Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Grond-water warmtepomp

Met een grondwater-warmtepomp kun je de warmte die in de grond aanwezig is, benutten om je woning te verwarmen. Het is een uiterst efficiënte manier van verwarmen waar echter wel de nodige investeringen mee gemoeid zijn. In dit artikel lees je hoe een grondwater-warmtepomp werkt, welke systemen er zijn en wat je kunt verwachten aan investeringskosten. Prijzen kan je hier aanvragen.

 

Hoe werkt een grondwater-warmtepomp?

In de aardbodem is warmte aanwezig. Deze warmte komt zowel van de zon als van het magma dat zich diep in de aarde bevindt. Deze warmte noemen we geothermische warmte. Wanneer we nu een ondergronds buizennetwerk aanbrengen, kan deze geothermische warmte gebruikt worden om het water in het buizennetwerk te verwarmen. De temperatuur hiervan is echter nog niet hoog genoeg om de woning mee te kunnen verwarmen, vandaar dat de pomp met behulp van een compressor, verdamper en condensor, de temperatuur verder omhoog brengt. Met behulp van een warmtewisselaar wordt de warmte uiteindelijk afgegeven aan het centrale verwarmingssysteem in huis. De warmtepomp gebruikt voor dit proces een (geringe) hoeveelheid elektriciteit.

 

 

Twee soorten buizennetwerken

Een geothermisch systeem maakt gebruik van een buizennetwerk in de grond om warmte uit de bodem te kunnen onttrekken. Afhankelijk van de ruimte die er is bij de woning, worden de buizen horizontaal of verticaal in de grond geplaatst. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen met bijhorende kostprijs:

 

Horizontale plaatsing

Grond warmtepomp
Shutterstock – Visualisatie grond-warmtepomp

 

Bij deze methode worden de buizen op minstens anderhalve meter diep horizontaal in de bodem geplaatst. Vanaf deze diepte is de grond namelijk vorstvrij en warm genoeg. Het oppervlak dat nodig is, bedraagt ongeveer twee maal het woonoppervlak. Gemiddeld genomen is er een grondoppervlak nodig van 200 tot 400 vierkante meter. Wanneer het buizennetwerk te klein wordt gedimensioneerd, bestaat het risico dat de vloeistof in de buizen gaat bevriezen. Om dit tegen te gaan moet er dan meer anti-vriesvloeistof worden toegevoegd. Dit heeft weer als nadeel dat de vloeistof dikker wordt en moeilijker kan worden rondgepompt. De pomp gaat hierdoor mee energie gebruiken waardoor het rendement daalt. Bij een te klein buizennetwerk loop je met andere woorden de kans dat de investering niet terug verdiend wordt.

 

Voordelen van een horizontaal buizennetwerk:

– Een horizontaal netwerk biedt een vrij constant rendement en een hoge COP.
– De benodigde graafwerkzaamheden zijn minder kostbaar dan bij een verticaal buizennetwerk.
– Het is een gesloten systeem. Koelvloeistof wordt hergebruikt.
– In het zomerseizoen is het overschakelen op natuurlijke koeling mogelijk.

 

Nadelen van een horizontaal buizennetwerk:

– Er is een vrij groot grondoppervlak nodig.
– Het grondoppervlak mag niet beplant worden.
– Tijdens het stookseizoen daalt de temperatuur van de ondiepe bodem. Aangezien de buizen niet erg diep liggen, is het rendement lager dan bij een verticaal systeem, waarbij de buizen veel dieper in de grond zitten en er dus nagenoeg geen temperatuurdalingen zijn.

 

 

Verticale plaatsing met aardsonden

Voor een verticale plaatsing wordt vaak gekozen wanneer er te weinig grondoppervlak is om dit horizontaal te doen. Er worden bij dit systeem diepteboringen gedaan die, afhankelijk van de bodemsamenstelling en het gewenste vermogen van het systeem, variëren van 25 tot 150 meter diep. Vanaf 50 meter diep is de temperatuur namelijk constant. Seizoenswisselingen hebben dan nog nauwelijks invloed op deze temperatuur waardoor het rendement van de grond-water warmtepomp het hele jaar constant is. In de boorgaten worden kunststof slangen geplaatst die aangesloten worden op de verdamper van de grond-water warmtepomp.

Grond water warmtepomp vericaal Shutterstock – Visualisatie grond warmtepomp

 

Voordelen van een verticaal buizennetwerk

– De seizoenen hebben geen invloed op het rendement, dus een constant hoog rendement.
– Er is weinig grondoppervlak nodig.

 

Nadelen van een verticaal buizennetwerk

– Diepteboringen zijn vrij prijzig.
– Benodigde boordiepte op voorhand niet exact te berekenen.

 

Rendement van een grond-water warmtepomp: bodemsamenstelling

Het rendement van dit geothermische systeem hangt voor een groot deel af van de hoeveelheid warmte die door de grond kan worden opgenomen. Het gaat daarbij niet alleen om de diepte maar ook om het soort grond. Het rendement bij een leemachtige ondergrond is maar liefst twee maal beter dan het geval is bij een droge zandgrond. Naast een geschikte ondergrond, is het nodig dat de woning zeer goed geïsoleerd is. Dat geldt natuurlijk voor alle systemen, maar als je een investering gaat doen in een grond-water warmtepomp, wil je natuurlijk wel dat het op lange termijn ook wat gaat opleveren. Het is dan van belang dat de verwarming goed uitgedacht wordt. Misschien is een ander type warmtepomp in jouw geval wel meer rendabel. Laat je dus goed informeren.

 

Prijs warmtepomp grond-water

Voor een warmtepomp met een horizontaal buizennetwerk (captatienet) moet je rekening houden met een kostprijs vanaf €10000. Bij een verticaal netwerk moeten grondboringen (putboringen) gedaan worden. Deze boringen zelf kosten minstens €4000. Hierbij komt dan nog de pompinstallatie van €7000 tot €15000. Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend een offerte op maat aanvragen. Deze dienst is volledig vrijblijvend en zonder aankoopverplichting.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs