Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarming is verantwoordelijk voor 60% van je energieverbruik

Gepubliceerd: 12 maart 2025

Tijdens de koude dagen is er niets beter dan thuiskomen in een knus huis, maar dat kost nu eenmaal heel wat geld. Volgens een studie van de Vlaamse overheid gaat 60% van je energieverbruik naar de verwarming van je woning. In dit artikel overlopen we enkele handige tips zodat jij ook aan een slim energiedieet kan beginnen.

Lees snel verder:
Hoe verlaag ik efficiënt mijn energieverbruik?
Wanneer verbruikt een cv-ketel veel energie?

 

 

Hoeveel energie verbruik jij om je woning te verwarmen?

Volgens een onderzoek van de Vlaamse overheid neemt de verwarming van je woning tot wel 60% van je energiekosten in beslag. De overige kosten verdelen zich als volgt: sanitair warm water (15%), elektrische apparaten (13%), verlichting (6%) en andere energiekosten.

Het grootste deel van je energiekosten gaat dus naar verwarming. Samen met het verwarmen van je sanitair water zit je aan 75% van je totale energiekosten. Daar valt dus veel winst te behalen. Hieronder geven we je graag enkele tips mee!

energiedieet verwarming

 

Hoe verlaag ik efficiënt mijn energieverbruik?

Recent is er een nieuwe trend opgedoken: het ‘energiedieet’. Je probeert af te slanken op je energieverbruik in huis en dus ook op je energiekosten. Weet je niet waar te beginnen? We geven je 4 concrete tips:

 

1. Verwarm efficiënter

Een belangrijke stap in het verlagen van je energieverbruik is het optimaliseren van je verwarming. Laat je verwarmingssysteem regelmatig onderhouden en afstellen om onnodig energieverlies te voorkomen. Heb je een cv-ketel van 15 à 20 jaar oud? Dan is het de moeite waard om die te vervangen door een nieuwe gascondensatieketel of een warmtepomp. Een cv-installateur adviseert je over de beste keuze voor jouw woning en zorgt ervoor dat je cv-installatie optimaal werkt.

 

2. Verbeter de isolatie van je woning

Wist je dat een goed geïsoleerd huis veel energie kan besparen? Als je woning snel afkoelt in de winter of snel opwarmt in de zomer door een gebrekkige isolatie, kost je dat heel wat geld. Een optimale woningisolatie is dus essentieel om efficiënt te verwarmen. Tip: start met je dak en/of zoldervloer. Daar verlies je anders tot 30% van de warmte in huis.

 

3. Verlaag je thermostaat

Je energiefactuur kan tot 7% zakken wanneer je de thermostaat met slechts één graad verlaagt. Probeer bijvoorbeeld 19°C in de woonkamer, 17 à 18°C in de slaapkamer en 21°C in de badkamer voor een aangename temperatuur zonder extra energiekosten.

 

4. Vergeet je sanitaire verwarming niet

Voor grotere gezinnen met meerdere badkamers is een aparte boiler of warmtepompboiler vaak de beste keuze. Een warmtepompboiler kan omgevingswarmte gebruiken, waardoor je tot 66% minder energie verbruikt voor je sanitair water. Bovendien werkt zo’n systeem goed samen met zonnepanelen, waardoor je nog meer bespaart op je energiekosten.

 

Wanneer verbruikt een cv-ketel heel veel energie?

In Vlaanderen gebruikt een huishouden jaarlijks gemiddeld 17.000 kWh aardgas in een huis of 13.000 kWh aardgas in een appartement. Daarbovenop verbruik je gemiddeld per inwonende persoon 1.000 kWh extra aan elektriciteit.

Maar dit zijn slechts gemiddelden. In welke gevallen is je cv-installatie een echte energievreter? We zetten de belangrijkste factoren op een rij:

  • Grootte van je huis & aantal gezinsleden: grotere huizen en meer gezinsleden zorgen vanzelfsprekend voor een hoger verbruik en dus ook een hogere energiefactuur.
  • Isolatie van je huis: is je woning slecht geïsoleerd? Dan moet je extra stoken om een aangenaam warmtecomfort in huis te creëren. Met flink hogere energiekosten als gevolg.
  • Type verwarming: radiatoren en vloerverwarming verbruiken verschillende hoeveelheden gas. Vloerverwarming werkt op een lagere temperatuur en vergt dus minder energie om een kamer op te warmen. Radiatoren verbruiken over het algemeen meer.
  • Leeftijd van de cv-ketel: een oude gas- of mazoutketel verbruikt onvermijdelijk meer energie dan de nieuwste generatie ketels en zelfs veel meer dan een warmtepomp. Is jouw cv-ketel aan vervanging toe? Dan loont het zeker om die investering te doen.

Is jouw cv-ketel een energievreter? Dan loont het sterk om die te laten vervangen. Via het onderstaande formulier kom je gratis in contact met meerdere cv-installateurs voor gratis advies op maat:

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs