Centraleverwarmingcv.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Werking warmtepomp

Met een warmtepomp benut je de gratis warmte van de natuur om je woning of het sanitaire water te verwarmen. Je bespaart er niet alleen een hoop geld mee maar helpt ook mee om uitputting van natuurlijke energiebronnen te voorkomen. Info over de soorten warmtepompen met hun werking en kostprijs vind je hier.

 

Werking warmtepompen

Een warmtepomp onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen, zoals de buitenlucht, de aarde of het grondwater. Deze onttrokken warmte kan vervolgens benut worden om het CV-water of het sanitaire water in huis te verwarmen. Een warmtepomp bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder twee warmtewisselaars, een elektrische pomp, een compressor en een leidingensysteem gevuld met een speciale vloeistof.

Het is de compressor die uiteindelijk voor de opwarming zorgt omdat hij een gas samenperst waardoor de temperatuur in de compressor stijgt. Denk aan een fietspomp die warm wordt tijdens het gebruik. De warmtewisselaars en de pomp zorgen ervoor dat de warmte die door de compressor is, gegenereerd opgenomen kan worden en afgegeven aan het verwarmingssysteem in huis.

 

Soorten warmtepompen en hun werkingsprincipe

Er zijn vier soorten warmtepompen te onderscheiden: water-water, grond-water, lucht-water en lucht-lucht warmtepompen. De werking van al deze warmtepompen berust op dezelfde natuurkundige principes, het is alleen de manier waarop de warmte onttrokken en afgegeven wordt, die per type pomp verschilt. In onderstaand overzicht kun je zien welke soorten warmtepompen er zijn en op wat voor manier ze warmte onttrekken aan de omgeving.

 

Werking water water warmtepomp Water-water warmtepomp

Met een water-water warmtepomp benut je de warmte van het grondwater om het CV-water in huis te verwarmen. Hiervoor worden buiten twee putten geslagen waarin de collectoren worden geplaatst. De putten hebben, afhankelijk van de bodemsamenstelling, een diepte van 25 tot 150 meter. Aangezien de temperatuur van het grondwater op deze diepte altijd constant is, behaal je met een water-water warmtepomp, zelfs bij extreme vrieskou, het hoogste rendement. Dit systeem wordt vaak toegepast bij lage energiewoningen en is qua kostprijs het duurste systeem vanwege de hoge kosten van de grondboringen.

Meer informatie over water-water warmtepompen vind je hier.

 

 

Werking grond warmtepompen

Grond-water warmtepomp

Met behulp van een grond-water warmtepomp kun je de warmte van de aarde (de grond) benutten om het CV-water te verwarmen. De collectoren die nodig zijn om de aardwarmte op te vangen kunnen zowel horizontaal als verticaal in de bodem geplaatst worden. Hoe dieper de collectoren liggen, hoe constanter de bodemtemperatuur en des te hoger het rendement. De keuze van het type plaatsing zal afhangen van de totale tuinoppervlakte en de samenstelling van de bodem. Beide systemen hebben hun eigen voordelen en nadelen.

Info en prijzen van een grond-water warmtepomp vind je hier.

 

 

 

Werking lucht water warmtepomp

Lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepompen zijn goedkoper dan geothermische waterpompen (water-water, grond-water), omdat er geen dure grondboringen gedaan te hoeven worden. Het rendement van luchtpompen ligt echter wel wat lager, omdat de temperatuur van de buitenlucht constant varieert. Hoe kouder de buitentemperatuur, hoe lager het rendement. Ze presteren dus het best in de warme periodes. Lucht-water warmtepompen worden daarom vaak toegepast voor verwarming van het sanitaire water of het zwembadwater. Ze zijn bovendien makkelijk te plaatsen.

Info en prijzen van lucht-water waterpompen vind je hier.

 

 

Werking lucht lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen geven de warmte aan de lucht af, in plaats van aan het sanitaire water of CV-water. Je kan de werking van deze warmtepomp vergelijken met de werking van een airconditioningsysteem, alleen wordt de lucht verwarmd in plaats van afgekoeld. Lucht-lucht warmtepompen zijn vooral geschikt voor kleine ruimtes waarin nog geen verwarmingssysteem aanwezig is. Het zijn relatief goedkope apparaten die vooral geschikt zijn als bijverwarming. Je kunt dit type warmtepompen in de zomer gebruiken als airconditioningsysteem.


Info en prijzen van lucht-lucht warmtepompen vind je hier.

 

 

Efficiënte werking warmtepomp

Een warmtepomp functioneert het meest efficiënt wanneer de temperatuur van de aarde, lucht of water hoog is. Geothermische systemen bieden het hoogste rendement omdat de aarde of het grondwater op grote diepte altijd constant is, ook in de koude periodes waarbij de behoefte aan verwarming juist het grootst is.  Zo is de temperatuur van het grondwater op 50 meter diepte doorgaans 10 tot 14 graden Celsius. Deze systemen zijn dan ook het meest geschikt voor het verwarmen van het CV-water. De werking van lucht-water warmtepompen is wat minder efficiënt in vergelijking met geothermische warmtepompen maar door de lagere aanschaf- en installatiekosten en andere toepassingsmogelijkheden zijn ze toch erg interessant.

 

Gebruikt een warmtepomp energie?

Ja, om te kunnen functioneren gebruikt een warmtepomp een bepaalde hoeveelheid elektriciteit. Het totale energieverbruik in de woning gaat echter significant dalen omdat je geen gas of mazout meer hoeft te verstoken om de woning te verwarmen. Je benut immers gratis warmte van de natuur. Met een warmtepomp ga je, met andere woorden, efficiënter gebruikmaken van energie die reeds in de natuur aanwezig is. Het rendement dat je met een warmtepomp kunt behalen is afhankelijk van het soort warmtepomp.

 

Kosten installatie

De kostprijs van een warmtepomp installatie hangt af van diverse factoren zoals de bodemsamenstelling, oppervlakte van de woning en het gewenste type warmtepomp.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs