vakkundig afgedicht. De water-water warmtepomp vormt het hart van het systeem. Met behulp van een kleine hoeveelheid elektriciteit kan hij warmte onttrekken aan het grondwater en deze vervolgens benutten om nog meer warmte te genereren. Hiermee worden dan de woning en het sanitaire water verwarmd.
Voor- en nadelen van een warmtepomp op grondwater
Welk type warmtepomp het meest geschikt is voor jouw situatie hangt af van diverse factoren. Een overzicht waarom je al dan niet voor een water warmtepomp moet kiezen:
Voordelen water-water warmtepomp
1. Het rendement van dit systeem ligt, in vergelijking tot andere warmtepompsystemen, het hoogst. Dat komt omdat te temperatuur van het grondwater vrij constant is. Meestal ligt de temperatuur hiervan rond 10 à 14°C. Bij een diepte van 50 meter of meer wordt de temperatuur van het grondwater niet meer beïnvloed door de weersomstandigheden. Zomer of winter, de temperatuur is altijd nagenoeg gelijk.
2. Het systeem is niet bijzonder groot en neemt dus niet veel ruimte in beslag. Hierdoor is er weinig grondoppervlak nodig.
3. Het water dat opgepompt wordt kan indien gewenst ook gedeeltelijk gebruikt worden om de WC mee door te spoelen of de tuin mee te sproeien.
4. In de zomer kan het systeem de woning op een natuurlijke manier koelen. De temperatuur van het grondwater is dan immers een stuk lager dan de binnentemperatuur. We spreken hier van ‘passieve koeling‘.
Nadelen van een water-water warmtepomp
1. De boringen die nodig zijn om de putten aan te leggen zijn zeer kostbaar. Voor twee boringen ben je al gauw 8000 euro kwijt. De kostprijs van de boringen verdien je op lange termijn wel terug door de energiewinst.
2. Hoe dieper het grondwater zit, hoe dieper er geboord moet worden en dat brengt extra kosten met zich mee. Ook kost het meer elektriciteit om grondwater dat erg diep zit omhoog te pompen.
3. Je hebt een vergunning nodig om grondwater op te mogen pompen. Je moet ook grondwaterheffing betalen. Gelukkig kan je, voor het opgepompte water dat je terug laat vloeien, een vrijstelling vragen.
Oppompen water uit nabijgelegen beek of rivier
In sommige gevallen is het mogelijk om een water-waterpomp te gebruiken om water uit een nabijgelegen meer of rivier op te pompen (en te lozen). Je moet dan wel gebruik maken van speciale filters en je hebt te maken met een aantal wettelijke regels. Er zijn dan geen grondboringen nodig maar voor dit systeem zul je weer andere kosten moeten maken om het water op de juiste manier rond te kunnen pompen. Het is zeker niet voor iedere situatie geschikt, maar wie een woning heeft vlak aan een waterloop, kan voordeel hebben aan dit systeem hebben.
Anderzijds is de kans ook groot dat het grondwater minder diep zit wanneer er een rivier of beek in de buurt is. Hier is het dus belangrijk af te wegen of de kostprijs van de boringen niet goedkoper uitkomt.
Kostprijs water warmtepomp
Een water-water warmtepompsysteem is niet goedkoop. De kostprijs schommelt rond de €15.000. Daar staat wel een hoog constant rendement tegenover en een een mooie terugverdientijd. Bovendien kom je in aanmerking voor de nodige subsidies en belastingvoordelen. Naast economische redenen, spelen ecologische overwegingen natuurlijk ook een rol. Dit systeem is uiterst milieuvriendelijk. De elektriciteit die de pomp en compressor gebruiken, zou je ook kunnen laten opwekken door zonnepanelen. Verder zijn er nog meer manieren om apparaten te schakelen aan bestaande systemen om zoveel mogelijk energie te kunnen besparen.
Vergelijken loont! Iedere woning is uniek en vraagt een eigen aanpak als het gaat om het aanleggen van een rendabel verwarmingssysteem. Het loont de moeite om aanbiedingen van installateurs met elkaar te vergelijken. Zo kan je niet alleen de totale kostprijs met elkaar vergelijken maar ook de gebruikte materialen en methoden. Aarzel niet en vraag nu via onderstaand formulier een vrijblijvende offerte aan voor uw warmtepomp op maat: