Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Terugverdientijd warmtepomp

Een warmtepomp is 1 van de meest zuinige en duurzame alternatieven voor traditionele cv-ketels. Zo’n systeem haalt namelijk tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Maar binnen welke termijn kan je je investering in zo’n warmtepomp nu terugverdienen? En welke factoren bepalen die terugverdientijd van een warmtepomp nu precies? Je komt het te weten in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe terugverdientijd warmtepomp berekenen?
Belangrijke valkuilen
CONCLUSIE: is een warmtepomp rendabel?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Terugverdientijd warmtepomp = 7 à 15 jaar

De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp is ongeveer 7 à 15 jaar. Die termijn hangt af van het type warmtepomp en het vereiste vermogen, de prijs, de premies waarop je aanspraak maakt, … De terugverdientijd van een warmtepomp berekenen kan met deze 3 factoren:

 • FACTOR 1 = kostprijs: de werkelijke kostprijs van een warmtepomp hangt af van de aankoopprijs en de premies die je ontvangt. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je de plaatsing wel overlaten aan een groene installateur (met het RESCert-certificaat).
 • FACTOR 2 = jaarlijkse energiebesparing: met een warmtepomp spaar je jaarlijks heel wat m³ aan gas uit. Hoeveel jouw energiebesparing bedraagt, hangt af van het rendement van de warmtepomp in kwestie, de energieprijzen, … 
 • FACTOR 3 = jaarlijkse stroomkosten van een warmtepomp: met een warmtepomp zullen je stroomkosten toenemen. Voor 20% van de geproduceerde warmte heeft zo’n systeem namelijk elektriciteit nodig. Ook met deze factor moet je rekening houden.

Hoe snel kan ik mijn warmtepomp terugverdienen? Een erkende installateur kan snel en precies de exacte terugverdientijd van een warmtepomp berekenen. Je vraagt best voorstellen aan bij meerdere specialisten. Zo kan je niet alleen die terugverdientijden, maar ook adviezen, prijzen, … vergelijken. Vraag gratis advies en prijzen aan bij meerdere installateurs actief in je buurt!

terugverdientijd warmtepomp

 

Hoe terugverdientijd warmtepomp berekenen?

Wil je de terugverdientijd van je warmtepomp berekenen? Dan heb je vooral de werkelijke kostprijs van je installatie nodig en de jaarlijkse energiebesparing die je ermee behaalt. Die factoren hangen natuurlijk af van het type warmtepomp, je woonsituatie, … Daarom nemen we het voorbeeld van een lucht-water warmtepomp binnen een gemiddeld huishouden van 3 à 4 personen.

 

FACTOR 1: werkelijke kostprijs warmtepomp

KOSTPRIJS = aankoopprijs (excl. btw en plaatsing) – premies (Mijn VerbouwPremie)

Voorbeeld (gezin van 3 à 4 personen): € 7.500 – € 3.000 = € 4.500

 

De aankoopprijs van een warmtepomp is sterk afhankelijk van het type warmtepomp. Voor dit voorbeeld gebruiken we een lucht-water warmtepomp van € 7.500 euro. Om de werkelijke kostprijs te kennen, moet je van dit bedrag de Mijn VerbouwPremie voor dit type warmtepomp aftrekken. Voor een lucht-water warmtepomp krijgen de middelste en hoogste inkomenscategorieën een premie van € 3.000.

LET OP: die premie kan nooit hoger zijn dan 40% van de totale factuur. In dit geval krijgen we dus een werkelijke kostprijs van € 4.500 (7.500 – 3.000).

 

Financiële voordelen warmtepompen in 2024

Vanwege stijgende energieprijzen heeft de Vlaamse overheid besloten om het plaatsen van warmtepompen een extra stimulans te geven. Zo geldt tijdelijk het verlaagde btw-tarief van 21% naar 6% op materialen en arbeidskosten voor woningen ouder dan 10 jaar óók voor woningen jónger dan 10 jaar.

Daarnaast worden de premiebedragen voor lucht-water warmtepompen tijdelijk wat aantrekkelijker. Zo geniet je t/m eind 2025 van een premie van € 3.000 voor lucht-water warmtepompen en € 2.000 voor de hybride variant.

BELANGRIJK: sinds 2024 gelden er nieuwe inkomensgrenzen voor de Mijn VerbouwPremie. Dit betekent dat je dan mogelijks binnen een andere inkomenscategorie valt en je maximale premiebedrag hoger ligt. Contacteer dan een ervaren installateur.

 

 

FACTOR 2: jaarlijkse energiebesparing warmtepomp

JAARLIJKSE BESPARING = jaarlijkse opbrengst warmtepomp x gasprijs 

Voorbeeld (gezin van 3 à 4 personen): 1.500 m³ gas x € 0,90 per m³ gas = € 1.350

 

Je verdient je investering in een warmtepomp terug omdat je jaarlijks een pak minder energiekosten betaalt. Het gezin uit ons voorbeeld heeft jaarlijks ongeveer 15.000 kWh nodig om hun huis te verwarmen. Dat komt overeen met 1.500 m³ gas, aangezien elke m³ gas uit zo’n 10 kWh bestaat. Gaan we uit van een gemiddelde gasprijs van € 0,90 per m³? Dan levert een lucht-water warmtepomp dit gezin een jaarlijkse besparing op van € 1.350.

LET OP: dit is een theoretisch voorbeeld. Hoe de gasprijzen in 2024 gaan evolueren, is moeilijk te voorspellen. Als de stijging van 2023 zich doorzet, kan de terugverdientijd van een warmtepomp nog veel korter zijn dan in dit voorbeeld.

 

FACTOR 3: jaarlijkse stroomkosten warmtepomp

STROOMKOSTEN WARMTEPOMP = gebruikte stroom warmtepomp x stroomprijs 

Voorbeeld (gezin van 3 à 4 personen): 3.750 kWh x € 0,24 per kWh = € 900

 

Een warmtepomp heeft elektriciteit nodig om je huis te verwarmen. Wil je weten hoeveel je met een warmtepomp bespaart? Dan moet je weten hoeveel stroom je hier jaarlijks aan kwijt bent. In het voorbeeld gebruiken we een COP van 4. Deze waarde duidt het rendement van de warmtepomp aan. Met een COP van 4 heeft een warmtepomp 1 kWh stroom nodig voor elke 4 kWh aan warmte.

Heb je dus 15.000 kWh aan warmte nodig? Dan verbruikt een warmtepomp zo’n 3.750 kWh aan stroom om deze warmte te produceren. Vermenigvuldigen we dat aantal kWh met een stroomprijs van € 0,24 per kWh? Dan komen we uit op € 900 aan jaarlijkse stroomkosten voor deze lucht-water warmtepomp.

 

CONCLUSIE: wat is de terugverdientijd?

TERUGVERDIENTIJD WARMTEPOMP = totale kostprijs ÷ jaarlijkse besparing

Voorbeeld (gezin van 3 à 4 personen): € 4.500 ÷ (€ 1.350 – 900) = 10 jaar 

 

Met de werkelijke kostprijs, de jaarlijkse energiebesparing en de jaarlijkse stroomkosten kunnen we nu de totale warmtepomp terugverdientijd berekenen. In het voorbeeld kost de lucht-water warmtepomp € 4.500 en bespaart het gezin jaarlijks € 450 aan energiekosten (uitgespaarde gaskosten minus de stroomkosten van de warmtepomp). Zo verdient dit gezin zijn warmtepomp terug na 10 jaar.

 

TIP: laat de exacte terugverdientijd berekenen door een installateur

Het bovenstaande voorbeeld is slechts een inschatting. Wil je zeker zijn van de precieze terugverdientijd van een warmtepomp op jouw maat? Vraag dan zeker advies aan een erkende, gecertificeerde installateur. Die bepaalt welk type warmtepomp met welk vermogen het meest geschikt is voor jouw situatie en berekent dan ook de precieze terugverdientijd van deze warmtepomp.

Advies op maat nodig? Je kan verschillende voorstellen aanvragen bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Belangrijke valkuilen

Er komt heel wat kijken bij de berekening van de terugverdientijd van een warmtepomp. Ook zijn er naast premies nog meer manieren om die terugverdientijd in te korten. Enkele aandachtspunten en valkuilen:

 • Rendement warmtepomp: het rendement van een warmtepomp is afhankelijk van de buitentemperatuur. Zo moet een warmtepomp harder werken om een huis op te warmen als het buiten koud is. Hoe groter het verschil tussen de buitentemperatuur en de binnentemperatuur, hoe meer stroom een warmtepomp nodig heeft en hoe minder geld je jaarlijks bespaart.
 • Isolatiewaarde van de woning: elk huis koelt zonder verwarming af. Dit tempo hangt af van hoe goed je woning is geïsoleerd. Doorgaans hoort bij een slecht geïsoleerde woning een warmteverlies van 80W/m² en bij een goed geïsoleerde woning 40 W/m². Hoe groter het warmteverlies, hoe hoger het vermogen van de warmtepomp moet zijn.
 • Correct vermogen: het is essentieel dat het vermogen van je warmtepomp goed is afgestemd op jouw woning en je warmtebehoefte. Is het vermogen bv. te klein? Dan moet je warmtepomp harder werken en verbruik je meer stroom. Is het vermogen dan weer te groot? Dan betaal je een onnodig hoge aankoopprijs voor je installatie.
 • Onderhoudscontract: wil je een warmtepomp die zo energiezuinig mogelijk werkt én met een zo lang mogelijke levensduur? Dan laat je best minstens om de 2 jaar een onderhoud uitvoeren. Dat is niet wettelijk verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Een onderhoudscontract bij de installateur is meestal de beste optie. Dat komt vaak voordeliger uit en je installateur kent je warmtepomp door en door.

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van een betrouwbare, efficiënte warmtepomp met een goed rendement? Doe dan een beroep op een erkende installateur. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij installateurs bij jou in de buurt via onze offertepagina.

 

CONCLUSIE: is een warmtepomp rendabel?

Een warmtepomp is zeker rendabel, maar het is en blijft een investering op lange termijn. Een warmtepomp terugverdienen kan namelijk meer dan 10 jaar duren. Voor de meest rendabele oplossing kies je een warmtepomp met een vermogen op maat van het energieverbruik van je huishouden. Ook is het zeker de moeite waard om eerst te investeren in isolatie of de warmtepomp te combineren met zonnepanelen.

 

Vergelijk ervaren vakmensen via onze gratis offerteservice

Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp voor jouw huis? Schakel dan een vakman in voor gericht advies een oplossing op maat. Zo geniet je van een hoog rendement en een zo kort mogelijke terugverdientijd. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs