Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wetgeving stookplaats

De wetgeving rond stookplaatsen en schoorstenen wordt behandeld in de norm NBN B61-001. Deze norm is van toepassing voor verwarmingsinstallaties met een totaal warmtevermogen van minstens 70 kW. Al bij het opstellen van het voorontwerp moeten een architect en verwarmingsinstallateur met deze voorschriften rekening houden. In dit artikel ontdek je alles over deze wetgeving rond verwarmingsketels!

Ga snel naar:
Afmetingen stookplaats
Hoe stookplaats verluchten?
Vraag gratis offertes aan

 

TIP: vraag advies op maat aan een cv-installateur

Naast een architect is ook een erkende cv-installateur goed op de hoogte over de wetgeving rond cv-ketels, stookplaatsen en schoorstenen. Wil je onaangename verrassingen achteraf vermijden? Doe dan zeker een beroep op de expertise van een gecertificeerde verwarmingsinstallateur. Bovendien zorgt zo’n vakman ook voor de correcte plaatsing en afstelling van je cv-installatie.

Vragen over de wetgeving rond verwarmingsketels? Ontvang gratis advies op maat bij een erkende cv-installateur actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Afmetingen stookplaats

De afmetingen van stookplaatsen moeten zo worden gekozen dat de verwarmingsketel in gunstige voorwaarden geplaatst kan worden. Er moet ook voldoende ruimte overblijven langs alle zijden om de cv-ketel vlot te kunnen onderhouden en herstellen. Enkele belangrijke richtlijnen op een rij:

  • Rond de toestellen moet voldoende ruimte zijn om de ontmanteling te verwijderen en weer aan te brengen, de losgeschroefde brander uit te trekken, …
  • Alle kraanwerk, regel- en beveiligingsapparatuur, … moet vlot toegankelijk en bedienbaar zijn.
  • De meetapparatuur moet vlot afleesbaar zijn.
  • De vrije hoogte van de stookplaats moet minstens 2,5 m zijn.
  • Alle binnenwanden die de stookplaats scheiden van de binnenkant van het gebouw moeten een brandwerendheid van Rf 2h hebben (de deuren Rf 1h).
  • De toegangsdeuren van de stookplaats moeten opendraaien in de zin van de ontruiming (naar buiten toe) en zelfsluitend zijn.

Advies op maat nodig? Een erkende verwarmingsinstallateur geeft je graag meer uitleg over de wetgeving rond verwarmingsketels. Neem vrijblijvend contact op met 1 of meer cv-installateurs in je buurt!

 

stookplaats wetgeving

 

Hoe stookplaats verluchten?

Het verstoken van brandstof vergt grote hoeveelheden verse lucht: voor de verbranding van 1 liter stookolie is ca. 12,5 m³ verse lucht nodig en van gas gemiddeld 1 m³ lucht per 1650 W. De stookplaatsverluchting is dus heel erg belangrijk. Deze verluchting is niet alleen noodzakelijk voor de verbranding, maar ook voor de afvoer van bedorven lucht. Onvoldoende aanvoer van verse verbrandingslucht leidt onvermijdelijk tot pech bij de werking van de brander, omdat de verbranding onvolledig is.

LET OP: de ventilatie van de stookplaats is wettelijk bepaald en omvat een ‘benedenverluchting’ voor de aanvoer van verse lucht (noodzakelijk voor de verbranding) en een ‘bovenverluchting’ (noodzakelijk voor de afvoer van verontreinigde lucht).

 

BELANGRIJK: natuurlijke verluchting is prioritair

De verluchtingsopeningen in de stookplaats kunnen rechtstreeks of via onbrandbare kanalen in verbinding staan met de buitenlucht. De situering van die openingen moet voor een dwarse verluchting zorgen, in het bijzonder boven de stookketel(s). De openingen mogen niet afsluitbaar zijn, zodat de stookplaats altijd voorzien is van verse lucht. Uiteraard is het wel toegelaten om beschermingsroosters met een insectengaas aan te brengen.

TIP: de verluchtingsopeningen, de eventuele kanalen en de roosters moeten makkelijk te reinigen zijn. Gevelroosters moeten zodanig worden geplaatst dat verstopping door sneeuw, dorre bladeren en dergelijke onmogelijk is. Voor meer info kan je terecht bij een erkende cv-installateur actief in je buurt.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs