Centrale verwarming

Onderhoud CV-ketel

Om een goede en correcte werking van je verwarmingsinstallatie te garanderen is het essentieel de cv-ketel goed te onderhouden. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je ketel minder gaat renderen en zelfs schadelijke gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Bovendien ben je ook niet verzekerd bij brand als de cv-installatie niet gekeurd is.


Onderhoudsbeurten bij verschillende verwarmingsketels

Centrale verwarming onderhouden

De grondigheid en werkwijze van een onderhoud verschilt naargelang het type installatie en brandstof. Onderstaand vind je een overzicht van de verplichtingen en werkwijzen naargelang het type van verwarmingsketel. Om geen enkele reinigingsbeurt meer te vergeten is het ook mogelijk een contract aan te gaan. Dit is vaak goedkoper en je wordt zelf op de hoogte gebracht wanneer de installatie gekeurd moet worden.

 

CV ketels op aardgas

Gasketels moeten in Vlaanderen verplicht gekeurd worden om de 2 jaar. In Wallonië en Brussel is dit om de drie jaar. De onderhoudsbeurt moet steeds gebeuren door een erkend technicus die je een reinigings-en verbrandingsattest voorlegt. Heb je een open aardgasketel dan moet ook de schoorsteen geveegd worden tijdens het tweejaarlijks onderhoud. Op het moment dat je cv-ketel op gas meer dan dan 15 jaar gebruikt wordt moet er ook een verwarmingsaudit van de installatie gebeuren.

Duurtijd: +/- 1 uur
Prijs: Tussen de 100€ en 150€ Excl. BTW - afhankelijk van onderhoudswerken.
Wat keuren: brander schoonmaken - gasdruk meten - waakvlam controleren - drukval controleren

 

CV ketels op stookolie

Een cv-installatie op stookolie moet jaarlijks gekeurd worden door een erkend technicus vloeibare brandstof. De schoorsteen reinigen moet gebeuren door een schoorsteenveger. De controle van de tank moet om de 5 jaar gebeuren. Na het onderhoud krijg je steeds een reinigings- en verbrandingsattest.

Duurtijd: +/- 1,5 uur
Prijs: Tussen de 100€ en 150€ Excl. BTW - afhankelijk van onderhoudswerken.

 

Onderhoud pelletketel

Hoewel het nog niet verplicht is doe je er goed aan om ook de pelletketel jaarlijks te onderhouden. De asbak moet om de drie à zes maand geledigd worden en is een klus die je makkelijk zelf kan klaren. Voor een grondige onderhoudsbeurt is het steeds aangeraden een expert raad te plagen. Het onderhoud van de schoorsteen is wel verplicht en moet jaarlijks gebeuren.

Prijs: Rond de 125€ Excl. BTW - afhankelijk van onderhoudswerken.
Duurtijd: +/- 1,5 uur

 

De kostprijs van een onderhoudsbeurt is sterk afhankelijk van het type brandstof en ketel. Heb je de ketel lange tijd niet laten reinigen dan zal het onderhoud ook veel meer tijd in beslag nemen en dus een pak meer kosten. Voor woningen ouder dan 5 jaar geldt een BTW-tarief van 6%. Bij nieuwe woningen is dit 21%.Het goede nieuws is dat het een onderhoud van een cv-installatie fiscaal aftrekbaar is.

 

Onderhoud CV ketel fiscaal aftrekbaar

Wanneer je een oude verwarmingsketel hebt, kent de federale overheid een belastingsvermindering toe van 40%. Dit voordeel is enkel geldig voor kosten die te maken hebben met het regelmatig onderhoud en afstellen van de installatie. Herstellingen van de defecten en reinigen van de schoorsteen komen niet in aanmerking en moeten opgesplitst worden op de factuur. De aannemer moet ook alle verklaringen afleveren die voldoen aan de voorwaarden van een correcte keuring.

Prijs onderhoud cv-ketel

 

Tip: Prijzen en cv-ketels vergelijken loont!

Wanneer je een nieuwe verwarmingsinstallatie wil plaatsen of de huidige wenst te vervangen doe je er goed aan verschillende installateurs te contacteren. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken maar zal je ook beter kunnen bepalen wie professionele en correcte informatie verschaft.

Via centraleverwarmingcv.be kan je nu ook vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij verschillende verwarmingsinstallateurs uit jouw regio. Deze dienst is volledig gratis en zonder aankoopverplichtingen.

Klik hier voor meer informatie en gratis prijsaanvragen.